Prof.Dr. Kamil GÜNGÖR

Prof.Dr. Kamil GÜNGÖR

Düşünce Dünyasındaki Sakatlık…

Kur’an başta olmak üzere referans kaynaklar da, bilim de, sahip olduğumuz düşüncelerimizi delillendiren bir araç değil, bizatihi düşüncenin kaynağıdır. Bir başka deyişle sözün başladığı da bittiği de yerdir. Şöyle ki; örneğin bir hipotezle ilgili araştırma yaptığınızda, hipotezinizi destekleyen kanıtları alıp diğerlerini görmezlikten gelmek gibi bir bilimsel anlayış olamaz. Eğer araştırdığınızda ya da deneysel olarak test ettiğinizde kanıtlar hipotezinizi desteklemiyorsa, hipotezinizde eksiklikler var demektir. Bilimsel kanıtlar olsa olsa bu eksiklikleri görmenizi sağlar. Bir bilim insanı olarak da bunu kendi şartları içerisinde açıklamalısınız.
 

Bugün bu husus daha çok özelde Kur’an, genelde de İslam için yapılmaktadır. Örneğin; islam ekonomisi üzerine çalışma yaptığını ileri sürenlerden kimileri ‘kapitalizmin İslam’ın yitik malı’ olduğunu söyleyecek kadar ileri gitmektedirler. Veya asıl olanın akıl değil, nakil olduğunu iddia ederek… Her nedense kaynak olarak da Kur’ani (nakili gösterirler delil olarak… Aslında benzer yaklaşımlar, pek çoğu sonuca bakılarak, diğer bazı batı kaynaklı kavramlar için de söz konusudur. Yakında birisi çıkıp, İslam’ın sömürgeciliği emrettiğini söylerse şaşırmamak lazım. Zira bugün her şeyi ile gözü kapalı emsal alınan batı, sömürgecilikten pek çok şey kazanmıştır ve kabuk değiştirerek ya da kamuflaj giyerek halen kazanmaya da devam etmektedir. Tekrarlamak gerekirse; temel referans kaynaklar bizim tezimizin-hipotezimizin ispat kaynağı, meşruiyyet zemini değil, bizatihi düşüncemizin kaynağıdır. Bizim işimiz, günün koşullarında bu kaynakları nasıl yorumlamamız gerektiğine dair olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.