2018 YILINDA AR-GE'YE EN ÇOK YATIRIM YAPAN FİRMALARIMIZ

2018 YILINDA AR-GE'YE EN ÇOK YATIRIM YAPAN FİRMALARIMIZ

Turkishtime tarafından hazırlanan “AR-GE 250, Türkiye’nin En Çok AR-GE harcaması yapan şirketleri” araştırmasına göre 2018 yılında en fazla AR-GE harcaması yapan şirket, 2.162.839.458 lira ile ASELSAN oldu.

Turkishtime tarafından hazırlanan “AR-GE 250, Türkiye’nin En Çok AR-GE harcaması yapan şirketleri” araştırmasına göre 2018 yılında en fazla AR-GE harcaması yapan şirket, 2.162.839.458 lira ile ASELSAN oldu. Bu rakam geçen yıl 1 milyar 674 milyon TL’ydi. ASELSAN, toplam cirosunun dörtte birini (Yüzde 24) AR-GE’ye ayırıyor.

AR-GE 250’nin ikinci sırası da değişmedi: Havacılık sektörünün milli devi, TUSAŞ. TUSAŞ 2018 yılında 1 miyar 575 milyon liralık AR-GE harcaması yaptı. Şirketin AR-GE harcamaları geçen yıl ilk kez 1 milyar TL’yi geçmişti. TUSAŞ da, Aselsan gibi cirosunun yaklaşık dörtte birini (Yüzde 26) Ar-Ge’ye ayırıyor.

AR-GE 250 araştırmasında geçen yılın üçüncüsü FORD, bu yıl da AR-GE 250’de yerini korudu. Şirket 2018’de 666 milyon TL AR-GE harcaması yaptı. Ford Otomotiv, bilindiği gibi Türkiye’nin en çok ihracat yapan şirketleri listesinin de zirvesinde yer alıyor. AR-GE olmadan dünyanın dört bir yanına ihracat yapmak kolay değil. Ford Otosan bu başarıya “açık inovasyon” stratejisiyle ulaştı.

AR-GE’nin çıktısı patent ve faydalı ürünlerdir. AR-GE merkezinde alınan patent sayısına göre Türkiye’nin lideri VESTEL. VESTEL, AR-GE merkezinde sürdürdüğü çalışmalar sonucunda 437 patent tescil ettirmiş. Turkcell 378 patentle onu izliyor. Üçüncü sırada ise 281 patentle sürpriz bir şirket, otomotiv yan sanayinin köklü firması TIRSAN yer alıyor.

AR-GE'ye önem veren ve yatırım yapan firmalarımızı tebrik ediyoruz.

İlhami Pektaş

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.