Amerika’da yoğurtçular kralı : Hamdi Ulukaya

Amerika’da yoğurtçular kralı : Hamdi Ulukaya

Hamdi Ulukaya, Chobani yoğurt firmasının kurucusu ve sahibi. ABD’de yaşayan girişimci bir işadamı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok satılan süzme yoğurt markası Chobani’nin sahibi, kurucusu, yönetim kurulu başkanı ve CEO’su.

Erzincan’ın İliç ilçesinde süt ürünleri üreten bir ailede doğan Hamza Ulukaya, Ankara Üniversitesi’nde siyasi bilimler eğitimi gördükten sonra 1994’te, New York, Long Island Adelphi Üniversitesi’nde İngilizce öğrenmek üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. 1997’de eyaletin kuzeyine taşındı ve New York Eyalet Üniversitesi’nin Albany Yerleşkesine nakil yaptırarak bazı işletme kurslarına yazıldı.

2002’de babasının tavsiyesiyle küçük bir beyaz peynir fabrikası kurdu. Fakat asıl başarısını, 2005 yılında, New York eyaletinin kuzeyinde, kapatılmış olan büyük bir yoğurt fabrikasını Kraft Foods’tan satın alarak girdiği büyük riske borçludur. Yoğurt işinde tecrübesi olmamasına rağmen bir imparatorluk haline getirdiği Balkanlarda “çoban” anlamına gelen Chobani yoğurt, beş yıldan kısa sürede yıllık satışlarını sıfırdan 1 milyar doların üzerine çıkarak 2011 yılında ABD’nin en hızlı büyüyen markası oldu.

“2017 Dünyanın En Yenilikçi Şirketleri” listesinde yer alan Chobani, hem “Gıda” hem de “Sosyal Fayda” kategorilerinde ilk sıradadır. Chobani aynı zamanda tüm sektörleri kapsayan “En Yenilikçi Şirketler” sıralamasında ilk on arasında yer alıyor.

Hamdi Ulukaya’nın, iş hayatında pek rastlanmayan bir cömertlik sergileyerek 5 milyar dolar değerindeki şirketin %10’luk hissesini 2000 personeline dağıtması da ayrı bir incelik.

Hamdi Ulukaya’yı tebrik ediyor, başarısının tüm girişimcilerimize örnek olmasını diliyoruz.

İlhami Pektaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.