Vajinismus Türleri Vajinismus  Vajinismus Nedir? Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinismus Türleri Vajinismus Vajinismus Nedir? Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinismus kimlerde sık olarak görülür? Vajinismus Türleri Vajinismus Ne Sıklıkta, Kimlerde Görülür? Vajinismus Nedir? Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır? Vajinismus Ankara ile Vajinismus Tedavisi Vajinismus tedavilerini kimler yapar?


2006 yılında 1500 kişi üzerinde yapılan bilimsel bir çalışma Türkiye'de her 10 kadından birisinin vajinismus problemi ile karşı karşıya olduğunu gösterdi. Çiftler artık vajinismus konusunda geçmiş yıllara oranla daha rahat konuşuyor ve bu sorunlarını internet siteleri ve forumlar aracılığı ile daha rahat bir şekilde paylaşabiliyorlar. 

Vajinismus kimlerde sık olarak görülür?
Vajinismus en sık olarak çocukluk çağında fazlasıyla disipline edilerek terbiye görmüş kızlarda (“iyi kız olma sendromu“), dini ve ahlaki yönden sıkı yetiştirilmiş kızlarda, çocukluğunda taciz ile karşılaşmışlarda veya ruhsal kimliği iyi gelişememiş kişilerde sık olarak görülmektedir. 

Bilinçdışına atılan yıllar boyunca yerleşen korkuların yenilmesi kolay görülmediğinden her ne kadar kulağa cazip gelse de vajinismus tek seansta çözülemez. 

Vajinismus Ankara ile Vajinismus Tedavisi
Vajinismus tedavisinin ilk aşaması basit bir jinekolojik değerlendirme ile vajinismus tanısı konulması ve derecesinin belirlenmesidir. Bu nedenle biz, ilk defa başvuran hastalarımıza yaklaşık bir saatlik bir görüşme sonrasında yalnızca 15-20 saniye süren basit bir jinekolojik değerlendirme yapmaktayız. Bu şekilde vajinismus tanısı, derecesi ve uygulanacak tedavi yöntemleri daha ilk seansta belirlenebilmektedir. 
 

BAYAN YARDIMCILARIMIZ TEDAVİLERİNİZDE SİZE EŞLİK EDECEKTİR
Hastalarımızın bir kısmı tedavileri sırasında erkek terapist tarafından tedavi olmaktan utandıklarını tarafımıza iletmektedirler. Artık bu konuda da sıkıntı yaşamayacaksınız. Tedavileriniz sırasında bayan asistanlarımız size en büyük kolaylıkları sağlayacaklardır.


VAJİNİSMUS HAKKINDA SİZDEN GELEN MAİLLER
Vajinismus tedavileri sırasında ağrı olur mu?
Vajinismus hastalarının ortak sorunlarından bir tanesi saten cinsel ilişki sırasında ağrı yaşama korkusudur. Bu hastalar eğer vajinismus tedavileri sırasında da ağrı çekerlerse haklı olarak tedaviyi de kabul etmeyeceklerdir. Bu nedenle kliniğimizde uyguladığımız "hasta dostu" vajinismus tedavileri sırasında ve de ilk jinekolojik muayenede hastalarımız asla ağrı - acı çekmezler. Bu konuda rahat olun; tedavilerden korkmanıza asla gerek yok!...

Vajinismusun % 90’ı psikolojik, % 10’u ise organik bir takım nedenler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Organik nedene bağlı durumların tedavileri tamamen farklıdır. Bu nedenle herhangi bir şekilde cinsel problem yaşayan bir hasta öncelikle deneyimli bir jinekoloğa başvurmalı ve probleminin kesin tanısı konmalıdır. Aksi takdirde kişiler gereksiz yere yıllarca süren psikoterapi seansları ile karşı karşıya kalabilirler. 

Vajinismus tedavilerini kimler yapar?
Vajinismus tıbbın özel bir alanı olup, tedavisi ancak bu konuda deneyimli hekimler tarafından mümkündür.  Vajinismus tanısı konulan kişiler ise tedavileri için bu konuda özel eğitim almış jinekolog, psikiyatr hekimleri ve danışma amaçlı psikologları tercih etmelidirler. Aksi takdirde yanlış uygulanılan tedaviler ile problemleri daha da büyüyebilir. 

