Bal otu vs Anason Çördük otu

Bal otu vs Anason Çördük otu

Anason Çördük otu (Agastache foeniculum) dünya literatüründe en yüksek balı üreten bitki geçmektedir. 10 dönüm alanda 1900kg bal üretme potansiyeli olduğu yönünde araştırmalarda bulunmuştur.

Anason Çördük otu (Agastache foeniculum) dünya literatüründe en yüksek balı üreten bitki olarak geçmektedir. 10 dönüm alanda 1900kg bal üretme potansiyeli olduğu yönünde araştırmalarda bulunmuştur.

Bal otu (Leonurus cardiaca) hakkında tek çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada 10 dönüm alanda 610kg bal üretme potansiyeli olduğu bulunmuştur.

Bir alanda bal potansiyeli alandaki çiçek sayısı, çiçeklerin ömrü, çiçeklerin nektar üretimi ve nektarın şeker yoğunluğu ile belirlenir.

Anason Çördük otunun çiçeklerin ömrü ile bal otunun çiçeklerinin ömrü aynıdır ve 5 gündür.

Çiçeklerin nektar üretme miktarı günlük olarak bal otunun 0,2mg, Anason Çördük otunun 0,2mg olduğu bulunmuştur.

Bal otu kuraklığa Anason Çördük otuna göre oldukça yüksek... Bu da ülkede daha yaygın uygun Ekim alanı olması demektir.

Bal otu bitkisi çiçek açma sayısı yüksek bir bitkidir. Sık ekime uygundur.

Bal otunun hakkında yapılan tek çalışmayı yetersiz buluyorum. Hakkında daha çok araştırma yapılması Türk arıcılığı açısından oldukça önemlidir. Kim bilir belki dünya literatürüne yeni bal üretiminde lider kazanacak ve bu Türkiye topraklarında yetişen bir bitki ile olacak.

Birol KOYUNCU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.