NASA HUBBLE'DE ÇALIŞAN TEK TÜRK BİLİM İNSANI FERYAL ÖZEL KİMDİR ?

NASA HUBBLE'DE ÇALIŞAN TEK TÜRK BİLİM İNSANI FERYAL ÖZEL KİMDİR ?

NASA’ya ve Amerikan Ulusal Bilim Kurumu’na birçok konuda danışmanlık yaptı ve yönetici komitelerde görev aldı.

Doktor anne ile babanın 1975 doğumlu kızları Feryal Özel, Üsküdar Amerikan Lisesi’nden mezun olduktan sonra ABD’deki Columbia Üniversitesi’ni burslu kazanmış ve çift ana dal yaparak fizik mühendisliği ile matematik mühendisliği bölümlerinden yüksek onur derecesiyle okul ikincisi olarak mezun olmuş. Yüksek lisansını Danimarka’daki Niels Bohr Enstitüsü’nde yapan Özel, doktorasını davet üzerine gittiği Harvard Üniversitesi’nde tamamlamış.

Dünyanın en büyük fizikçisi Stephen Hawking ile birlikte çalışan Özel, galaksilerin oluşumu, yıldızların ölümü ve kara delikler alanında yaptığı önemli çalışmalarla NASA’nın da dikkatini çekerek 2002 yılında Hubble Doktora Bursu ile kurumun İleri Araştırmalar Enstitüsü’ne katılmış. 2003 yılında henüz 28 yaşındayken Einstein ve John Nash gibi isimlerin de aralarında olduğu 20 kişilik “Büyük Fikirler” listesine adını yazdıran Feryal Özel, Türk bilim insanı olarak tarihe geçmiştir.

30 yaşında Arizona Üniversite’sinde doçent olmadan önce NASA kadrosuyla Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde çalışan Prof. Dr. Özel, şimdi NASA ile birlikte yürüttüğü NICER projesi ve Olay Ufku Teleskobu projesiyle ilgili güzel çalışmalar yapıyor.

Bilime kazandırdığı çığır açan projeleri ile Prof. Dr. Feryal Özel, 2013 Amerikan Fizik Derneği Ödülü, 2013 Kaliforniya Üniversitesi Miller Enstitüsü Ödülü, 2012 Harvard Radcliffe Enstitüsü Ödülü, 2010 Amerikan Astronomi Birliği Lucas Ödülü olmak üzere çok sayıda ödüle layık görüldü. Ayrıca NASA’ya ve Amerikan Ulusal Bilim Kurumu’na birçok konuda danışmanlık yaptı ve yönetici komitelerde görev aldı.

Türk bilim insanı Prof.Dr. Feryal Özel'i tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

İlhami Pektaş

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.