Diyarbakır Halkı Merkezden VE İlçelerden Kaçıyor

Diyarbakır Halkı Merkezden VE İlçelerden Kaçıyor

Diyarbakır'ın üç mahallesinde sokağa çıkma yasağı 10'ncu gününe giren ve çatışmaların yaşandığı Silvan İlçesi'nden halk kaçışlarını sürdürüyor.

Diyarbakır'ın üç mahallesinde sokağa çıkma yasağı 10'ncu gününe giren ve çatışmaların yaşandığı Silvan İlçesi'nden halk kaçışlarını sürdürüyor. Silvan'dan şu ana kadar yaklaşık 10 bin kişinin eşyalarını bile alamadan ilçeden ayrıldığını söyleyen Silvan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muhittin Kan, ilçede olaylar nedeniyle de 100'e yakın işyerinin büyük zarar gördüğünü belirtti. Kan, "Silvanlı esnaf 20 yılda kendine gelemez artık" dedi.

İl merkezine 80 kilometre uzaklıktaki yaklaşık 105 bin nüfusu bulunan olan Silvan İlçesi'nin Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde PKK'lılara yönelik düzenlenen operasyonlar nedeniyle sokağa çıkma yasağı bugün 10'uncu gününe girdi. Yaklaşık 23 bin kişinin yaşadığı ilçenin ilk yerleşim yerleri olan Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinin bütün giriş ve çıkışları özel harekat polisleri tarafından tamamen kapatılırken, mahallelerin etrafındaki tepelerde konuşlandırılan askeri tank ve polis panzerleri ise, müdahale için hazır bekletiliyor.

İLÇEYİ TERK EDİYORLAR

Çatışmaların aralıklarla 24 saat devam ettiği, esnafların büyük bölümü güvenlik gerekçesiyle işyerlerini açmadığı Silvan'da sokağa çıkma yasağı süren 3 mahallede oturan vatandaşlarda can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle evlerini hiç bir eşyalarını alamadan terk ediyor.

İlçeden şu ana kadar büyük bölümü yasaklı mahallelerden olmak üzere yaklaşık 10 bin kişinin Diyarbakır ve Batman başta olmak üzere çevre il ve ilçelerdeki akrabalarının yanına yerleştiği belirtildi. 

Silvan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Muhittin Kan, insanların çatışmalardan zarar görmemek için yaklaşık 4 aydan beridir ilçeyi terk ettiğini belirterek, "Toplu halde bir göç yaşanmıyor. İnsanlar bireysel olarak evlerinden hiç bir şeylerini almadan ilçeyi terk ediyor. Zaten isteselerde evlerini taşıyamazlar. İlçeyi terk edenlerin büyük bölümü çatışmaların yaşandığı mahallelerde yaşıyor. Bazıları ilçedeki daha güvenli bölgeye de geliyor ancak büyük bir perişanlık yaşıyorlar. Söz konusu yasaklı 3 mahallenin nüfusu 23 bin civarındaydı. Ancak pek çoğu göç etmek zorunda kaldı. İnsanların büyük bölmü çevre il ve ilçelerdeki akrabalarının yanına sığınıyor. İlçemizin nüfusu 45 bin civarındaydı. Ancak bu olaylardan sonra yaklaşık 10 bin civarında nüfusumuzda düşüş oldu. Gidenler geri gelirmi onu da bilmiyoruz. Çünkü evlerinin büyük bölümü yıkık durumda" dedi.

HDP BÖLGEYE HEYET GÖNDERİYOR

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile HDK Eşsözcüsü Ertuğrul Kürkçü ve milletvekillerinden oluşan bir heyet yaşananları yerinde incelemek üzere bugün Silvan'a gidiyor.

ÖRGÜT SORUMLUSU DAHİL 9 ÖLÜ

İlçedeki operasyonda şu ana kadar biri YDG-H'nin Silvan sorumlusu olmak üzere 9 PKK'lı öldürüldü.

DEMİRTAŞ'TAN 'HAVADAN BOMBARDIMAN' İDDİASI

Silvan'da yaşanan çatışmalar ve onuncu gününe giren sokağa çıkma yasağı ile ilgili HDP Eş Genel Başkanı Selahatin Demirtaş da konuştu. Demirtaş, "Silvan'da şehir savaşı yaşanıyor" dedi.

Selahattin Demirtaş yaptığı açıklamada, Silvan'daki 3 mahalleden sağlıklı bilgi alamadıklarını belirtti, "Ancak havadan ve karadan yoğun bir bombardıman olduğu anlaşılıyor" dedi.

