Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler : Pi Makina Başarı Hikayesi

Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler : Pi Makina Başarı Hikayesi

Pi Makina; ERG İnşaat Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi bünyesinde, 1972 yılında ülkemizin iş ve inşaat makinaları alanında ithal ürünlere olan bağımlılığını ortadan kaldırmak amacıyla kuruldu.

Pi Makina; ERG İnşaat Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi bünyesinde, 1972 yılında ülkemizin iş ve inşaat makinaları alanında ithal ürünlere olan bağımlılığını ortadan kaldırmak amacıyla kuruldu. Bu hedefle, kuruluşundan bugüne kadar yarım asırlık süre içinde, piyasada yer alan beton santrali, transmikser, beton mikseri, beton finişeri, asfalt finişeri, beton pompası, greyder, kazıcı yükleyici, yükleyici ve kule vinç gibi birçok ürünün ilk yerli üreticisi olmanın gururunu yaşıyor.

Günümüzde Pi Makina

Pi Makina, toplamda 800 bin metrekarelik üretim tesisinde, iş ve inşaat makinaları üretmenin yanı sıra savunma sanayinde iş birliği yaptığı firmalara da ürün ve parça tedarikinde bulunuyor. İlave olarak; yaklaşık bin kişilik çalışan kadrosu ile büyük Ar-Ge Merkezi, gelişmiş altyapısı, yüksek teknolojili imalat kabiliyeti ve köklü şirket kültürü ile bölgemizde özellikli ve fark yaratan bir üretim üssü. Yenilikçi ürün üretme konusunda öncü konumda ve oldukça köklü bir firma. Aynı zamanda Temmuz 2016’dan beri, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nın belgelendirdiği bir Ar-Ge Merkezi. Pi Makina, 2019 yılında katılmaya hak kazandığı en prestijli marka destek programlarından Turquality ile beraber marka değerinin dünyaya açılmasına katkıda bulunacak yatırımlar yapmaya devam ediyor.

Faaliyet Alanları

İş ve inşaat makinaları üretiminin yanı sıra; çelik konstrüksiyon kaynaklı imalat, hassas talaşlı imalat, kalite kontrol, ısıl işlem, dişli-yürüyüş grup imalatları ve boya işlemlerini kendi bünyesinde yer alan tesislerde gerçekleştiriyor. Kabiliyetleri arasına; aks, ara şanzıman ve dişli gruplarının tasarım ve imalatını ekledikten sonra, tüm iş makinaları ve kamyonların bu ihtiyaçlarını da kendi bünyesinde üreterek karşılamaya başladı. Ürettiği yerli redüktörleri de tüm inşaat makinalarına başarıyla entegre ediyor. Yüksek teknolojiye sahip CNC işleme merkezinde, hassas bir üretim süreci uygulanarak her boyutta düz ve helis dişliler, ayna mahruti dişlileri, kamalı miller ve iç dişliler gibi bileşenler üretiliyor. Profil ve konik dişli taşlama işlemiyle; üretilen dişlilerin kalitesi artırılarak, gerekli olan tüm alt parça ve ana gövde imalatları yapılıyor.

Pi Makina, son yıllarda savunma sanayinde yapılan iş birlikleri ile büyük savunma firmaları ve kuruluşlarıyla ortak projeler gerçekleştirerek, önemli bir parça tedarikçisi haline geldi. Tüm bu gelişmeler, yerli üretim kültürünün ve kaliteli üretim anlayışının oluşmasında önemli adımlar olarak tarihteki yerini aldı.

Pi Makina, yerli imalata özgü tasarımları ve yüksek kabiliyetli mühendislik gücü ile savunma sanayi sektörüne önemli ölçüde fayda sağlayarak, milli değerlerden ödün vermeden yürüttüğü çalışmalar sonucunda sektörün lider firmaları arasında yer almayı başarmıştır.

Pi Makina, savunma sanayine yaptığı hizmetler ve TSK’nin kritik öneme sahip projelerinin yanısıra, demiryolu sanayinde, sektörün önde gelen firmalarından TÜRASAŞ için de özgün projelere imza atıyor.

