Mardin’de 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası nedeniyle organ bağış standı kuruldu

Mardin’de 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası nedeniyle organ bağış standı kuruldu

Mardin’de 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası nedeniyle organ bağış standı kuruldu. Ayrıca etkinlikler kapsamında üniversite öğrencilerine yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi.

Mardin’de 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası nedeniyle organ bağış standı kuruldu. Ayrıca etkinlikler kapsamında üniversite öğrencilerine yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi. 
 

Türkiye’de 28 binin üzerinde hasta, hayata bağlanmak için organ bekliyor. Beyin ölümleri ile karşılaştırıldığında organ bağışının son derece yetersiz olduğu Türkiye'de, organ bekleyenler listesine her yıl yaklaşık 4 bin kişi daha ekleniyor.

Ülkemizde Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle sahne olan Organ Bağışı Haftası kapsamında Mardin’de çeşitli etkinlikler düzenlenerek farkındalık oluşturulmaya çalışılıyor.   

Mardin İl Sağlık Müdürlüğü; 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görev yapan sağlık çalışanlarına ve Artuklu Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencilerine “Organ ve Doku” bağışının önemiyle ilgili eğitimi semineri verdi. 

Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü ise Mardin’deki hastanelerde organ bağışı stantları kurdu. Stantları ziyaret eden bağışçılara kalem, broşür ve bağışçı adayı çocuklara da balon dağıtıldı.

Konu ile ilgili bilgi veren Mardin İl Sağlık Müdürü Mehmet Derviş, Organ bağışı konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihlerinin “Organ Bağış Haftası” olarak kutlandığını hatırlattı.

“Sağlıklı her organ bağışlanabilir”

İl Sağlık Müdürü Derviş, “Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın bağış senetleri bu sistem üzerinden doldurularak ve sistemde kayıtlı hale gelmektedir. Bakanlığımızca kullanıcı seçilen kişiler tarafından alınan organ bağış bilgilerine diğer kullanıcılar tarafından erişilememektedir. Organ bağışı almaya devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler, ASM ve TSM’ler yetkili olup 2000 yılından bu tarafa organ bağış bürolarımıza gelerek organ bağışında bulunan vatandaşlarımızın bağış durumlarını güncelletmeleri ve elektronik ortamda oluşturulan sisteme kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Bunun için Müdürlüğümüz Kamu Sağlık Hizmetleri Şubesi başta olmak üzere kamu ve özel hastanelerimiz, ASM ve TSM’lerimizdeki organ bağış bürolarına başvuru yaparak yeni organ bağış kartlarını alabilirler. Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Vatandaşlarımız yeni organ bağış kartlarında yazılı olan organlardan seçim yapabilir veya bunlardan hepsini de bağışlayabilir.” dedi.

Mardin’de 485 bağışçı var

2013 Mayıs ayından itibaren organ bağışlarının elektronik ortama kaydedildiği aktaran Derviş, şuan bağışçı sayısının 485 olduğunu ifade etti. Derviş, “Elektronik ortamda kayıtlı olan organ bağışı sayısını artırmak için müdürlük olarak çalışmalarımız devam etmektedir. Organ bağışı gibi insan yaşamını hedefleyen bu anlamlı çalışmalarda vatandaşlarımızdan da destek bekliyoruz.” diye konuştu. (M. Salih Keskin – İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.