BOMBARDIER NASIL GELİŞTİ?

BOMBARDIER NASIL GELİŞTİ?

Bombardier şirketi, dünyanın en büyük kar aracı, tren, ticari ve özel uçak üreticilerinden biridir.

Bombardier şirketi, dünyanın en büyük kar aracı, tren, ticari ve özel uçak üreticilerinden biridir. Merkezi Montreal’de bulunan şirket, 1942’de aslen L’Oto-Neige Bombardier Limitée olarak kuruldu. Kurucusu Joseph Armand Bombardier, ticari olarak ilk kar motorlarını icat eden makine mühendisidir.

1934 yılında Bombardier’in 2 yaşındaki oğlu Yvon aniden hastalandı. Montreal’deki şiddetli kış şartlarında Bombardier çocuğunu hastaneye yetiştiremediği için apandisti patlayan çocuk öldü. Bu olaydan çok etkilenen Bombardier, başka insanların da başına böyle bir olay gelmemesi ve hastaların hastaneye hızla yetiştirilmesi için bir kar motoru geliştirdi.

Ürettiği ilk araç 3 kişi taşıyabiliyordu. Daha sonra hastanelere acil yetişmek isteyen hastalar ve acil ihtiyacı olanlar için 1936 yılında Bombardier kar motorunu geliştirerek yedi yolcu taşıyabilen toplu taşıma kar aracı olan B7 Auto-Neige, First Commercial Snowmobile, kar aracını üretti. Araç ilk zamanlarda Ambulans olarak kullanılmaya başlandı. Daha sonra elektrik ve posta işletmeleri, orman işletmeleri ve ulaşım işletmeleri talepleri artınca , Bombardier 1941’de yeni bir şirket kurarak yılda 200 adet kar aracı üretmeye başladı.

II. ci Dünya savaşı sırasında Silahlı kuvvetler Bombardier’den askerleri taşıyan daha büyük bir kar aracı üretmesini istedi. Bombardier bu yıllarda talebe uygun dört farklı büyük zırhlı paletli araç modeli geliştirerek 1900 adet araç üretti. 1947 yılında Bombardier okul araçları da dahil yeni lisansla 1000 araç daha üretti. 1947 ve 1948 yılları arasında kar aracı talebi azalınca Bombardier, tarım, madencilik, petrol ve ormancılık endüstrilerinde ihtiyaç duyulan arazi araçlarını tasarlamaya başladı.

1953 yılında Muskeg adını verdiği bataklık, kum veya kardan da geçebilen yeni bir arazi aracı geliştirdi. 1959’da ilk kişisel kızaklı kar aracı olan Ski-Doo aracını geliştirdi. 1964 yılında Bombardier vefat etti. 1970’li yıllarda petrol krizi çıktığında Şirket, lokomotif ve hafif raylı taşımacılığı da dahil olmak üzere yeni pazarlara açıldı. Şirket, 1974 yılında, Montreal Montreal Metrosu ihalesini kazanarak ilk vagonlarını üretti. İki yıl sonra da Montréal’deki lokomotif üreticisi olan MLW-Worthington Ltd. şirketini satın alarak bu alanda büyümeye başladı.

Bombardier, 1982 yılında New York City metro ihalesini aldı. 1986 yılında, Challenger’ın üreticisi Canadair’i satın alarak havacılık sektörüne girdi.1989’da, Fransa ve İngiltere’yi birbirine bağlayan “Chunnel” trenlerinin üretim sözleşmesini kazandı. 1990 yılında jet uçakları üreten Learjet Corporation firmasını satın aldı.

Bombardier, zekası ve yaratıcılığını kullanarak bugün merkezi Montreal’de olan, 28 ülkede fabrikası ile 60’dan fazla ülkeye iş yapan 68.000 kişinin çalıştığı, 2018 yılında 16.2 milyar geliri olan büyük bir şirket haline geldi.

İlhami Pektaş.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum