Çinlilere İade 109 Uygur Türküne Ne Oldu?

Çinlilere İade 109 Uygur Türküne Ne Oldu?

Çinliler ve Uygur Türklerine uygulanan türlü işkencelere bir yenisi de Tayland'dan Çin' e gönderilen 109 Uygur Türk' ünün yaşadıkları eklendi. Başlarını silah dayanan Uygurluların yetmezmiş gibi bir de başlarına siyah poşet geçirdiler.

TAYLAND’ın geçen perşembe günü 109 Uygur Türkü’nü Çin’e iade ettiğini açıklamasının ardından bu insanların geri götürülme görüntülerini Pekin hükümeti basına sızdırdı. Görüntüleri Çin devlet televizyonu ‘CCTV’ yayınladı. Videoda uçaktaki Uygur Türklerinin her birinin başına siyah çuval geçirildiği ve yanlarında birer Çinli polis olduğu görülüyor.

MASKELİ POLİSLER

Uygur Türklerinin kıyafetlerinin üzerine iğnelenmiş büyük numaralar da dikkat çekerken en az bir Uygur Türkü’nün zincirlendiği görüntülere yansıdı. Uygurların etrafındaki bazı polislerin yüzlerinde maske bulunuyordu. CCTV televizyonu haberinde iade edilen Uygur Türklerinin bazılarının Dünya Uygur Kongresi’ne ilaveten Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin mesajlarından etkilendiklerini söylediklerini iddia etti. Haberde şu ifadelere yer verildi: “Bazıları kaçak geçerken, radikal dinci görüşleri ileri sürerek onları Irak ve Suriye’de sözde cihatta yer almalarını kışkırtanlar da vardı.” Üst düzey Çinli bir polis memuru, Türkiye’ye ulaşan Uygurlardan bazılarının savaşmak için Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi gruplarla satıldığını öne sürdü. Haberde iade edilen Uygurların en az 13’ünün terör şüphelisi olduğu da iddia edildi. Dünya Uygur Kongresi Sözcüsü Dilşat Raşit, başına çuval geçirilmiş Uygurların görüntülerinin onların onurlarından mahrum edildiklerini gösterdiğini söyledi. İngiliz Reuters’a konuşan Raşit, bu insanların Çin’i terk etmek ve ayrımcılık korkusu olmadan başka bir yerde yaşamak istediklerini kaydetti. Raşit, “Kaçmaları şiddete başvurmadan kendilerini kurtarmanın bir yolu” dedi. Bu arada ABD’nin Uygurların iadesini kınaması üzerine Çin Dışişleri Bakanlığı da Washington’u protesto etti.   

BİLGİ NOTU: Baskı görüyorlar

Çin’in batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Müslüman Uygurlara ramazan ayında baskı yapıldığı gerekçesiyle bir süre önce Türkiye’de protesto gösterileri başlamıştı. 30 Haziran’da Tayland hükümeti bu ülkede bulunan 173 Uygur’u Türkiye’ye gönderdi. Ancak 9 Temmuz’da 109 Uygur’u Çin’e iade ettiğini açıklayınca İstanbul’daki Tayland Krallığı Fahri Başkonsolosluğu, öfkeli bir grup tarafından basılmıştı. Tayland, önceki gün de bu ülkede kalan 60 civarındaki Uygur Türkü’nden 8’ini Türkiye’ye göndermişti.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.