SORU: Bu hadisi nasıl anlamak gerekir?

“Ümmetin münafıklarının çoğu, Kur’an okuyucularıdır.”

(Ahmed b. Hanbel, el-Müsned 6637;İbn Ebi Şeybe, el-Musannef, 25467;Taberani 14/25)

CEVAP:

Hz. Peygamber’in bunu nerede ve niçin söylediği bilinmiyor. O dönemde kurra denilince iki grup insan anlaşılırdı:

1-Hafızlar

2-İlim adamları

Münafıklar İslam toplumu içinde kendini gizleyen ve Müslüman olarak görünmeye çalışan gayrı müslimlerdir. Bunların bir kısmı casustur. Kendilerini daha iyi gizleyebilmek, İslam’ı ve Kur’an’ı tahrif etmek için Kur’an hafızı yada ilim adamı kimliği ile görünmeye çalışırlar. En tehlikeli münafıklar bunlardır. Allah Kur’an’ı ve dinini koruyacaktır. Ancak bu münafıklara çok dikkat etmek, uyanık olmak ve onlara karşı strateji geliştirmek gerekir.

Bazıları buradaki nifak, ameli nifak olabilir. Kuran’ı gösteriş için okuyan, onu dünya menfaatleri karşılığında okuyan hafızlar, Kuran okuyucuları olabilir, diyorlar. Hadis öncelikle yukarıda belirtilen itikadi nifaka dikkat çekmektedir, ancak ameli nifak da tehlikelidir. Hafızları ve ilim adamlarını Allah rızası için çalışan ve gayret eden insanlar olarak yetiştirmek (ve ameli nifaka da dikkat çekmek) gerekir.

Rıfat ORAL

DİB Müşaviri

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.