Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

ÇOCUĞUMU HANGİ ÖĞTETMENE VERMELİYİM

ÇOCUĞUMU HANGİ ÖĞTETMENE VEREYiM?

İlkokul öğrenci kayıtları 14 Ağustos 2023 tarihinde başladı. Kayıt için öğrenci velisinin 31 Ağustos 2023 Perşembe gününe kadar okul idaresine başvurması gerekiyor. Veliler çocuklarının sınıf ve şubelerini e-devlet şifresini kullanarak 3 Eylül 2023 Pazar gününden itibaren öğrenebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığının resmi internet sitesinde yayımlanan takvime göre, okul öncesi eğitim ile ilkokul 1'inci sınıfa başlayacak öğrenciler için 4-8 Eylül tarihleri arasında uyum eğitimleri gerçekleştirilecek. Bu kapsamda, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ve 12. sınıflar okula 11 Eylül'de başlarken anaokulu ve 1. sınıflar ise 4 Eylül Pazartesi günü başlayacaktır.

Kayıtlar başlamasıyla beraber velilerimizi en çok meşgul eden soru; "Çocuğumu, hangi öğretmene vereyim" sorusu olsa gerektir. Velilerimizi bu kapsamda haklı buluyorum. İlkokul için 4 yıl boyunca canından daha çok sevdiği çocuğunu teslim edecek güvenilir, eğitim ve öğretimin hakkını verecek bir öğretmen araması en doğal hakkı olması gerekir. Bu durum sadece öğretmen için değildir? Hangi avukatı tutmalıyım, hangi doktora gitmeliyim, hangi partiye oy vermeliyim...gibi soruları sıralayabiliriz. Çok alternatifler olunca tercih hakkı meydana gelmektedir. Bir eğitimci olarak ben de tercihten yanayım.

Lâkin reklâm diye bir kavram vardır.Reklâmı olan malın alıcısı artar, malın değeri artıyorcasına. Reklâmı olmayan malın alıcısı düşer, malın değeri düşercesine. Halbuki reklâm malın kalitesini ne artırır, ne de azaltır. Hakikat bu iken reklâma aldanıyoruz, sonra da zarara uğradığımızı görüyor ve pişmanlık duyuyoruz.

Akıllı insan çok iyi bir araştırma yapmadan bir malı satın almaz, bir öğretmenin bütün yönlerini sağlam kaynaklardan bilgi edinmedikçe tercih etmez, etmemelidir. Aynı şekilde bir doktorun kriterlerini araştırmadan sağlığını ona teslim etmemelidir.

Peki iyi bir araştırma nasıl yapmalıyız? sorusu akla geliyor. Tanıyanlara soracağız, öğretmeni araştırıyorsak yetiştirdiği talebelere bakacağız, meslekteki arkadaşlarını bulup soracağız, bilgisine ve tarafsızlığına güven duyduğumuz yöneticilere soracağız...vs. Bir öğretmen ya da doktor çok tercih ediliyor olması sahasında başarılıdır anlamına gelmez. "Boş teneke çok ses çıkarır, dopdolu teneke ses çıkarmaz" özdeğişi bize bir hakikatı vurguluyor. Sessiz insanlar genellikle "derin insanlardır". "Kaliteli malın alıcısı azdır, ucuz malın müşterisi çoktur" Bu sözler hakikati simgelediğini unutmayalım.

33 yıldan beri Milli Eğitim'deyim. Sınıf öğretmenliği yapmaktayım. Yüzlerce talabe yetiştirdik. Onlarca öğretmenlerle zümre arkadaşlığı yaptım. Yüzlerce öğretmen de tanırım. Tecrübeme dayanarak samimi bir şekilde ifade etmek isterim ki; bir kaç öğretmenimizin özel sorunlarından dolayı görevlerini aksadıklarını gördüm. Sınıf öğretmenlerinin yüzde 99'u öğrencilerini yetiştirmek uğruna kendini feda edercesine çalıştıkları bir gerçektir. Burada öğretmen tercihinin normal olduğunu vurgularken yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermesin.

Bir iki haturamı burada nakletmek isterim: Yıllar önce Samsun İstiklâl İlkokulu'nda 1. Sınıfı okutacak öğretmenler arasındayım. Sınıf listeleri belli olduktan sonra sınıflararası öğrenci değişimlerini okul idaresi öğretmenlere bıraktı. Bir tesettürlü bir kadın yanıma gelerek; çocuğumu sizin sınıftan almak istiyorum dedi. Peki hangi öğretmene çocuğunu vereceksin dedim. Söylediği öğretmen o kadınla taban tabana zıt. Kim önerdi sana dedim. Birileri dedi. Belli ki iyi araştırma yapmamış. Senin çocuğun tam isabetli sınıftadır dedim. İkna oldu gitti. Sonradan bana dua etti.

Gene aynı okulda o zamanlar binlerce liralar dökülerek tercih edilen bir öğretmen vardı. Neden tercih edildiğini çok merak ettim. Uzun süre araştırdım. İnanın ortalamanın altında bir öğretmendi. Sadece reklâm, başka bir şey değil.

Son olarak ilgili kardeşlerime şunu öneriyorum. Çocuklarımızı devletimizin okullarına verelim. Özel okullardan daha kaliteli eğitim verildiğinden şüphem yoktur. Devletimizin okullarından emekli olanlar genellikle özel okulda çalışıyorlar. Ben özel okula gitsem neyim değişecek ki? Aynı kişiyim. Bu yaştan sonra değişmek çok zordur. Velev ki değişim olsa da çok uzun zaman alır. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Okudum istifade ettim diyen bir kişi de olsa bizi mutlu eder. Bir başka yazıyla buluşmak üzere. Selam ve Dua ile...

17.08.2023

M.Cemal TOMAR

Başöğretmen

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.