GELECEK HİDROJENDE

GELECEK HİDROJENDE

Bilime adanmış bir ömür : Nejat VEZİROĞLU - Uluslararası Hidrojen Enerjisi Birliği'nin başkanı!

1974'te, 700 bilim adamının katıldığı Milletlerarası Hidrojen Ekonomisi Konferansı’nda, hidrojen enerjisinin yenilenebilir ve fosil yakıtların yerini alacak tek enerji olduğu fikrini ortaya atarak dikkat çekti ve bir grup bilim adamı ile çalışmalara başladı.

BM, kendisini bu konuda danışman olarak atadı. BM'ye bu konuda bir 'merkez ülke' oluşturulmasını, bu ülkenin de Türkiye olmasını kabul ettirdi.

Halen Miami Üniversitesi Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü Direktörü.

Uluslararası Hidrojen Enerjisi Birliği'nin başkanı.

1982'de 'Sovyetler Birliği Kurçatof' ödülü aldı.

1986'da 'İnsanlık İçin Enerji' ödülü aldı.

2000 yılında ve sonrasında bir kaç defa Nobel'e aday gösterildi.

2001'de Ukrayna Donetsk Devlet Üniversitesi'nden fahri doktora aldı.

Nejat hocamız dünyanın şu anda en önemli enerjisi haline gelen hidrojen enerjisinin dünya üzerinde ki en yetkin kişisidir. ABD'de sayısız üniversitede kürsüsü olması yanında, BM Dünya Hidrojen Enerjisi başkanıdır. Bu birimin üssünü dünyada birçok ülke istemesine rağmen Nejat hocamız bu tesisi Türkiye'ye kazandırmıştır. Tesis İstanbul'da Cevizlibağ'dadır.

Lityum bataryadan 10 kat daha fazla ve % 50 verimle elektrik enerjisi elde edilebilen hidrojen yakıt pili üretti.

Bir otomobilin bin kilometre mesafe kat edebilmesini sağlayabilecek, insansız hava araçlarının havada kalma sürelerini 3 kata kadar uzatabilecek hidrojen yakıt pilinin, evlerde hem elektrik üretilmesi hem de çok daha ucuz ve verimli ısınma sağlayabilmesi öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.