Türkiye yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor

Türkiye yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor

Türkiye ekonomisine yönelik tahriklere karşın yerli ve yabancı firmaların yatırım kararı aynı süratle devam ediyor.

Ekonomik ve siyasal istikrarın altını çizen Kale Grup Başkanı Zeynep Bodur Okyay, savunma endüstriine yatırımlarına devam edeceklerini söyledi. Okyay, öngörüsü iyi olan yabancı şirketlerin ekonomimizin potansiyelini iyi bildiğini belirterek, "Türkiye’yi bir kalemde tamamiyle sildim diyen olacağını zannetmiyorum” dedi.

Türkiye hem yerli hem de yabancı yatırımcının ilgi odağı olmayı sürdürüyor. Ülke ekonomimizin mali yapısı yatırımcı amacıyla de büyük bir üstünlük oluşturuyor. Anadolu’nun en büyük endüstri şirketlerinden biri olan Kale Grubu, yatırımlarını sürat kesmeden sürdürmeyi planlıyor.

MALİ DİSİPLİN GÜÇLÜ KILIYOR

Çanakkale’nin Çan eyaletinde bir araya geldiğimiz Şirket Grup Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay ile sektörü değerlendirip, önümüzdeki proses amacıyla yatırım etkinlikleri ve planlarını konuştuk. Okyay, öngörüsü iyi olan yabancı firma ve yatırımcıların Türkiye’nin potansiyelini bildiğini belirterek, “Türkiye’yi bir kalemde tamamiyle sildim diyen olacağını zannetmiyorum” dedi. Türkiye’nin belli noktalarda kuvvetli tarafları bulunduğunu ifade eden Okyay, “Avrupa Birliği’nin (AB) bu kadar laf söyleyememesinin sebebi gerçekte biraz mali disiplin falan... Bunlar önemli. Oralarda ofsayta düşmemek lazım” diye konuştu. Okyay, burada kalıcı olmuş, etkinlik göstermiş firmaların Türkiye’nin orta ve uzun vadede iyi bir partner olduğunu düşündüğünü aktararak “Çünkü ülkemizde gerçekte belli yetkinlikler var. Türkiye de doğru işler yaparsa bu işler toparlanır” dedi.

MİLLİ MOTORA ORTAK

Kale Grubu’nun geride bıraktığımız senedan bugüne gerçekleştirdiklerinı da izah eden Okyay, “Rolls Royce ile Türkiye’nin ilk milli uçak motoru üretimi amacıyla ortak olduk” ifadelerini kullandı. Genellikle havacılık ve savunma bölümünde eleman alımını sürdüreceklerini dile getiren Okyay, Rolls-Royce ile ortaklık gerçekleştirdikleri Türkiye’de uçak motoru üretme projesi amacıyla her sene 70 şahıslik istihdam oluşturacaklarını aktardı. Geçen senea kötü başlayan Doğu ve Güneydoğu illerindeki satışların süratli bir iyileşme gösterdiğini kaydeden Okyay, “ Doğu ve Güneydoğu'daki toparlanma batıdakinden daha süratli oldu. Biz orayı yüzde 50 düşük bütçeledik ama şu anda bütçenin çok üstündeyiz.” dedi.

Hedef 2 milyar TL ciro

2017 seneının sonuna kadar toplam 255 milyon lira yatırım yapmış olacaklarını ifade eden Zeynep Okyay, Kale Grubu olarak 2017 sonucunda 2 milyar liralık ciro amaçladıklarını söyledi. Toplam çalışan sasenearının 5 binin üstünde olduğunu belirten Okyay, 15 Temmuz 2016'dan bugüne kadar istihdamın aşağı yukarı 300 şahıs arttığını söyledi.

İhracatta yerleşik yapıya geçeceğiz

İhracat pazarlarında yerleşik bir yapıya geçmeyi planladıklarını belirten Okyay, “Kanallara kendiniz birleşik olup da Türkiye’deki gibi bir dağıtım ağı kurmak dilerseniz o ülkede olmak zorundasınız. ABD, Afrika, Orta Doğu, Uzak Doğu ve Asya amacıyla bu tür bir gayretimiz var” ifadelerini kullandı. Okyay, İran’da Kalekim’le alakalı ismim attıklarına değinerek, “Orada üretime başlamak amacıyla karar aldık. Tahran yakınında bir yer aldık. Bir ortakla uyuşma ve iş planı yaptık. Fizibilite çalışmaları devam ediyor.” dedi. Daha çok ilerleyen pazarlara baktıklarını açıklayan Okyay, Cezayir’de de Kalekim amacıyla bir ortakla mutabakat zaptı imzaladıklarını, ilaveten o bölgeye seramik de götüreceklerini söyledi.

YENİ AÇILIMLAR YOLDA

Okyay, savunma ve havacılıkta büyüdüklerini bu alanda çok projeleri olduğunu anlattı. Yapı doğrultusunda inovatif ve verimlilik merkezli yatırımlara odaklandıklarını kaydeden Okyay, “Orada yeni pazarlarla alakalı açılımlar yapmamız lazım. Bununla alakalı düşüncelerimiz var. Türkiye’de kapasite üstüne bir planımız yok. Yeterince doygun ve çok kapasite olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla teknolojiyi dönüştürüyoruz, daha verimli olmaya çalışıyoruz. Maliyetleri yönetmek ve dijital dönüşümle alakalı çalışmalarımızı başlattık, yol haritalarımızı çıkardık. Şimdi alakalı yatırımlarımız başlayacak” görüşlerini aktardı.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.