Suriye'de  IŞİD'e  karşı büyük hava harekatı geliyor

Suriye'de IŞİD'e karşı büyük hava harekatı geliyor

Edinilen bilgilere göre hava harekatı için hazırlıklar son safhada. Aralık ayına kadar Suriye'de DAEŞ'e yönelik çok kapsamlı hava harekatı için hazırlıklar yapılıyor.

Sınır ötesine kara harekatı iddiaları son zamanda gündemden düşmüyor. Karadan harekatını, hem hükümet hem de güvenlik kaynakları tarafından yalanlandı. Edinilen bilgilere göre hava harekatı için hazırlıklar son safhada. Aralık ayına kadar Suriye'de DAEŞ'e yönelik çok kapsamlı hava harekatı için hazırlıklar yapılıyor.

Hükümet kanadından gelen açıklamalar net, DAEŞ'le mücadele kapsamında Suriyeye kara harekatı için alınmış karar yok. Ankara'daki güvenlik kaynaklarına göre Türkiye tek başına da Suriye'ye girmek istemiyor. Kara harekatı için durum bu ama bölgede asıl hava harekatı için hazırlık var. 

Hafta sonunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da denetleme yaptığı yerlerden biri olan İncirlik'te çok sayıda Türk- Amerikan uçakları hazırlık yapıyor.

CNN Türk'ün haberine göre, hava operasyonunun günlerce sürebilecek çok yoğun bir operasyon olabileceği konuşuluyor. Operasyonun hedefi DAEŞ'in yığınak yaptığı Cerablus, Azez, Mare hattını temizlemek.

Operasyonun kapsamının ne kadar geniş olduğunu gösteren bir başka gösterge de koalisyon uçaklarını havadan korumak amacıyla gönderilen her türlü hava koşulunda operasyon yapabilen F15 tipi uçaklar. Bu uçaklar, iddia edildiği gibi Türk hava sahasını korumayacak. Suriye ve Rusya'dan gelebilecek olası saldırılara karşı koalisyon uçaklarını korumakla görevli olacaklar.

Koalisyonun havadan operasyonları sürerken, Suriye'deki Türkmenler, araplardan oluşan muhalif güçlerin karadan çalışmaları da sürecek. Güvenlik kaynaklarının aktardığı bilgilere göre Türkiye bir maceraya girmeyecek. 

Ama Kara Kuvetleri Komutanlığı'nın yüzde 25'ini oluşturan askeri birlikleri her türlü olasılığa karşı sınırda bekleyecek. PYD güçlerinin Batı'ya geçme ihtimali olursa o zaman Türkiye'nin operasyon seçeneği masaya gelecek.

Eğer sınır ötesinde Kilis sınır hattında 110 km uzunluğunda 40 km derinliğindeki alan DAEŞ'den temizlenirse sivilleri korumaya yönelik adım atılacak. 7 bölgede AFAD tarafından kamp kurulması planlanıyor. Bu kampların korunması da Türk askerinde değil yerel güçlerde olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.