Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

YİĞİTLİK VE ÖZELLİKLERİ

YİĞİTLİK VE ÖZELLİKLELERİ

Yiğit kavramı tarih boyunca kullanılagelen bir kavramdır. Kur'an'ı Kerim de yiğit insanlardan bahseder. Yiğit insanların mekânı netice itibarıylâ iyi olacaktır. İmanlı ve irfanlı oldukları sürece...

Yiğit kavramı basitçe bir izah yapmak gerekirse; korkmayan, cesur, atak, kimsenin olmadığı zorlu işlerde ben varım diyebilen, insanlardan değil Rabbinden korkan, hayır işlerde önde yarışan, malıyla ve canıyla cihad eden kimselere " yiğit" diyoruz.

Bir başka anlatımla; yiğit güçlü, yürekli kimse olarak bilinir. Yiğit isminin bir diğer anlamı ise gözü pek, düşüncelerini söylemekten çekinmeyen dobra kişi demektir.Gittiği yerlere davasını da götüren,orada bir değişim başlatan insanları organize edip bir arada tutan ve kendisi gibi dava şuuruna sahip insanlar meydana getirendir.

'Sözün güzelliği parlaklığında değil, sadakatinden ötürüdür'

Bu nedenle diyoruz ki, Yiğit kendi davasının canlı tercümanıdır.

Yiğitlikle ilgili çok güzel sözler vardır. Okuyucularım için seçtiklerim:

Duvarı nem, yiğidi gam yıkar.

Yiğitlik; en büyük korkunun ve en büyük ümidinin üstüne üstüne gitmektir. - Nietzsche

-Dostlar kötü günde, yiğitler harpte, kadınlar yoksul günlerde, akrabalar başın dertteyken kendini belli eder.

-Yiğitlik yaştan, boydan postan gelmez. Yiğitlik yürekten, mayadan gelir. Mayası bozuklara elden ne gelir!

-Ahlaksızların bağırışıyla, yürekli yiğitlerin naraları, tilkiyle arslanın sesi gibi meydandadır. - Hz. Mevlana

-Yüreğin kadını erkeği yoktur. Bir mert olanı vardır bir de namert olanı. - Nazım hikmet

-Üç kimseyi, ancak üç yerde tanımak mümkün olur; Yumuşak olanı, öfkelendiğinde; yiğidi, savaşta; kardeşi kendisine muhtaç olunduğunda. - Cafer-i Sadık

-Yiğit adam harpte, dost dertte, olgun adam hiddette belli olur. - Arap Atasözü

-Bilesin ki atın iyisine doru yiğidin iyisine deli derler. - Şeyh Edebâli

-Mert olmayan bir insanla işe başlamak sonu gelmeyecek ya da kötü bitecek bir yola çıkmak demektir. - Montesquieu

-Dürüstlük pahalı bir mülktür, ucuz insanlarda bulunmaz. - Hz. Mevlana

-Nerde o yiğitler ki, gür sesleri ülkeyi bürü, yürü dese, dağlar yürür, dur dese kalpler dururdu. - Arif Nihat Asya

Yiğitlik için seçtiğim bazı güzel sözleri buraya aldım.

[04/10 21:00] Mustafa Cemal Tomar: Düşünürlerimiz, şairlerimiz yiğitliği çok güzel ifade ettiler. Tabi ki yiğitliği her yönüyle anlatmak çok zordur, ancak yaşanır.

Yiğit insan aslında her alanda kendini gösterir. Yiğit insan aynı zamanda siyaset de yapar, eleştirmeye kendinden başlar, sonra yakınlarına sonra da partisinin eksiklerini söyler. Öz eleştiriye daima açıktır, asla hakikati tekfir etmez.

Geçenlerde (ismi kalsın) bir yazarın yolsuzluklar üzerine yazdığı bir makaleyi okudum. Alt kademede bulunan yerel yöneticilerin yolsuzluklarını sıralamış. Çok takdir ettim yazısını. Yazının devamını getirmeni istirham ediyorum dedim. Üst düzey yetkililerin yolsuzluklarını da sayarsan sana "yiğit" diyecek herkes dedim, "tık" yok. Böylelerine " yalaka" denir doğrusu.

Tarikat sözcüleri, çeşitli cemaatlerin önde gelenleri, yetkili diyanet mensupları iktidarda olmayan muhalefet partilerinin, dinimize muhalif eylem ve söylemlerini çok güzel tespit edip eleştiriyorlar. Lâkin iktidarda bulunan yetkililerimizin dinimize aykırı düşen icraatları hakkında tek bir cümle kuramıyorlar. Bu duruma dürüstlük denemez. Yiğit insan kim olursa olsun doğrunun yanında durur, konuştuğu zaman mutlaka doğruyu söyler, lafı eğip bükmez. Kusur kendinde iken görmeyen, başkasında iken ortalığı ayağa kaldıran kimseler en hafif tabirle dürüst değillerdir. Sözlerimi Tevbe Suresi 23 ve 24. Ayet mealleriyle sonlandırmak istiyorum:

23 - Ey iman edenler! Eğer babalarınız ve kardeşleriniz imana karşılık küfürden hoşlanıyorlarsa, onları dost edinmeyiniz. Sizden her kim onları dost edinirse işte onlar da zalimlerin ta kendileridir.

24 - Onlara de ki; eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, kadınlarınız, akrabalarınız, kabileniz, elde ettiğiniz mallar, kesada uğramasından korktuğunuz ticaret, hoşlandığınız evler ve meskenler, size Allah ve Resulünden ve Allah yolunda cihaddan daha sevimli ise, artık Allah'ın emri gelinceye kadar bekleyin. Allah böyle fasıklar topluluğuna hidayet nasip etmez.

05.10.2023

M.Cemal TOMAR

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.