ESNAF KURYE, MOTOR KAZASINDA CİDDİ YARA ALDIĞINDA SOSYAL HAKLARI NELERDİR?

ESNAF KURYE, MOTOR KAZASINDA CİDDİ YARA ALDIĞINDA SOSYAL HAKLARI NELERDİR?

İstanbul'dan bir esnaf kurye meslektaşımız motor kazası yapmış ve ciddi bir yara almış, bize yazarak haklarını sordu. Cevabı yine Avukat Arslan Bolat, onun gibi kaza mağduru olan esnaf kuryelerimizi bilğilendirmek amaçlı cevap veriyor

İstanbul'dan bir esnaf kurye meslektaşımız motor kazası yapmış ve ciddi bir yara almış, bize yazarak haklarını sordu. Cevabı yine takipcimiz olan sayın Avukat Arslan Bolat, onun gibi kaza mağduru olan esnaf kuryelerimizi bilğilendirmek amaçlı cevap veriyor:

Esnaf kuryenin kaza yaptığı durumdaki hakları bu sistemdeki aslında en sorunlu noktalardan birisidir. Esnaf kuryeler bağkurlu yani 4b sigortası ödemekteler. Bu demek oluyor ki kendi nam ve hesaplarına iş yapıyorlar.

Bu durumda (eğer ki primlerini ödediği kişisel bir sigortaları yok ise ) iş-trafik kazası yaşadığında alabileceği tek tutar standart sigorta şirketinden maluliyeti ile ilgili tazminat onun dışında esnaf kurye olarak çalıştığı kurumdan mevcut durumda herhangi bir hak talebinde bulunamıyor.

Raporlu olduğu günler için de rapor parası da alınamıyor. Ancak ben kişisel hukuki görüşüm olarak esnaf kuryeliğin bir amaç saklama sistemi (muvazaa) olduğu kanaatindeyim. Bu sebep ile ciddi bir mağduruiyeti olan kişinin bu araya koyulan esnaf kuryelik ibaresinin yargı eli ile kaldırılarak haklarını gerçek anlamındaki işvereninden alınabileceğini düşünüyorum.

Ancak dediğim gibi şu an ki süreçte bu hakların hiçbirine sahip değiller ne yazık ki ancak ciddi bir hukuki mücadele neticesinde elde edebileceği inancındayım..

Avukat Arslan Bolat / Samsun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
2 Yorum