Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

YEDİ RAKAMI BİZE HATIRLATIKLARI

7 RAKAMI BİZLERE HATIRLATTIKLARI

Samimi olduğum edebiyat öğretmeni Selim EROĞLU Hocamız bir gazete köşesinde "40 rakamı" üzerinde bir yazı yazmıştı. Sonra o yazıyı Facebookda paylaştı. O yazı çok ilgi çekti, çok okundu, yorumlar yapıldı ve çok da beğeni kazandı. Ben de o yazıdan esinlenerek 7 (yedi) rakamı sayısı üzerinde bir yazı yazayım dedim. Rabbim muvaffak eylesin inşallah.

7 sayısı üzerinde bir fıkra anlatılır. Dursun matematik öğretmenidir, Temel ise Edebiyet öğretmenidir. Dursun öğrencisinin karne notunu yazarken; "yeti mi" yoksa "yedi mi" yazması hususunda terettüt eder. (Bir zamanlar karneye yazı ile de not yazılıyordu). O esnada Edebiyat öğretmeni olan Temel içeri girer ve durumu Dursun, Temel'e sorar. (Efendim "yedi mi yeti mi?

Temel:

- Niye kafaya takayisuun? Yaz oraya sekiz, işlem bitsun der. Zira Temel de yeti mi yedi mi konusunda karar veremez.

Bir kere tek basamaklı sayılar içerisinde 1 ile 7 sayısı kendilerinden başka sayıyla tam olarak bölünmediklerinden 1 ve 7 ASAL sayılardır. Tabi ki başka asal sayılar da vardır.

Bilindiği üzere ilkokula başlama yaşı genel olarak 7'dir. Ne hikmetse okuma yazmaya en uygun yaş 7 yaş olarak uzmanlar tarafından belirlenmiştir. Peygamberimiz (sav)'de 7 yaşa dikkat çekerek "çocuklarınız yedi yaşa geldiklerimde onları namaza alıştın" buyurmuştur.

Bu arada bir başka hadis-i şerif aklıma geldi. Kıyamet gününde herkes kendi derdiyle başbaşa kalırken, kıyametin o tehşeti karşısında amaan ederken, Rabbinin merhametini beklerken 7 sınıf insan "Arş-u Âlâ" nın gölgesinde gölgeleneceği beyan edilmektedir. Rabbimiz bizleri o 7 sınıf insanın zümresine ilhak eylesin.

Dünyanın Yedi Harikası ya da eski dilde acaib-i seb'a-i alem, tamamı insanoğlu tarafından inşa edilmiş, olağanüstü antik yapı ve yapıtlardır. Ayrıca Antik Dönemin Yedi Harikası adıyla da bilinir. İlk olarak MÖ 5. yüzyılda tarihçi Heredot tarafından ortaya atılan bir kavramdır. MÖ 4. yüzyılda Sidonlu Antipatros tarafından ilk olarak "Dünya'nın yedi harikası üzerine" (Περὶ τῶν Ἑπτὰ Θεαμάτων) adlı eserle oluşturulmuştur. Günümüzde geçerli kabul ettiğimiz 7 harika listesi, MÖ 2. yüzyılda son şeklini almıştır.

Kur'an-ı Kerim'in anahtarı kabul edilen, 114 sürenin ilki olan Fatiha Suresi ile Maun Suresi 7 ayetten ibarettir. Kur'an'da bir çok rakam geçiyor. Fecr Suresi 2. Ayet

"وَلَيَالٍ عَش'

"On geceye; yemin olsun" buyuruluyor. Nuh (as)'mın 950 sene nübüvvetle görevli olduğu beyan edilir.100, 200, 2000, 1000 rakamları da geçtiğini biliyorum.

Bildiğiniz gibi bir hafta yedi gündür. Bunun yanında gökkuşağının yedi renginden bahsedilir. Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesi var. Rabbimiz " Yedi Kat Sema"dan bahseder. Yeri ve göğü 7 günde yarattığı beyan edilir. Cennetin dahi yedi kapısı vardır. Dünya'da esasen yedi kıta vardır.

Kur'an- Kerim'in Hakkah Suresi'nin 7. Ayet-i kerimesinde Cenab-ı Hak; Ad Kavmi'nin üzerine aralıksız 7 gün 8 gece kasırga göndererek helak etmiştir.

Yedi rakamı kültürümüze de girmiştir. Şöyle ki; "Ecdadımız 1. Cihan Harbi"nde yedi düvele karşı savaşmıştır." "Yedi delikli tokmak onu bilmeyen ahmak." " Yediden yetmişe şart olsun," "Yedi göbek ilerisi" ....gibi . Zaman zaman kullandığımız önemli kavramlardan bazılarıdır.

Şu ders alıcı hakikatı ifade ettikten sonra yazımı sonlandırmak istiyorum.Hz. Ömer (RA) döneminde büyük bir kıtlık olur. Hz. Osman (RA)'ın ambarında onlarca deve yükü miktarınca buğday vardır. Hz. Osman' a bir grup sahabi gelerek buğdayına bire yedi fiyat teklif ederler. Osman (RA) bire yedi değil, bire 70 ya da bire 700 verene veririm der. Hiç bir ücret almadan sırf Allah rızası için buğdayı ihtiyaç sahiplerine dağıtır.Bu korona sürecinde elimizden geldiğince ihtiyaç sahiplerine yardımcı olalım inşallah temennisinde bulunmak isterim.

Ayrıca şu tarihi gerçeği de burada nakletmek istiyorum izninizle.

TBMM MECLİS KÜRSÜSÜNDEN, Erbakan hocamızın târihi konuşması ''Haim Naum Doktrini 7 maddedir.

1 – Türkiye'yi fakirleştireceksiniz.

2 – İşsiz bırakacaksınız

2 – Borca esir edeceksiniz

4 – Dinini değiştireceksiniz.

5 – Mezheb, ırk ve siyasi görüş olarak böleceksin

6 – Böldüğün parçaları birbirleriyle çarpıştıracaksınız.

7 – Bu parçalanmış ve yeterince yumuşamamış lokmaları alıp yutacaksınız.''

''TOPRAK KAYIYOR...ONU BEN GÖRÜYORUM HERKES GÖRMESE DE...''

''BUNLARI BEN AVUCUMUN İÇİ GİBİ BİLİYORUM !'

demişti.

PROF. DR. NECMETTİN ERBAKAN. ALLAH TEÂLÂ rahmet eylesin.

Hayırlı cumalar dilerim. Selâm ve Dua ile...

02.06.2023

Başöğretmen

M.Cemal TOMAR

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.