EVDE SAKSIDA KEKİK NASIL YETİŞTİRİR?

EVDE SAKSIDA KEKİK NASIL YETİŞTİRİR?

Mutfaklarımızı güzel kokusuyla süsleyen kekik baharatı et yemeklerinin, salataların, çorbaların vazgeçilmezi olan bir baharattır.

Mutfaklarımızda kullandığımız baharat hali, orta boylu renkli çiçekli sevimli bir bitki olan kekiğin çiçek ve yapraklarının kurutulması ile elde edilir. Sağlığa birçok faydası olan kekik çayı da en çok tercih edilen bitki çayı çeşitleri arasındadır.

Kekiği aktarlardan ve marketlerden rahatlıkla temin edebileceğiniz gibi evinizde de yetiştirebilir ve kendi baharatınızı kendiniz yapabilirsiniz. Evde kekik yetiştirmek hakkındaki gerekli bilgileri sizler için derledik.

Evde kekik yetiştirirken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Evde kekik yetiştiriciliği yaparken fazla derin olmayan, yayvan, dikdörtgen veya kare saksılar tercih etmelisiniz. Saksılar plastik veya seramik de olabilir ama kekik toprak saksıda daha iyi gelişir.

  • Kekik yetiştireceğiniz saksının altı mutlaka delik olmalıdır. Çünkü kekik fazla su sevmez, saksıda biriken su bitkinizi çürütebilir.

  • Kekik toprak seçmez, ama özellikle killi, gübreli ve kumlu karışımlı bir toprakta iyi gelişme gösterir.
  • Peki kekik nasıl ekilir? Kekik bitkisini tohumdan veya kekik fidesi ekerek yetiştirebilirsiniz.
  • Kekik fideleri kullanacaksanız, bitkilerinin uzun ömürlü olması için aralarında yeterli mesafe bırakmalısınız. Fideleri saksınızın büyüklüğüne göre ara mesafeleri belirleyerek veya tek tek orta boy saksılara ekebilirsiniz. Ekimden hemen sonra da fidelere can suyu vermeyi unutmayın.
  • Kekik tohumu ekecekseniz ise de, tohumları saksıdaki toprakta açtığınız 2-3 cm’lik çukurlara gömün ve çabuk çimlenmeleri için üstlerine kapak toprağı serpin. Çimlenene kadar da toprağını nemli tutmayı da atlamayın.
  • Kekik bitkilerinize her zaman önce toprak kuruluğunu kontrol ederek, düzenli aralıklarla azar azar su vermelisiniz.
  • Kekik Akdeniz’e özgüdür, güneş sever. Bu sebeple saksılarını mutlaka güneş gören bir yere yerleştirmelisiniz.
  • Kekik bitkilerinize yılda iki defa azot ağırlıklı gübre vermelisiniz. Bu gübre kekik bitkisinin gelişimini kuvvetlendirir.

Baharatını hazırlamak için tek yapmanız gereken ise kekikler yazın çiçek açtıklarında dallarını kesip kurutmak. Sıra geldi evde yetiştirdiğiniz kekikleri kullanmaya!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.