Kompozit alanında; tasarım ve kalıp departmanı, firmanın belirlediği kriterlerde tasarımdan kalıpların alınması ve prototip araç üretimini de kapsayan alanlarda proje geliştirme faaliyetlerinde bulunuyor. Kil model hazırlama, CNC işleme, kalıp alma ve vakum ABS uygulama gibi işlemlerin tümü, yetişmiş elemanlar tarafından Pi Makina tesislerinde yapılıyor.

Enerji sektörü için yaptığı faaliyetler kapsamında da ürettiği; 7 bin metreye kadar inebilen ve tam otomatik olarak çalışan ilk ve tek yerli petrol sondaj kulesi, Türkiye’nin en önemli projelerinden birisi olmuştur.

Pİ MAKİNA SİZİN İÇİN ÇALIŞAN MAKİNELER ÜRETİYOR” sloganı ile yola çıkan Pi Makina, yapı sektöründe yerli üretim gücü ve geniş ürün yelpazesiyle Türkiye’nin yanı sıra dünyanın pek çok ülkesine hizmet vermektedir.

yerli-ve-milli-uretime-adanmis-omurler-pi-makina-basari-hikayesi.png

Ürün Gamı

İş Makinaları Ürün Gamı

Kazıcı Yükleyiciler, Lastik Tekerlekli Yükleyiciler, Greyder, Damperli Kamyonlar, Kendini Yükler Damperler, Mini Yükleyiciler, Toprak Silindirleri ve Ekskavatörler.

İnşaat Makinaları Ürün Gamı

Kule Vinçler, Beton Santralleri, Beton Pompaları ve Kırma Eleme Tesisleri.

Otomotiv Ürün Gamı

4x2, 6x4 ve 8x4 Çekici Kamyonlar gibi On-Road araçlar,

6x6, 8x8 Kamyonlar ile 4x4 Pikap gibi Off-Road araçlar ve tarım alanları için Traktörler.

yerli-ve-milli-uretime-adanmis-omurler-pi-makina-basari-hikayesi-001.png

Kazıcı Yükleyiciler

Yüksek performanslı motoru, dayanıklı hidrolik sistemi, düşen maddelere ve devrilmeye karşı koruyucu yapı özelliğine sahip, ergonomik ve konforlu kabini sayesinde Kazıcı Yükleyiciler; verimlilik, teknoloji, güvenlik ve konforu aynı gövdede bir araya getiriyor. Pi Makina üretimi yerli akslara sahip olan kazıcı yükleyiciler, geliştirilmiş yükleyici kolu, muz tipi kazıcı bomu ve fonksiyonel ataşmanları sayesinde, pek çok farklı işlevde uzun yıllar sorunsuzca hizmet verebiliyor.

Lastik Tekerlekli Yükleyiciler

Altyapı işleri, atık ve geri dönüşüm tesisleri, taş ve maden ocakları gibi birçok alanda, taşıma ve depolamanın vazgeçilmezi olan lastik tekerlekli yükleyiciler; uzun yıllardır devlet projelerinin ve özel firmaların en çok tercih edilen ürünü olmayı başarmıştır. Pi Makina üretimi yerli akslara sahip, yüksek performanslı yükleyiciler, farklı arazi şartlarının ve yüklerin altından kolayca kalkabilme özellikleriyle öne çıkıyor.

Greyderler

Yol inşaatları ve karla mücadele gibi zorlu ve güç gerektiren çalışmalar için üretilen greyderler; yüksek yerlilik oranı, yedek parça güvencesi ve Pi Makina kalitesiyle çalışma alanlarındaki yerini sağlamlaştırmıştır. Etkileyici iç ve dış tasarımı, geniş görüş açısı, geri görüş kamera sistemi, yol bilgisayarı, elektronik kontrol ünitesi ve fonksiyonel ataşmanları ile en zorlu koşullarda çalışmayı bile keyifli hale getiren greyderler, kendi üretimimiz olan tandem aksları kullanmasıyla da dikkat çekiyor.

