TÜMOSAN, ülkemizde ilk yerli dizel motorunu üretti.

TÜMOSAN, ülkemizde ilk yerli dizel motorunu üretti.

TÜBİTAK desteğiyle 2012 yılında başlatılan “Yeni Nesil Dizel Motor Geliştirilmesi" projesi çerçevesinde geliştirdiği 155-1000 arası beygir gücü ailesinin ilk iki üyesi hazır hale getirildi.

Dr. İlhami PEKTAŞ

Yüzde yüz yerli sermayeli Türk markası TÜMOSAN, ülkemizde ilk yerli dizel motorunu üretti.

TÜBİTAK desteğiyle 2012 yılında başlatılan “Yeni Nesil Dizel Motor Geliştirilmesi" projesi çerçevesinde geliştirdiği 155-1000 arası beygir gücü ailesinin ilk iki üyesi hazır hale getirildi. 4 silindirli 4.5 litre ve 6 silindirli 6,8 litre motorlarının ateşlemesi TÜMOSAN Konya Fabrikası'nda gerçekleştirildi.

Türk mühendisler, dünyada dizel motorlarda kullanılan en son teknoloji olan yüksek basınçlı püskürtme-yanma teknolojisine sahip motor ailesi geliştirme hedefi için sürekli çalışıyor.

Yüksek basınç artış oranlı turbo şarj ve milli olarak geliştirilecek elektronik kontrol ünitesine sahip modern motor ailesinin ilk iki üyesi tamamlandı. Motorlar 155 beygir gücünden 1000 beygir gücüne kadar geniş bir yelpazede gelecek.

Proje kapsamında sıralı 4 silindirli 4.5 litre ve 6 silindirli 6.8 litre yeni tasarım motorunun ilk ateşlemesi 2016 yılında başarı ile gerçekleştirildi. Motor ailesinin 4 ve 6 silindirli ilk iki üyesinin performans ve kalibrasyon çalışmaları devam ediyor. 4 silindirli 5.2 litre ve 6 silindirli 7.8 litre versiyonlarının tasarım ve analiz çalışmalarını da Türk mühendisleriyle sürdürüyor.

Projenin devamında ise şirket, sıralı 6 silindir 9 litre ile V tipi 8 ve 10 silindirli dizel motorlarla 450-1000 BG aralığında ticari ve askeri ihtiyaçlara cevap verecek ürünlere ilişkin çalışmalar devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.