Prof. Dr. Teoman Duralı vefat etti, Hayatı ve yaşamı eserleri hakkında merak edilenler..

Prof. Dr. Teoman Duralı vefat etti, Hayatı ve yaşamı eserleri hakkında merak edilenler..

Bilim dünyasının önde gelen isimlerinden olan Duralı’nın vefatını Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, “Değerli dostlar ustamızı kaybettik. Allah rahmet eylesin. Başımız sağ olsun. Makamı ali olsun. Tüm sevenlerine sabır niyaz ediyorum.” ifadeleriyle duyurdu.

Yazar Nuriye Çakmak Çelik de sosyal medya hesabından, “Benim güzel hocam. Şaban Teoman Duralı hocamız vefat etti. Oğlu ve asistanı Ayşe hanımdan teyit alındı. Başımız sağ olsun.” açıklamasını yaptı.

TRT 2’DE PROGRAM YAPIYORDU
Prof. Dr. Teoman Duralı, son olarak TRT 2 ekranlarında “Felsefe Söyleşileri” programını yapıyordu.

“MİLLETİMİZE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM”
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sosyal medya hesabından, “Fikir dünyamızın özgün ve zirve ismi, akademimizin müstesna hocası Prof. Dr. Ş. Teoman Duralı’nın vefâtını derin bir teessürle öğrendim. Milletimize, talebelerine ve ailesine başsağlığı diliyorum. Cenâb-ı Allah makamını âli, mekânını cennet eylesin” paylaşımını yaptı.

fahrettin-acun.jpg

TEOMAN ŞABAN DURALI KİMDİR?

7 Şubat 1947 Kozlu Zonguldak doğumlu Teoman Şaban Duralı Zonguldak’ta başladığı ilköğrenimini Ankara’da tamamladı ve ortaöğrenimini Ankara TED Kolejinde yaptı.

İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünü (1973)bitirdi. 1975 yılında aynı üniversitenin Felsefe Bölümünde asistan olarak çalışmaya başladı. “Biyoloji Felsefesine Dair” teziyle felsefe doktoru (1977) oldu. 1978 yılında NATO bursuyla Paris’te biyo-teknoloji seminerlerine katıldı. 1982 yılında yardımcı doçent, aynı yıl biyoloji felsefesi üzerine verdiği tezle doçent, 1988 yılında profesör oldu. 1992-93 yıllarında Kuala Lumpur/Malezya’da, 1994 ve 2003 yıllarında Viyana Üniversitesi Bilim Felsefesi Bölümünde, 1995-97 ve 1999 yıllarında ISTAT (Kuala Lumpur)’da misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Yurtdışında değişik zamanlarda inceleme ve araştırma gezileri yaptı. Yurtiçinde ise, asıl görev yeri olan İstanbul Üniversitesinden başka, pek çok üniversitede değişik alanlarda dersler ve konferanslar verdi. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı oldu.

ÜSYADIN MİRASI / ESERLERİ

Omurgasızlaştırılmış Türklük (2012)

Sorun Çağının Anatomisi - Çağımızın Felsefece Teşrihi (2009)

Çağdaş Küresel Medeniyet (2006)

Aristoteles'te Bilim ve Canlılar Sorunu (1995)

A New System of Philosophy-Science from the Biological Standpoint (1996)

Çağdaş Küresel Medeniyet

Sorun Nedir? (2006)

Canlılar Sorununa Giriş

Biyoloji Felsefesi

Felsefe-Bilim Nedir? (2006)

Aklın Anatomisi Salt Aklın Eleştirisinin Teşrihi (2010)

Felsefe-Bilimin Doğuşu (2011)

Kutadgubilig Türkçenin Felsefe Sözlüğü (2013)

Canlılar Sorununa Giriş / Biyoloji Felsefesiyle İlgili Çalışmalar (1982)

Biyoloji Felsefesi / Canlı ve Kültür Sorunlarını Araştırma Alanı (1992)

Yeniçağ Avrupa Medeniyetinden Çağdaş İngiliz-Yahudi Medeniyetine (1996)

Gılgamış Destanı (Giriş İle Tercüme)

Felsefe-Bilime Giriş (1998)

Çağdaş Küresel Medeniyet / Anlamı-Gelişimi-Konumu (2000)

Çağdaş İngiliz / Yahudi Küresel Medeniyet (2006)

Teoman Duralı'yla Üç Konuşma / Bilim - Felsefe - Evrim Teorisi

Sorun Çağının Anatomisi

Deniz ve Kaşiflik (şiir)

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından Prof. Dr. Ş. Teoman Duralı için başsağlığı mesajı paylaştı.

Altun, “Acımız büyük. Prof. Dr. Ş. Teoman Duralı’yı kaybettik. Yersiz, yurtsuz değildi. Yerinin de yurdunun da idrakindeydi ve hep yurdu için tefekkür etti, mücadele verdi. Mekanınız cennet olsun kıymetli Hocam. Biliyoruz ki eserleriniz, fikirleriniz hep yaşayacak…” mesajını paylaştı.

fahrettin-altun.jpg

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Düşünce dünyamızın mimarlarından Prof. Dr. Teoman Duralı Hocamız ebediyete göç eyledi. Bir arifi, bir erdem anıtını yitirmenin üzüntüsü içindeyiz. Eserleri, medeniyetimizi inşa etmeye hep devam edecek. Mekanı cennet olsun” dedi.

abdulhamit-gul.jpg

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, “Büyük bir alim, kıymetli bir felsefeci göçtü bu dünyadan” ifadelerini kullandı.

Çelik, “İnsanlık biraz daha eksik artık. Teoman Duralı hocamıza Allah rahmet eylesin. Fikir namusunun abidelerindendi. Mekanı cennet olsun. Fikir çilesiyle yoğrulmuş onurlu duruşu hep bizimle olacak” ifadelerini kullandı.

omer-celik.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.