Damperli Kamyonlar

Damperli kamyonlar, dayanıklı yapısı, kalitesi ve kullanımda sağladığı kolaylıklar ile maden ocakları, inşaat şantiyeleri ve benzeri çalışma alanlarında sıkça tercih ediliyor. Belden kırma özelliği sayesinde yüksek manevra kabiliyeti sağlayan kaya kamyonları; Pi Makina üretimi aksları, düşük tonajları ve geniş damper hacimleriyle, en zorlu arazilerde ağırlığı 10 tona ulaşan yüklerle bile kolayca baş edebiliyor.

Kendini Yükler Damperler

Kazma, yükleme ve taşıma işlemini aynı iş makinasında birleştiren; yerli mühendisliğin ürünü Kendini Yükler Damperler, Pi Makina’nın sektöre kattığı yeniliklerden bir diğeridir. Belden kırma özelliğine sahip Kendini Yükler Damperler, kendi kazdığı malzemeyi; herhangi bir yükleyiciye gerek kalmadan damperine, önündeki yükleyici kolları vasıtasıyla doldurup, istenilen bölgeye ulaştırabilmektedir.

Mini Yükleyiciler

Son yıllarda üretimine ağırlık verilen; dar alanlarda ve küçük projelerde tercih edilen mini yükleyiciler; farklı birçok ataşman takılabilmesi özelliğiyle; inşaat, yol ve peyzaj düzenleme gibi alanlarda kullanılabiliyor. Kompakt tasarımı ve noktasal dönüş özelliği sayesinde, en dar alanlarda bile manevra kabiliyetini kanıtlayan mini yükleyici, konforlu operatör kabini ile rahat ve güvenli bir çalışma ortamı sağlıyor.

yerli-ve-milli-uretime-adanmis-omurler-pi-makina-basari-hikayesi-002.png

Toprak Silindirleri

Türkiye’nin ilk yerli üretim Toprak Silindirini üreten Pi Makina; düşük işletme maliyeti ve minimum yakıt tüketimi ile yol inşaatları ve zemin düzleme faaliyetlerinde üst düzey performans gösteriyor. Güçlü motoru, su soğutmalı tamburu, hidrostatik yürüyüş sistemi, ergonomik ve konforlu kabin tasarımı gibi özellikleriyle ön plana çıkan silindirler, yerli ve yabancı inşaat sektörüne yıllardır başarıyla hizmet ediyor.

Ekskavatörler

Küçük ölçekli ve dar alanlarda çalışmak için üretilen Lastik Tekerlekli Ekskavatörler, düşük kule dönüş çapı ve teleskobik bomu sayesinde üstün kazma derinliği sağlarken, kısa kuyruk tipi sayesinde de rahat dönüş yapabiliyor.

Daha büyük projeler için tasarlanan Paletli Ekskavatörler ise; güçlü motorları, hidrostatik yürüyüş sistemi ve farklı bom alternatifleri ile en zor çalışma koşullarında bile uzun yıllar sorunsuz çalışabiliyor.

Kule Vinçler

Pi Makina’nın ilk yerli üreticisi olduğu kule vinçler, 6 ve 7 eksenli robot kaynağı imalat teknolojisiyle üretiliyor. Kolay kurulan ve kolay birleştirilen bu vinçler, 2 ile 24 ton arası değişen kapasiteleri, 750 kilogram ile 2 ton arası bom ucu kaldırma kabiliyetleri ve 24 metreyle 80 metre arası değişen çalışma yarıçapları sayesinde inşaat alanlarında yetenekli bir yardımcı olarak görev yapıyor. Güçlü otomasyon sistemi, ergonomik merdivenleri ve platform tasarımıyla kullanıcılarına rahat ve güvenli bir çalışma deneyimi sağlıyor. Sahip olduğu üstün özellikleriyle son yıllarda sektörün önemli bir markası haline gelen Pi Makina, kule vinçleri yabancı rakiplerine göre yüksek kaliteyi uygun fiyata sunmasıyla öne çıkıyor.

