YERLİ ÜRETİM VE MİLLİ MARKALARA ADANMIŞ BİR ÖMÜR: PROF.DR.SEDAT ÇELİKDOĞAN

YERLİ ÜRETİM VE MİLLİ MARKALARA ADANMIŞ BİR ÖMÜR: PROF.DR.SEDAT ÇELİKDOĞAN

1943 yılında doğan Prof. Dr. Sedat ÇELİKDOĞAN, 1966 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden Yüksek Mühendis olarak mezun oldu. 1971 yılında İTÜ Makine Fakültesinde doktorasını tamamladı. 1976 yılında aynı kurumda doçent oldu.

1943 yılında doğan Prof. Dr. Sedat ÇELİKDOĞAN, 1966 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden Yüksek Mühendis olarak mezun oldu. 1971 yılında İTÜ Makine Fakültesinde doktorasını tamamladı. 1976 yılında aynı kurumda doçent oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde dersler verdi.

TÜBİTAK, İslam Kalkınma Bankası’nda danışmanlık yaptı.
SATEM (Stratejik Araştırmalar ve Teknoloji Geliştirme Merkezi) Başkanlığı, D-8 Ülkeleri Sanayi ve AR-GE Projeleri Koordinatörlüğü, Beltaş Yönetim Kurulu Başkanlığı, SAM Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanlığı, Hema Koordinatörlüğü, TÜBİTAK Mühendislik Araştırma Grubu Üyeliği, Orta Doğu Rulman Sanayi ve Ticaret Genel Müdürlüğü, Türk Motor Sanayi A.Ş. (TÜMOSAN) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Birçok otomotiv firması tarafından halen kullanılan dizel motor tasarımlarını geliştirdi. Yerli zırhlı araç modernizasyonu ve birçok silah sanayi projesinde yönetici görev yaptı. Zırhlı muharebe araçları ve lokomotifler için motor tasarımı çalışmalarında bulundu.

Sanayi üretiminin yenilenmesi ve milli markalar geliştirilmesi hususunda çok büyük gayretleri olan Prof.Dr.Sedat ÇELİKDOĞAN çeşitli dönemlerde Başbakanlık Başdanışmanlığı, birçok kamu ve özel sektör firması kuruculuğu ve üst düzey yöneticiliği yaptı.

25.07.2014-07.04.2015 tarihleri arasında Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Otomotiv Anabilim Dalında öğretim üyeliği yapan hocamız 07.04.2015 tarihinde emekli oldu.

Son olarak Ostim Teknoloji Merkezi Yönetim Kurulu Başkanlığı, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) Onursal Başkanlığı, OSTİM Vakfı Yönetim Kurulu Üyelikleri ile Milli sanayimizin gelişimi için Milli Metro aracı, Milli Tren, Milli Rüzgar Türbini, Milli Otomobil, Milli Motor, Milli Radar, Milli Zeplin gibi birçok Milli Sanayi ve Milli Savunma Projelerinin gerçekleşmesi için ömrünü adadı, eserler bıraktı.

Kendisini rahmet ve saygıyla anıyoruz.

Dr.İlhami Pektaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.