​“TÜRK İŞİ DONDURMA” FİLMİNİN MÜZİKLERİNDE FAHİR ATAKOĞLU FARKI

​“TÜRK İŞİ DONDURMA” FİLMİNİN MÜZİKLERİNDE FAHİR ATAKOĞLU FARKI

"TÜRK İŞİ DONDURMA"nın müzikleri, ünlü besteci FAHİR ATAKOĞLU'na emanet.

Barındırdığı dram öğeleriyle izleyenlerin kalbinde derin bir sızı bırakmaya hazırlanan TÜRK İŞİ DONDURMA; Birinci Dünya Savaşı sırasında kader arkadaşı olarak Avustralya'da yaşayan Dondurmacı Mehmet (Ali Atay) ile Deveci Ali' nin (Erkan Kolçak Köstendil) öyküsünü anlatıyor. İki yakın arkadaşın, memleketlerinden binlerce kilometre ötede verdikleri yaşam mücadelesini merkeze alan film, bu sırada Osmanlı İmparatorluğu'nu pençesine alan acımasız savaşa milliyetçi duygularla destek olabilmek için çırpınışlarına odaklanıyor.

 

15 Mart'ta vizyona girecek TÜRK İŞİ DONDURMA filminde görüntü ve sesle aktarılan duyguları müzikle zirveye taşıyan isim ise AYLA da olduğu gibi efsanevi müzisyen Fahir Atakoğlu..

 

"Dönemin Avustralya'sını ve duyguların yoğunluğunu aktarmaya çalıştım"

 

 

Senaryo aşamasından itibaren filmin içinde olan Atakoğlu;"Senaryo üzerinden temalar yazmaya başladım, görüntüler geldikçe temaları düzenledim" dedi.

 

"İçinde mizah unsuru olan bir film vardı karşımda ama çok dramatik de bir yapısı ve beklenmedik şekilde değişen bir konusu var. Mizah yönünü verebilmek için "Dondurmam Buz Gibi Buz" şarkısını farklı enstrümanlarla, 1900'lerin banjo tınılarını ekleyerek, Avustralya'nın o zamanki görüntüsüne ters gelmeyecek tınılarla yeniden düzenledim. Aynı zamanda filmde savaş var, aşk var, büyük kayıplar var. Açıkça söyleyebilirim; öyle güzel bir film olmuş ki bütün duyguları çok orantılı bir şekilde içeriyor. Konunun dramatik yapısını vermek için de büyük orkestra için besteler yaptım. Savaş sahneleri için vurmalı çalgıları ön plana çıkardım" dedi.

 

"Filmi izlerken ağlarken gülüyorsun, gülerken ağlıyorsun"

 

Çeşitli duyguların bir arada harmanlandığı bir film olduğunu söyleyen Atakaoğlu; "Üzülüyorsun, hüzünleniyorsun ama gülerken ağladığın bir hava var. İçe dokunan, bir yanıyla da gerçek hayat hikayesinden esinlenerek uyarlanan bir film. Çok severek, zevk alarak çalıştığım bir film oldu. Sete de gittim, çekimleri gördüm, havayı soludum. Başroldeki oyuncularla sette bir araya geldik, konuştuk. Ayla'da yaşamadığım bir durumdu, sete gitmemiştim. Çok faydası oldu. Setin havasına girip, o kostümleri, dekoru, sıfırdan yaratılan devasa platoyu, atmosferi görmenin bana çok faydası oldu, bazı tınılar kendi kendine geldi. O zaman buldum, banjo koymayı, deve için şöyle bir müzik olmalı diye düşündüm" dedi.

 

Fahir Atakoğlu; "2 saati geçen filmlerde genelde 40-50 yerde müzik geliyor. 6-7 tema üzerine dönüyor. İngilizler'in Avustralya'lıları savaşa göndermesi için görevlendirdiği İngiliz subayın varlığının altını çizen temalar, çok çok küçük yaşta çocukların savaşa gönderilmesini durumunun altını çizen temalar, yolculuk teması, aşk teması filme güç katıyor ve böyle böyle gelişti müzikler" dedi.

 

15 Mart'ta vizyona girecek, Can Ulkay'ın yönettiği TÜRK İŞİ DONDURMA filminde; Ali Atay, Erkan Kolçak Köstendil, Şebnem Bozoklu ile birlikte Will Thorpe başrolleri paylaşırken güçlü güoyuncu kadrosunda Caner Kurtaran, Marleen Mathews, Tristan Alexander, James Farley, Alma Terziç, Carl Warthon bulunuyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.