Beton Santralleri

Pi Makina tarafından geliştirilen; mobil, sabit, kompakt, kuru tip ve prekast parke taşı beton santralleri, saatte 30 m3’den 500 m3’e kadar beton üretebiliyor. Santralin en önemli bileşeni olan mikserler ve bu mikserlerde kullanılan redüktörler de Pi Makina tarafından üretiliyor. Pan, planet, tek milli ve çift milli olarak; dört farklı mikserin tamamında en üst düzey aşınma sacı kullanılarak dayanım ve kalite artırılıyor. Üretim sırasında yapılan ultrasonik muayene, manyetik parçacık testleri ve geliştirilen otomasyon yazılımı ve uzaktan bağlantı sistemi gibi fark yaratan özellikler, üretilen beton santrallerini ön plana çıkarıyor.

Prekast parke taşı ve birçok prekast elemanının üretiminde kullanılan Beton Dağıtım Sisteminin Türkiye’de öncülüğünü yapan Pi Makina, Betonu istenilen noktaya ray üstünde hızlı şekilde taşıyan Beton Taşıma Kovası ile betonu kalıplara döken boşaltma kovasının birlikte çalışmasıyla, prekast parke taşı üretimini oldukça kolay hale getiriyor. Ayrıca düşük işletme maliyetleriyle yüksek verimli beton dökme işlemine imkân sağlıyor.

Beton Pompaları

Üretilen betonun aktarımını sağlayan Beton Pompaları, farklı ihtiyaçları karşılamak üzere ‘çekilir tip’ ve ‘kamyona monte’ şeklinde iki farklı tipte üretiliyor. 35m3 ile 140m3 arasında beton dağıtımı yapabilen kamyonüstü beton pompaları; betonu 22 metreden 47 metre yüksekliğe kadar ulaştırabiliyor. Yüksek mukavemet ve tokluk değerlerine sahip sac malzeme, arıza tespiti ve onarımını kolay hale getiren açık devre hidrolik sistem, kaynaklı imalatta özlü tel kullanarak imal edilen pürüzsüz ve düzgün dikişler, yüksek mekanik değerler, daha az çarpılma ve iç gerilme gibi özelliklerle; Pi Makina Beton Pompaları, kullanıcılarını uzun yıllar memnun etmeyi başarıyor. Ayrıca pompa üzerinde kullanılan kule dönüş redüktörü ve güç aktarım kutusu da yerli olarak burada üretiliyor.

Kırma Eleme Tesisleri

Büyük veya küçük ölçekli her tür proje için saatte 1000 tona kadar malzeme üretimi yapabilen kırma eleme tesisleri de Pi Makina ürün gamında yer alıyor. Besleyici, kırıcı, elek, kum helezonu ve bant konveyör gibi bileşenlerin tamamı, kusursuz bir uyumla çalışarak sektörün ihtiyacına tam olarak karşılık verebiliyor. Farklı boyut ve sertlikteki malzeme ihtiyaçları doğrultusunda üretilen; çeneli, primer darbeli, sekonder darbeli ve tersiyer darbeli kırıcılar ile Dik milli, mobil, hidrolik bomlu ve üretimi oldukça zorlu olan konik kırıcılar ise proje ihtiyaçlarına göre üretiliyor. Kırma eleme tesislerinde, Pi Makina imalatı olan yüksek kalitede redüktörler kullanılırken her bir ekipmanın dayanıklılığını artırmak için de üretimde kaliteli astar-boya tercih ediliyor.

On-Road Araçlar

Pi Makina, son yıllarda yaptığı ciddi yatırımlarla, iş ve inşaat makinalarının yanı sıra; 4x2, 6x4, ve 8x4 çekiş özelliğine sahip çekici ve kamyon gibi On-Road araçları da üretmeye başladı. Bu araçların motor, aks ve şanzıman dışında kalan tüm bileşenleri burada tasarlanarak üretiliyor. Üzerine damper takılarak yol ve müteahhitlik projelerinde, ağaç sökme aparatı veya çöp kasası takılarak orman ve çevrecilik faaliyetlerinde, beton pompası monte edilerek inşaat işlerinde kullanılabilen bu araçlar, birçok farklı sektörden gelen talepleri karşılayabiliyor.

