Konya Said Paşa Çeşmesi

Konya Said Paşa Çeşmesi

Karatay ilçesi, Doğanlar semtinde, İstanbul Caddesiyle Bulgur İmam Caddesinin kesiştiği noktada yer almaktadır.

Karatay ilçesi, Doğanlar semtinde, İstanbul Caddesiyle Bulgur İmam Caddesinin keşiştiği noktada yer almaktadır.

Dönemin Konya valisi Müşir Mehmet Said Paşa tarafından 1883 yılında yaptırılmıştır.

Çeşme, dikdörtgen planlı, düz cepheli olarak inşa edilmiştir.

Çeşmenin Cephe kısmı ve unsurlarında mermer kullanılmış olup, arka kısmında ise moloz taşlar kullanılmıştır.

Çeşmenin köşelerinde iki âdet sütunce yer almaktadır. Sütuncelerin üzerinde iyon tarzı başlıklar yer almakta ve başlıkların üzerine kuşların su içmesi için yerleştirilen içleri oyuk kenarları aşağı doğru kıvrılmış olan vazolara yer verilmiştir. Soldaki vazo orjinal olmayıp yeni yapıldığı izlenimini vermektedir.
Çeşmenin üst alındığında, her iki vazonun arasında sekiz adet sıralı palmet yaprakları dikkat çekmektedir.

konya-said-pasa-cesmesi.jpg

Çephe alğınlığında, her iki sütun başlıkları arasından boydan boya uzanan üst kitabesi yer almaktadır.

Çeşmenin, üst kitabesinin hemen altında, her iki sütuncelerin arasında yanlardan ve üstten kat ve lento silmelerle içe doğru yüzeysel bir derinlik oluşturulmuştur. Bu yüzeysel derinlik içerisinde üst kısmında Çeşmenin sekiz satırlık kitabına yer verilmiştir.

Kitabenin altında kaş kemer nişli bardaklık yeri bulunmaktadır.

Musluk aynasının merkezinde, mermer üzerine işlenmiş kapartmalı kenger yaprağı motifi, çeşmenin dikkat çeken unsurlarındandır.

Çeşmenin yalak ve sekileri orjinal olup, sekileri, kesme mermerden yapılmış olup yüksekçe tutulmuştur. Eski fotoğrafta görünen Çeşmenin önündeki lahit tekne bugün mevcut yerinde görülmemektedir.

Çeşmenin hemen sağında kaldırım içinde antik bir sütun parçası yer almaktadır. Bu sütun parçası oldukça eski fotoğrafta çeşmenin solunda görülmektedir.

Çeşme, günümüze kadar tüm unsurlarıyla beraber orjinal yapısını muhafaza edebilmiş ender çeşmelerden biri olarak karşımızda durmaktadır.

Kaynak: Mustafa Pak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.