GAPS Diyeti Nasıl Yapılır?

GAPS Diyeti Nasıl Yapılır?

Diyet listesi, uzman diyetisyenler tarafından hazırlanır. Diyet boyunca aşamalara göre, ilgili listelerin dışına kesinlikle çıkılmaz. GAPS diyetinin en önemli özelliği, çok sıkı bir şekilde takip edilmesi gereken bir diyet çeşidi olmasıdır.

Diyet listesi, uzman diyetisyenler tarafından hazırlanır. Diyet boyunca aşamalara göre, ilgili listelerin dışına kesinlikle çıkılmaz. GAPS diyetinin en önemli özelliği, çok sıkı bir şekilde takip edilmesi gereken bir diyet çeşidi olmasıdır.

Giriş, tam GAPS diyeti ve GAPS diyetinden çıkış olmak üzere üç temel aşamadan oluşur. Tüm aşamalar kendi içerisinde belirli yiyeceklerin tüketildiği farklı dönemlere sahiptir.

GAPS Diyeti Aşamaları Nelerdir ?

Giriş Aşaması: Eliminasyon (Arınma)

Giriş fazı, diyetin en zor kısmıdır çünkü günlük hayatınızda yediğiniz bir çok yiyecek bu dönemde yasaklanır. Bu aşamaya bağırsağı iyileştirme aşaması denir. GAPS diyeti giriş aşamasısemptomlarınıza bağlı olarak üç haftadan bir yıla kadar sürebilir.

Bu aşama, altı evreye ayrılmıştır:

Aşama-1: Ev yapımı kemik suyu, probiyotik gıdalar ve zencefil suları tüketin ve yemekler arasında ballı nane veya papatya çayı için. Süt ürünlerine alerjisi olmayan kişiler, pastörize edilmemiş, ev yapımı yoğurt veya kefir tüketebilirler.

Aşama-2: Diyetinize pişmemiş organik yumurta sarısı, ghee ( hint yemeklerinde kullanılan arındırılmış bir tereyağı) ve sebze, et veya balık ekleyebilirsiniz.

Aşama-3: Yukarıda saymış olduğumuz tüm yiyecekler artı avokado, fermente edilmiş sebzeler, GAPS diyeti tarifine uygun hazırlanmış krepler ve ghee, ördek yağı veya kaz yağı ile çırpılmış yumurta.

Aşama-4: Diyetinize ızgara ve kavrulmuş etler, soğuk preslenmiş zeytinyağı, sebze suyu ve GAPS tariflerini ekleyin.

Aşama-5: Pişirilmiş elma püresi, marul ve soyulmuş salatalık, meyve suyu ve az miktarda çiğ meyve ile çiğ sebzeler. Fakat bu noktada listeye narenciye eklemeyin.

Aşama 6: Son olarak, narenciye dahil daha fazla çiğ meyve tüketilebilir.

Giriş aşaması sırasında, GAPS diyeti listesi, yavaş yavaş, küçük miktarlarla başlayarak kademeli olarak oluşturulmalıdır.

Diyette, bir aşamadan diğerine vücudunuzu alıştırmaya başladığınız yiyecekleri bünyeniz tolere ettikten sonra geçmeniz önerilir. Bağırsak hareketlerinizin normal olmadığı varsayıldığından, yiyeceklere toleransınızın adım adım oluşturulması planlanmaktadır.

Giriş aşaması tamamlandığında, tam GAPS diyetine geçebilirsiniz.

ÖZET

Giriş aşaması, GAPS diyetinin en kısıtlayıcı aşamasıdır. Bir yıla kadar sürer ve tüm nişastalı karbonhidratları diyetinizden çıkarır. Bunun yerine, genellikle et suyu, et ve probiyotik gıdalar tüketmeniz gerekir.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.