Off-Road Araçlar

Yol ve şantiyelerde kullanılan On-Road araçlarla birlikte, 6x6 ve 8x8 ve farklı güçlere sahip 4x4 çekiş özelliğine sahip Off-Road araçların üretimi de ivme kazanmış durumda. Bu araçların; tasarım, mühendislik ve üretim aşamaları da yerli olarak Pi Makina tarafından yürütülüyor. Damper yerine takılabilen güvenlik ekipmanları ile bu araçlar, savunma sanayii kuruluşları tarafından tercih ediliyor. Off-road araç grubunda; 4x4 Pick-up türü personel taşıyıcı araçlar da yer alıyor. Ara şanzımanı da Pi Makina üretimi olan bu araçların tek ve çift kabinli modelleri, savunma sanayiine etkin çözümler sunma amacıyla üretiliyor.

Traktörler

Tarım alanlarında kullanılmak üzere üretilen Traktörler, rahat, güvenli ve teknolojik kabini ile fark yaratıyor. Pi Makina üretimi yerli traktörler, sınıfının üzerinde motor gücü, yengeç yürüyüş kabiliyeti ve hidrostatik yürüyüş sisteminin yanı sıra fonksiyonel ataşmanları ile bir adım öne çıkıyor. Şık ve güçlü tasarımı, teknolojik kontrol paneli ve Pi Makina tecrübesini yansıtan çizgileriyle traktörler, tarım alanlarında üstlendiği görevi başarıyla yerine getiriyor.

Sektörün Genel Durumu

“Ülkemiz son yıllarda dünyanın üretim merkezi ve sanayinin kalbi olmaya başlamıştır. İçinde yer aldığımız sektörde ihtiyaçları her alanda karşılayarak sadece kendi pazarını beslemekle kalmamış; Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin de iş ve iş makineleri alanında birinci tercihi haline gelmiştir.”

Sektörün genel durumuna bakıldığında, Türkiye’nin önüne koyduğu büyüme hedefleri ve kalkınma planları; son dönemde ekosistemdeki bütün paydaşların da üzerinde durduğu gibi yüksek teknoloji ürünlerinin ön plana çıkmasına bağlı. Firmalar orta ve uzun vadedeki hedeflerini, mevcut veya yeni ürünlerdeki teknolojik düzeyi en yukarı koyacak şekilde belirlemek durumundalar. Ar-Ge kültürünü içselleştiren bir yapı ile inovatif projeler ortaya koyan her firma, gelecek için en önemli yatırımını yapmış olacaktır. Belirlenen hedeflerin ve yapılan yatırımların tümü, sürdürülebilir bir iş planının parçası olmak zorunda.

Son dönemde sanayi politikalarımızın orta ve yüksek teknoloji ürünler üzerinde yoğunlaştığını ve bu noktada firmalarımızın teşvik edilmeye çalışıldığını görüyoruz. Yüksek teknoloji ürünler üretebilmenin en önemli kriteri; önce insan kaynağı, daha sonra da gerekli üretim ve test altyapılarının oluşturulmasıdır.

Devletin bu tip üreticilere ve yatırımlara desteğini artırarak sürdürmesi gerekiyor. Sektörde yetişmiş elaman istihdamı konusunda da sıkıntılar mevcut. Bunun dışında belli ülkelere yapılan ihracatlar artık o ülkelerde zorunlu üretim hattı, montaj hattı kurulmasını öngörüyor. Bu da bugünden yarına hemen yapılacak bir şey değil. Ülkeler bu hatlar olmadan ihracatı artık kabul etmiyor. Bunlar da pazarlarımızın daralmasına neden oluyor.

Sektörün en önemli sorunlarından biri de ithal ürünlere olan bağımlılığımızdır. Özellikle iş ve inşaat makinelerine ait ürünlerde Avrupa menşeili ürünlerin malzeme maliyetleri üzerindeki payı oldukça yüksek. Bu noktada ihracat yaptığımız ürünlerdeki ithal bileşen oranı da yüksek kalıyor ve stratejik olarak belli kalemlerdeki ürünlerde dışa bağımlı olmak, artan kur fiyatlarını da göz önünde bulundurduğunuzda dünya pazarlarında rekabetçi olmanızı güçleştiriyor. Devletimizin özellikle son 2 yıldır önemle vurguladığı ‘yerli ve milli ürün’ politikaları kısa ve orta vadede meyvelerini mutlaka verecektir. Pi Makina sektörde çok uzun yıllardır yerlileştirme politikasını ürettiği ürün grubunda gerçekleştiriyor ve firma olarak önemli bir misyonu üstleniyor.