Silvan'da bugüne kadar yaşanan çatışmaların en yoğunun yaşandığına öne süren Demirtaş, "Polis operasyonunun ötesinde ordunun da dahil olduğu bir şehir savaşı yaşanıyor. Ortada "kamu düzenini sağlama" açısından bir polis operasyonu yok. Kara kuvvetleri, şehre girme konusunda tereddüt ediyordu. Şehrin hakim tepelerine konumlanmıştı. Ancak bugün polis ve asker birlikte operasyon gerçekleştiriyor" dedi.

DİYARBAKIR VALİLİĞİ: HAVADAN OPERASYON YOK

Diyarbakır Valiliği ise Silvan'daki terör örgütü operasyonunda havadan hiçbir müdahale olmadığını açıkladı. Dün bir açıklama yapan valilik, 5 teröristin etkisiz hale getirildiği, bir asker ile terör örgütü mensuplarınca güvenlik güçlerine atılan el yapımı patlayıcılara ait şarapnel parçaları isabet eden 2'si 18 yaşından küçük 3 kişinin yaralandığını bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, ilçe merkezinde öncelikle vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ve güven ortamının devam ettirilmesi, vatandaşların her türlü terör eylemlerinden korunması amacıyla emniyet ve asayişi temin etmek için ilgili mevzuat çerçevesinde her türlü tedbirin alındığı belirtildi.

"HAVADAN MÜDAHALE YOK"

"Vatandaşlarımızın bu konuda asılsız, yanlış ve maksatlı haberlere itibar etmemesi, basın ve yayın organlarının ise bu tür haberlerin kaynak ve doğruluğunu araştırmadan kamuoyu ile paylaşmaması önemli. Operasyonda keşif ve gözetleme faaliyetleri dışında kesinlikle havadan bir müdahale yapılmamakta, ateş edilmemekte, bombalama yapılmamaktadır" ifadelerine yer verilen açıklamada, vatandaşların zarar görmemesi için operasyonda azami özen gösterildiği vurgulandı.

Bu tür haberlerin vatandaşı yanıltmak ve istismar etmek amacıyla yayınlandığının değerlendirildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: Mağduriyet yaşanmaması için sokağa çıkma yasağı bulunan mahallelerdeki vatandaşlarımıza kaymakamlıkça ekmek dağıtıldı, gıda yardımında bulunuldu, barınma ihtiyacı olan vatandaşlara da destek verildi. Halkımızın huzur ve güvenliğinin sağlanması, teröristle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara kararlılıkla devam edilecektir.

ASKERE BOMBALI SALDIRI

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği ilçede dün çıkan çatışmalarda 1 teğmen hayatını kaybetti, 1 uzman er yaralandı. Yaralılar helikopterle Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Öte yandan ilçede sokağa çıkma yasağının sürdüğü Konak Mahallesi'nde de bir çocuk çatışmaların arasında kalarak yaralandı.

BÜYÜK OPERASYON BAŞLATILDI

İlçe merkezinde kazılan hendeklerin kapatılması ve barikatlardın kaldırılması için 3 mahallede ilan edilen sokağa çıkma yasağında 10'uncu güne girilirken, dün sabah saatlerinde helikopter ve tankların da kullanıldığı geniş çaplı operasyon başlatıldı. Operasyonlar hala devam ediyor.

BİNALİ YILDIRIM: HALKIN HUZURU İÇİN

Silvan'da yaşananlar AK Parti İzmir milletvekili Binali Yıldırım'a soruldu. Yıldırım sivil halkın huzuru için operasyonların sürdüğünü söyledi. "Sokağa çıkma yasağı zorunluluktan kaynaklanıyor" dedi.

ROKETATAR VE ANTİ PERSONEL ELE GEÇİRİLDİ

Öte yandan, Bismil İlçesi'ndeki olaylarda kullanıldığı şüphesiyle durdurulan araçta yapılan aramada, 1 roketatar, 4 anti personel roket mühimmatı ve çok sayıda el yapımı patlayıcı bulundu. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4 kişi de tutuklandı.

SİİRT'TE SİLAH VE MÜHİMMAT ELE GEÇİRİLDİ

Siirt'te ise, polis ekipleri ihbar üzerine Polis Meslek Yüksek Okulu yakınlarında fıstık bahçesi içerisinde yaptıkları aramada PKK'ya ait çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.