SDU Nevruz bayramı büyük coşkuyla kutlandı 

SDU Nevruz bayramı büyük coşkuyla kutlandı 

Baharın havasını beraberinde getiren Nevruz sevinci artık her yerde duyulur. Ülkemizin tüm bölgelerinde olduğu gibi Sumgayıt Devlet Üniversitesi'nde de Nevruz bayramı nedeniyle tören düzenlendi.

SDU Nevruz bayramı büyük coşkuyla kutlandı 

Elxan Hüseynov: Ulu önderin hakimiyyet yıllarında Nevruz'a milli bayram statüsü verildi

Baharın havasını beraberinde getiren Nevruz sevinci artık her yerde duyulur. Ülkemizin tüm bölgelerinde olduğu gibi Sumgayıt Devlet Üniversitesi'nde de Nevruz bayramı nedeniyle tören düzenlendi. Üniversitenin bahçesinde düzenlenen programda fakültelerin bayram tepsilerine bakış geçirildi.

Rektör prof Elxan Hüseynov konuşma yaparak halkımızı Nevruz bayramı dolayısıyla tebrik etti, Nevruz bayramının eski tarihinden, geleneklerinden ayrıca ülkemizde milli ve manevi değerlerin korunmasından ve daha da geliştirilmesinden söz etti. Söyledi, milli lider Haydar Aliyev'in iktidarı yıllarında Nevruz'a milli bayram statüsü verildi.

Bugün onun siyasi çizgisinin önemli takipçisi Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Azerbaycan'ın Birinci başkan yardımcısı, Haydar Aliyev Vakfı başkanı, UNESCO ve ısesco'nun iyi niyet elçisi Mehriban Aliyeva'nın girişimi ile bu yönde yaptıkları verimli hizmetleri yadsınamaz. Bunun sonucu olarak Nevruz bayramı 2009 eylül 30'de BM yüksek kültür kurumu olan UNESCO'NUN gayri maddi - kültürel miras listesine dahil edilerek, 2010 şubat 23'de ise BM Genel Kurulu'nun 64'üncü oturumunun kararı ile 21 mart resmi şekilde Uluslararası Nevruz Günü olarak ilan edildi.

Yani Nevruz bayramı 2010 yılından başlayarak dünya çapında kutlanan uluslararası bir takvime dönüştü.
Rektör konuşmasında Cumhurbaşkanı, Başkumandan sayın Cumhurbaşkanı Aliyev'in yönetimi ile kısa sürede tarihi topraklarımızın yağı düşmandan kurtarılacağına, tüm göçmenlerin kendi ata yurtlarına geri döneceklerine, Nevruz ateşlerinin Laçın, Şuşa, Ağdam, Kelbecer ve diğer işgalden kurtarılacak ilçelerimizde yakılacağına inandığını belirtti.
Bayram töreninde ateş alovlandırıl'dı, çeşitli ulusal oyunlar, Nevruz gelenekleri, özel zevkle süslenmiş rengarenk Nevruz tepsileri, uzaktan bile kokusu insanı mest eden, tadından, yiyeceğinden doyulmayan ulusal mutfağımızın örnekleri gösteri olundu.əsl köy havası yaratan milli rusçada semaver çayı, Nevruz'un temel kahramanlarından olan Köse ve Kel, Bahar kızının məzəli-duzlu sohbetleri ise herkeste hoş. Bıkkınlık yarattı. Konser programı ile devam eden bayram etkinliğine ülkemizin tanınmış sanat adamlarının ifaları ve üniversitenin "Sema" dans grubunun ilginç numaraları renk kattı.
Alevlendirilen muhteşem Nevruz ateşinin sıcaklığı onun etrafına toplanan katılımcılar tarafından büyük coşku ile karşılandı.

 

HABER NAZXANIM CALİLLİ/AZERBAYCAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.