Yerlilik kavramının son yıllarda ön plana çıkıyor olması, ülkemizin sanayisine uzun yıllar hizmet etmiş ve gönül vermiş bir firma olan Pi Makine’yı da mutlu ediyor. Yerlilik oranlarını artırmak için, öncelikle insan odaklı bir yönetim anlayışını firmanıza yerleştirmeli ve Ar-Ge süreçlerini özümsemelisiniz. Üretimin yerliliği kadar tasarımın da ülke öz kaynakları ile gerçekleştiriliyor olması bizce çok önemli. Bugünün dünyasında katma değeri düşük üretimi, firma veya ülke sınırları içinde yapıyor olmanızın maalesef bir değeri kalmamıştır. Tasarım ve yazılım geliştirme süreçleri ile ürünün ortaya konması noktasında her türlü mühendislik disiplinine ait çalışmaları, firmanızın ve ülkenizin öz kaynakları ile yapıyor olmak çok daha önemli hale gelmiştir.

Kısa ve Uzun Vadeli Planlar

Pi Makina, bilimsel yaklaşımları esas almayı ve akademik bakış açısıyla sanayideki tecrübeyi bir araya getirmeyi en önemli kazanımlardan bir olarak gördüğü için; her sene, planlanmış hedeflerini hayata geçirmek için çalışıyor.

İş ve inşaat makinelerinin geldiği teknolojik seviye Avrupa ve dünya pazarlarındaki rakipleri ile rekabet edebilecek düzeye yaklaşsa da, hala kat edilecek belli bir mesafe var. Bu noktada Ar-Ge kültürünü özümseyen, bu süreçlere yatırım yapan firmalar; orta ve uzun vadede Türkiye’deki pazarda söz sahibi olacak ve Dünya pazarlarında kabul görecektir. Bugünün dünyasında ortaya bir ürün çıkartmak maalesef tek başına yeterli değil. Önemli olan, üretilen ürünü ve verdiğiniz hizmeti sürekli geliştirebilmeniz ve hem teknik açıdan hem de finansal açıdan sürdürülebilir bir iş modeli oluşturmak olmalıdır. Pi Makina’nın stratejisi, teknolojik seviyesi ve hizmet kalitesi yüksek ürünlerle bütün dünya pazarlarında rekabet edebilen bir firma konumuna gelmektir.

Pi Makina, 2019 yılında katılmaya hak kazandığı Turquality destek programıyla; önümüzdeki yıllarda Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Orta Asya’da belli ülkelerde ofisler ve showroomlar açıp, bayi ve servis ağını genişletmeyi, müşteri memnuniyetini ön planda tutarak Pi Makina markasını dünyanın en çok tercih edilen iş ve inşaat makinaları üreticilerinden biri olmayı hedeflemiştir.

Kuruluş felsefesi gereği; ürettiği tüm makinelerin ‘Know-how’ına sahip olan Pi Makina, yerli üretimi güçlendiriyor ve ülke sermayesinin büyümesine katkı sağlıyor. Sahip olduğu yarım asırlık tecrübesiyle Pi Makina; inşaat, madencilik, enerji ve savunma sanayi gibi birçok sektörün en önemli ihtiyaçlarını karşılayabilmenin haklı gururunu yaşıyor.

Pi Makina, her zaman kaliteyi, güveni ve kusursuz hizmet anlayışını ilke edinmiştir. Tamamı yerli üretimi olan ürünleriyle birlikte dünya standartlarında en yeni ve gelişmiş ürünleri, kaliteli ve eksiksiz hizmet anlayışıyla müşterilerine sunmaya; iş ve inşaat makineleri ile ilgili her türlü ihtiyacı karşılamaya devam edecek.

Dr. İlhami Pektaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.