Ne tür tedaviler uygulanıyor?
Tamamen kişiye özel bir takım tedaviler şeklinde hastalarımıza bilişsel, davranışsal terapiler ile hipnoterapileri (hipnoz tedavilerini) kombine etmekteyiz.

Tedavileriniz ne kadar sürüyor?
Ortalama tedavi sürelerimiz ise oldukça hızlı olup problemin derecesi ile orantılı olarak genelde 1 ile 5 gün arasındadır. Yapılan ilk seanstaki görüşme ile tedavinin ne kadar sürebileceği de belirlenebilmektedir. 

Vajinismus tedavilerinde uyguladığımız metodlar tamamiyle hızlı, ağrısız, kolay ve bilimsel bir takım yöntemlerden oluşmaktadır. Vajinismus tedavilerini "hasta dostu" tedaviler olarak adlandırmamızın sebebi budur. 

Vajinismus tedavilerinde başarının şartları nelerdir?
Vajinismus tedavilerinde başarıyı hızlandıran en önemli etkenler ise hastalarımızın kendilerine ve bize duydukları güvenleri, sabırlı ve kararlı bir şekilde kendilerine verdiğimiz ev ödevlerini yapmalarıdır. 

Vajinismus tedavileri sırasında eşlerin de katılımları gerekli midir?
Yaptığımız vajinismus tedavilerinde eşlerinin tedavileri katılım ve seanslara gelme zorunlulukları bulunmamaktadır. Bu nedenle eşler kendi işlerinden kalmamaktadırlar. Dileyen eşler seanslara eşlerinin yanında gelebilirler. 

Vajinismus tedavi başarı oranınız nedir?
Tamamen bilimsel ve kolay uygulanabilen yöntemlerden oluşan tedavi yöntemleri ile başarı oranımız çok yüksektir. Vajinismus tedavileri ile ilgili başarılarımızı ulusal ve uluslararası pek çok toplantılarda sunmaktayız. 

2003 yılından beri hizmet veren kliniğimizde 2500'den fazla çift, sorunlarının üstesinden gelmiştir. 

Vajinismus tedavilerine ne zaman gelmeliyim? 
Tedavi için vajinismus hastalarımız adetsiz bir dönemde bize başvurmalıdırlar. Hastalarımızın vajinismus tedavilerine gelmeden bir hafta önce randevu almalarını öneririz. Kalacak yer konusunda da anlaşmalı otellerimizde indirimli ücretlerden yararlanabilirsiniz. Bunun için gelmeden önce sekreterliğimizi arayarak bilgi alabilirsiniz. 

Vajinismus tedavileri için ücretlendirme nasıldır?
İlk olarak yapılan bir jinekolojik değerlendirme ile vajinismusun derecesine göre tedaviler “paket olarak” ücretlendirilmektedir. İlk muayene ve görüşmeden ise yalnızca bir muayene ücreti alınmaktadır. 

Vajinismus tedavileri için siz de gecikmeyiniz!..
Vajinismus Ankara
Evlilik ile ilgili sorunların büyüyerek bir çığ gibi işin içinden çıkılmaz bir hal almaması için hastalarımıza bir an evvel problemleri ile ilgili profesyonel bir destek almasını önermekteyiz. Cinsel ilişki evlilik hayatının sağlıklı bir şekilde devamı için önemli bir işlevlerden birisidir. Çözülmeyen sorunlar aylar - yıllar içinde çığ gibi büyüyerek işin içinden çıkılmaz bir hal alabilir.

Bu bölümde vajinismus tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

Vajinismus tedavisi ile ilgili dünyada uygulanabilen pek çok tedavi yöntemleri ve bilimsel tedavi methodları bulunmaktadır.

Tedavi kelimesi tıpta “terapi” (therapy) kelimesi ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Ancak terapi (therapy) daha çok psikolojik nedenlerle uygulanılan tedavileri ifade etmektedir.
Vajinismus tedavisi ile ilgili spesifik çalışan hekime vaginismus terapist adı verilmektedir.

Vajinismus tedavisinde dünyada en sık uygulanan bilimsel yöntemler aşağıda özetlenmiştir.

