Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

2023 YILINDA CEREYAN EDEN ÖNEMLİ HABERLER

2023 YILINDA CEREYAN EDEN ÖNEMLİ HABERLER

Dün 2023 yılında cereyan eden haberlerin bir kısmını vermiştim. Şimdi de dünki yazımın devamı mahiyetinde bu yazıyı buraya alıyorum. Haber ve olayları hatırlamak bakımından buraya alıyorum.

20 HAZİRAN

- Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücretin 1 Temmuz itibarıyla net 11 bin 402 liraya yükseltilmesini kararlaştırdı.

22 HAZİRAN

- Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2 Temmuz 2023'ten 2 Temmuz 2024'e kadar bir yıl süreyle konut kira artışı oranı üst sınırının yüzde 25 olarak uygulanacağını bildirdi. 4 Temmuz'dan itibaren de noterlerde gayrimenkul, taşınmaz satışının yapılabileceğini açıkladı.

24 HAZİRAN

- İYİ Partinin 3. Olağan Kurultayı'nda, Meral Akşener yeniden genel başkanlığa seçildi.

26 HAZİRAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Emniyet Genel Müdürlüğüne Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız'ı atadı. Atama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

TEMMUZ

- Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, düzenledikleri basın toplantısında, TBMM'de Saadet Partisi çatısı altında grup kurma kararı aldıklarını açıkladı.

9 TEMMUZ

- Türk Kızılayın olağanüstü genel kurulunda yapılan seçimde, Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz Genel Başkan seçildi. Yılmaz, 155 yıllık Kızılay tarihinin ilk kadın Genel Başkanı oldu.

15 TEMMUZ

- FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin 7'nci yılında, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla, o gece hedef alınan mekanlarda ve yurt dışında etkinlikler düzenlendi, şehitler dualarla anıldı.

26 TEMMUZ

- Eyyam-ı Bahur olarak anılan sıcakların etkili olduğu yurt genelinde termometreler rekor dereceleri gördü. İzmir'de son 85 yıldaki en yüksek sıcaklık, 43,2 derece olarak kayıtlara geçti.

30 TEMMUZ

- Kars'ta yolcu otobüsünün şarampole devrilmesi sonucu 8 kişi hayatını kaybetti, 22 kişi yaralandı.

1 AĞUSTOS

- Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin, 2024-2025'teki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri başladı.

10 AĞUSTOS

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı Valiler Kararnamesiyle 57 ilin valisi değiştirildi, 16 ilin valisi "vali-mülkiye başmüfettişliği" görevine getirildi.

11 AĞUSTOS

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarıyla Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığından 187 general ve amiralin görev yerleri belirlendi.

- Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne, dizi ve sinema oyuncusu, sanatçı Tamer Karadağlı atandı.

2023 ekim ayında neler yaşandı?

1 Ekim: TBMM’nin hemen yanında bulunan İçişleri Bakanlığı’nın giriş kapısına teröristler tarafından canlı bomba ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. 2 polis yaralanırken, teröristler etkisiz hale getirildi.

1 Ekim: Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni yasama yılına başladı.

Ekim: Hamas ile İsrail arasındaki çatışma çıktı. Türkiye ilk günden taraflara itidal ve ateşkes çağrısı yaptı. Ateşkesin sağlanması ve kalıcı barış için diplomasi trafiği gerçekleştirdi. Gazzelilere yardım için uçak ve gemilerle yardım malzemeleri gönderdi.

23 Ekim: İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak TBMM'ye sevk edildi.

29 Ekim: Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yıldönümü törenlerle kutlandı.

1 Kasım: Sosyal medyada paylaştıkları videolarla büyük tepki çeken Dilan Polat ve Eşi Engin Polat’a operasyon düzenlendi. Şirketlerinde arama yapıldı, iki isim gözaltına alındı. Operasyon daha sonra benzer fenomenlerle devam etti. Dilan ve Engin Polat’ın şatafatlı hayatları uzun süre gündemin üst sıralarında yer aldı.

4-5 Kasım: Seçimlerin ardından değişim tartışmalarının yaşandığı CHP, 38. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Genel Kurul’da Özgür Özel Genel Başkanlığa seçildi. Kemal Kılıçdaroğlu dönemi sona erdi. Parti Meclisi ve diğer kurullar da yenilendi.

2023 aralık ayında neler oldu?

4 Aralık: İyi Parti, CHP’nin yerel seçimde işbirliği teklifini reddetti, seçime kendi adaylarıyla “hür ve müstakil” girme kararı aldı.

12 Aralık: TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez, kürsüde konuşurken fenalaştı ve kaldırıldığı hastanede iki gün sonra hayatını kaybetti.

14 Aralık: CHP Yerel seçimde İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylarını açıkladı. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş yeniden aday gösterildi.

22 Aralık: Ak Parti ve MHP, yerel seçim işbirliği konusunda anlaşmaya vardı. Manisa ve Mersin’de MHP’nin adaylarının desteklenmesi, kalan 28 Büyükşehir’de Ak Parti’nin adaylarının desteklenmesi kararlaştırıldı. 51 ilin 22’sinde her iki parti kendi adaylarıyla seçime girecek. 29 ilde ise ortak aday çıkarılacak.

23 Aralık: Irak’ın Kuzeyi’nde gerçekleştirilen iki ayrı terör saldırısında toplam 12 asker şehit oldu. Saldırılar nedeniyle TBMM’de teröre karşı ortak bildiri hazırlandı. Bildiriye Ak Parti, MHP, İYİ Parti ve Saadet grupları imza attı. CHP ortak bildiriye imza atmadı. Kendi bildirisini imzalayıp açıkladı. Bu durum siyasette tartışma konusu oldu.

23 Aralık: Irak’ın Kuzeyi’nde gerçekleştirilen iki ayrı terör saldırısında toplam 12 asker şehit oldu. Saldırılar nedeniyle TBMM’de teröre karşı ortak bildiri hazırlandı. Bildiriye Ak Parti, MHP, İYİ Parti ve Saadet grupları imza attı. CHP ortak bildiriye imza atmadı. Kendi bildirisini imzalayıp açıkladı. Bu durum siyasette tartışma konusu oldu.

Önemli havadisleri nakletmeye elimden geldiğince çalıştım. Selâmette kalın, hoşçakalın.

29.12.2023

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.