Sosyal medya, mahremiyet ve çocuk

Sosyal medya paylaşımlarına baktığımızda, argo kelimeler, küfürler havada uçuşuyor. Yorumlarda, insanlar birbirine ağzına geleni sayıp döküyor. Okuyunca utancımızdan yüzümüz kızarıyor.
Bazı istismar olayları, detaylıca anlatılıyor, hatta bu olayların adli tıp raporları yayınlanıyor.
Bazı sanatçıların, A.O örgütünün yaptığı bütün rezaletler uluorta paylaşılıyor..
Ayıp, utanma, mahremiyet, nezaket, kibarlık, saygı gibi değerlerimiz yerlerde sürünüyor.

***
Eskiden, bir genç uluorta bir yerde küfür edince, hemen birileri çıkıp, "Hop delikanlı burada aile var." diye uyarılırdı. Delikalılar da bunu anlayışla karşılar ve özür dilerdi.
Anlayışla karşılamayanlara hemen şu sözler söyleniridi; "Senin annenin, kız kardeşinin yanında böyle konuşulsa sen rahatsız olmaz mısın?" diye empati yapması istenirdi.

***
Şimdi her türlü kötülük ortada. Kötülük yayınları, yazıları, videoları, haberleri hızla yayılıyor, yüzbinlerce, milyonlarca paylaşılıyor.
İçeriği boş, çocukların izlemesi her yönüyle sakıncalı youtube kanalları milyonlarca takipçi bulabiliyor.
İyilik içeren, iyiliği anlatan yayınları paylaşanlar, takip edenler ise diğerlenin yanında devede kulak kalıyor....

***
Bu kötülük dolu yayınlar, küfürler, tecavüz ve istismar olayları, sanatçıların sefih hayatları, A O örgütünün sapıklıkları, en büyük zararı, bunları okuyan, seyreden çocuklara, onların ruhsal ve zihinsel gelişmine veriyor.
Çocuklar, masumiyetlerini yitiriyor, çocukluklarını kaybediyor.
Yetişkin suçlarıyla, çocuk suçları arasında neredeyse fark kalmadı. Çocuklar da büyükler hangi suçları işliyorsa aynısını işliyor…
Çünkü herşey, onların gözü önünde oluyor.

***
1- Sosyal medyada yayınladığınız bütün paylaşımları, çocukların da gördüğünü, okuduğunu, seyrettiğini unutmayın. Sorumlu davranın.
2- Çocukar arasında, büyüklerin işlediği suç oranın arttığını unutmayın.
3- Bu konuda en gerçek ölçü: Paylaştığınızda, kendi çocuğunuz ya da kardeşiniz için sakıcalı ve zararlı olduğunu düşündüğünüz yazıları, haberleri, videoları yayınlamayın.
4- Yayınladığız her paylaşımın, yazdığınız her kelimenin, sizin ahlaki ve kültürel düzeyinizi yansıttığını unutmatın.
5- Paylaşımlarınız, kime ve neye faydası ve zararı olacak, düşünün.
8- Nezaket, kibarlık, saygı, mahremiyet ölçülerini unutmayın.
9- Tecavüz, istismar gibi suçlarla ilgili yazılar yayınladığınızda, kötülüğe uğrayan kişilerin ailesi, o yazıyı okusa nasıl hissederdi, empati yapın. Bu konuda sorumlu ve bilinçli davranın.
10- İlla edep.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.