Bilişsel cinsel terapiler
Cinsel kimlik çok erken yaşlarda oluşmaktadır. Genellikle 3 ile 5 yaş arasında “fallik dönem” veya “Odipus dönemi” olarak bilinen cinsel kimliğin gelişim dönemi ve bu dönemde aile veya diğer çevre tarafından alınan cinsellikle ilgili mesajlar kişinin cinsel kimliğini oluşturmaktadır. 

Özellikle odipus döneminde ve daha sonra yetişkin dönemlerde cinsellik, ilk gece ve kızlık zarı ile ilgili alınan yanlış, abartılı ve eksik bilgilere biz “bilişsel çarpıtma” adını vermekteyiz. 

Cinsellikle ilgili bilişsel çarpıtmalar bizim toplumumuzda vajinismusun en sık sebebidir. İşte bu bilişsel çarpıtmaların düzeltilmesi, eksik bilgilerin tamamlanması ve kişi veya çiftlere cinsellikle ilgili doğru bilgilerin verilmesine “bilişsel terapi” adı verilmektedir. 

Bilişsel terapiler vajinismus tedavi yöntemlerinde son derece etkilidir ve cinsel tedavilerin temelini oluşturmaktadır.

Davranışsal cinsel terapiler
Kişilerin cinsellikle ilgili doğru ve tam bilgileri alması maalesef tek başına sorunu çözmemektedir. Bunun en bariz örneği kliniğimize gelen ve karı-koca doktor olan çiftlerin varlığıdır. Günümüzde doğru bilgilere ulaşmak kitap okuma veya internet sayesinde de olabilir ancak bu sorunu çözmez, mutlaka çiftlere bir takım uygulamalar ve “ev ödevleri” verilmelidir. Bunlara "vajinismus egzersizleri" adı da verilir. 

Uygulamalı olarak zaman zaman vajinismus problemi taşıyan bayanın, zaman zaman da çift olarak kişilerin yaptıkları bir takım egzersizlere “davranışsal terapi” adı verilmektedir. 

Davranışsal terapiler, yalnızca anlatılan cinsel bilgilerden öte kişinin kendi genital anatomik yapısını keşfetmesini ve bunu kontrol etmesini de öğretmektedir.

Davranışsal terapiler en sık uyguladığımız ve tedavi başarısı en yüksek vajinismus tedavisi yöntemidir. Hastalar açısından rahatsızlık verici olan PARMAK EGZERSİZLERİ YOKTUR.

BAYAN ASİSTANLARIMIZ SİZE DESTEK OLACAKTIR
Bazı hastalarımız utandıkları veya değişik nedenlerden ötürü çekindikleri için tedavilerine yardımcı olmaları için BAYAN ASİSTANLARIMIZ ile çalışmayı tercih edebilirler. Bu duruma saygı duyarız. Bu durumda bayan asistanlarımız size her türlü desteği vereceklerdir, içiniz rahat olsun.


Hipnoterapiler (Hipnoz tedavileri)
Hipnoz, kişide bir farkındalık ve iç görü geliştirerek problemlerden kurtulmasını amaçlayan, bilinç altı yolculuğudur. 

Hipnoterapi ise hipnoz ile yapılan tedavilere verilen genel isimdir. Hipnoterapi sırasında kişiye verilen telkinler direkt olarak bilinç altına ulaşmakta ve bu şekilde problemlerin çözümü hız kazanmaktadır.

Hipnoterapi modern tıpta pek çok alanda kullanılmaktadır. Özellikle bir takım korkular, panik atak ve cinsel terapilerde sık olarak uygulanılan hipnoz ile diğer tedavi yöntemlerine destek olmak amaçlanmaktadır. 

Burada unutulmaması gereken nokta; hipnoz ve hipnoterapilerin hiçbir tedavide tek başına etkin olmadığı ve diğer tedavi yöntemleri ile birlikte kullanılması gerekliliğidir. Diğer bir deyişle hipnoz ancak diğer terapi yöntemlerine ek olarak uygulandığında kişilere fayda verebilmektedir.

Biz de gerekli gördüğümüz hastalarımızda hipnoterapileri davranışsal ve bilişsel terapilere ek olarak uygulamakta ve bu şekilde oldukça iyi sonuçlar almaktayız. 

