Osman Nuri OÇTÜRK  namı TARHANA OSMAN Kimdir? Ne zaman vefat etti?

Osman Nuri OÇTÜRK namı TARHANA OSMAN Kimdir? Ne zaman vefat etti?

Amerikan süt tozunun kanserojen olduğunu ispat etti ve yasaklanmasını sağladı.1950'li yıllarda Amerikan margarini ve buğdayına karşı savaş açtı.

Amerikan süt tozunun kanserojen olduğunu ispat etti ve yasaklanmasını sağladı.

1950'li yıllarda Amerikan margarini ve buğdayına karşı savaş açtı.

Yine 1950'li yıllarda Türkiye'ye Marshall yardımı çerçevesinde ABD'den büyük miktarda süt tozu yardımı yapıldı.

Suya karıştırılan bu süt tozları bütün okullarda öğrencilere içirildi.

Öyle ki kendi sütünü üreten köylerde bile zorla bu sulandırılmış süt tozları verildi.

Asıl adı OSMAN NURİ KOÇTÜRK olan Tarhana Osman, hem Türkiye'de hem Amerika'da biyokimya eğitimi almış ve bu konularda çeşitli araştırmalar yapmıştı. O dönemde Amerikan süt tozuna karşı büyük bir harekât başlattı. Amerika'nın kendi ülkesindeki üretim artıklarını, tüketilemeyecek kadar kötü olan gıdaları Türkiye'ye sattıklarını belirten Koçtürk, süt tozunda kansere yol açan "Aflatoksin" mantarı bulunduğunu ispat etti ve yıllar sonra yasaklanmasını sağladı.

Tarhana Osman ikinci isyan bayrağını ise Amerikan margarinine karşı açtı. O dönemde Amerika, Türkiye'ye çok ucuza soya yağı satmaya başlamıştı. Piyasayı istila eden ABD soyası ve margarini, yerli tereyağı ve zeytinyağının yerini almaya başladı. Hidrojene margarin tüketimiyle birlikte Türkiye'de kalp damar hastalıkları ve kolestrol sorunları adeta patlama yaptı. Türkiye'de bunlar olurken ABD'de ise hidrojene yağ tüketimi sağlık sebepleriyle azalıyordu.

Süt tozu ve margarinin ardından ABD, Türkiye'ye "cüce buğday" adını verdiği genetiğiyle oynanmış GDO'lu buğdayı da satmaya başladı. Tarhana Osman, Amerikan buğdayının hem topraklarımızı hem de insanlarımızı zehirleyeceğini söyleyerek büyük bir mücadele başlattı. Gittiği her yerde Amerikan gıda ürünlerinin yerine halka tarhana yapmayı ve tüketmeyi öneriyordu. Koçtürk'ün çabaları ihracat lobilerini çok kızdırıyordu. Hatta Bir kaç kez saldırıya uğradı. Tarhana Osman lâkabı ona buradan kaldı.

Peki Tarhana Osman kimdir?

1943 yılında Ankara üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesinden mezun oldu. Ardından TSK'ya girdi. Daha sonra eğitimini tamamlamak için ABD'ye gitti ve Missouri Üniversitesi beslenme kürsüsünde çalışmaya başladı. 1953'te yurda dönerek Askeri Biyoloji Enstitüsü kimyagerliğine atandı. Ankara Tıp Fakültesi Biyokimya kürsüsünde önce uzman sonra gıda kontrolü ve hijyen doçenti oldu.1956'da Et ve balık Kurumunda Merkez Laboratuvarları Müdürü ve Teknoloji Müdürü olarak görev yaptı.1994 yılında vefat etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.