Hipnoterapiler kişilerde tedavi uyumunu arttırmakta ve tedaviyi hızlandırmaktadır. Ancak kesin olarak hipnoz tedavisini kabul etmeyen ve bu konuda endişeleri olan hastalarda hipnoz tedavileri yerine alternatif tedaviler ilk planda düşünülmelidir.

Klasik psikoterapi yöntemleri
Pek çok klinikte psikologlar tarafından uygulanan klasik psikoterapi yöntemlerinde tedavi süreci uzun ve yorucu olabilir. 

3-6 aylık bazen de bir yıla kadar uzayan psikoterapik yaklaşımlar ile vajinismus tedavileri yerine biz davranışsal- bilişsel terapileri uygulamakta ve çok kısa zaman sürecinde tedavi başarısı elde etmekteyiz.

Cerrahi tedaviler
Vajinismus tedavilerinde bazı anatomik (yapısal) ve patolojik durumlar cinsel ilişkiye engel bir durum oluşturabilir veya cinsel ilişkinin ağrılı ve kasılmalı bir şekilde olmasını sağlayabilir.

Vajinismus sorunu cinsel işlev problemleri hakkında deneyimli bir jinekolog tarafından yapılan bir jinekolojik muayene sonrasında tespit edildikten sonra tedavisine başlanması gereken bir sorundur. Aksi takdirde gereksiz yere aylarca hatta yıllarca süren tedaviler kişilerin psikolojik problemlerini daha da büyütür, umutsuzlukları ve sıkıntıları arttırabilir. Bu şekilde sorun daha da çözümü zor olan bir hale gelebilir.

Vajinismus tedavisi için cerrahi işlemlerin yapılması gereken durumlar: 
-Kızlık zarının normalden kalın, sert ve yüksek olması durumu (rigid hymen, septalı hymen, yarımay hymen)
-Vajina içinde enine veya dikine perdeler (“vajinal septumlar” ).
-Vulvar vestibulit sendrom (VVS, vulvodinia). Vulvar vestibulit sendrom daha sık olarak bir “disparoni” yani ağrılı cinsel birleşme sebebidir.

Vajinismus tedavilerinde çok daha nadir olarak uygulanılan yöntemler
1- Vajinal kasa botoks (botox) uygulamaları 
2- Akupunktur tedavileri
3- Alternatif tıp yöntemleri
4- İlaç tedavileri (Antidepressan veya anksiyolitik ilaçlar gibi) bulunmaktadır.

Vajinismus tedavisinde asla önerilmeyen yöntemler 
Kızlık zarı çıkarılması (Himenektomi operasyonu)
Kızlık zarı ile ilgili eğer yapısal bir problem yok ise kızlık zarı çıkarılması operasyonu tercih edilmemektedir. Hatta gereksiz şekilde yapılan böyle bir operasyon sorunu çözmez, tam tersine daha da büyütür.
Ancak normalde yüksek kenarlı, kalın ve sert kızlık zarı (rigid hymen) problemi var ise kızlık zarı basit bir operasyonla çıkarılabilir. 

Alkol alıp ilişkiye girme
Alkol alıp sarhoş olmak ve bu şekilde ilişkiye girmek sorunu çözmez, tam tersi bir etki ile kişiyi cinsel hayattan daha da soğutabilir. Bu şekilde alkol alarak ilişkiye giren bir vajinismuslu bayanın ilişki sırasındaki kasılmaları da devam etmektedir. Kaldı ki bir kişinin her ilişki öncesi alkol alması da mümkün olmayacaktır. Maalesef uyuşturucu maddeler alarak ilişki denemelerinde bulunan kişiler dahi vardır. 

Genel anestezi altında ilişki
Genel anestezi yani kişinin ilaçlarla uyutularak ilişkiye girmesi maalesef bazı anestezi doktorları tarafından hastalara uygulanılan gereksiz bir uygulamadır. Kişi bu şekilde eşi ile cinsel ilişkiye girse bile anestezi olmadığında sorun daha kalıcı bir halde devam edecektir. 

Maalesef tedavide doğru adresleri bulamayan pek çok çift vajinismus sorunlarını çözmek için bir takım falcılara, cinci hocalara ve şarlatan kişilere dahi başvurabilmektedir.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.