ULUSLARARASI ALANDA İZ BIRAKAN TÜRK BİLİM KADINLARI

ULUSLARARASI ALANDA İZ BIRAKAN TÜRK BİLİM KADINLARI

Bilim ve teknoloji alanında gösterdikleri başarılarla isimlerinden söz ettiren Türk kadınları, tüm dünyanın dikkatini üzerine çekti.

Einstein ile aynı listede yer alan Prof. Dr. Feryal Özel, teknoloji denince akla ilk gelen Ayşegül İldeniz, dünyada yüz naklinin ilk güvesini atan Doç. Dr. Betül Gözel Ulusal, Nuri Demirağ'ın torunu Prof.Dr. Banu Onaral, Türkiye’nin yerli uçakları TRJ-328 ve TRJ-628’i üretecek Eren Özmen, Harvard Üniversitesi’nin genç akademi üyeliğine seçilen ilk Türk kadını Dr. Canan Dağdeviren, Meşhur Kalp Cerrahı Uzmanı Dr. Mehmet Öz’ün kız kardeşi Seval Öz Özveren ve daha pek çok Türk kadını Dünyaya örnek çalışmalarıyla ülkemizi başarıyla temsil ediyor.

Prof. Dr. Feryal Özel – Albert Einstein, John Nash gibi ünlü bilim insanlarının yer aldığı 20 kişilik listeye adını yazdıran Türkiye’nin NASA’daki gururu ünlü astrofizikçi Prof. Dr. Feryal Özel, bilim çevrelerinde dünyanın en akıllı kadınlarından biri. Geçen yıl astronomi-astrofizik alanında üstün sanatçı ve bilim insanlarına verilen Guggenheim Foundation ödülünü alan Özel, yüksek manyetik alanda nötron yıldızlarının ilk kuantum hesaplarını yapan ve NASA tarafından verilen Hubble ödülünü alan ilk ve tek Türk.

Prof. Banu Onaral – Sanayi neferi olarak anılan Nuri Demirağ’ın torunu, makine ve uçak mühendisleri arasında sayılan pilot Mehmet Kum’un kızı olan Banu Onaral, biyomedikal alanda dünyanın yakından tanıdığı önemli bir bilim kadını.

Dr. Canan Dağdeviren – Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz giyilebilir kalp çipi ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştiren Canan Dağdeviren, Harvard Üniversitesi’nin genç akademi üyeliğine seçilen ilk Türk kadını. Forbes dergisinin 30 Yaş Altı Bilim İnsanı Listesi’nde yer alıyor.

Eren Özmen – Türkiye’nin yerli uçakları TRJ-328 ve TRJ-628’i üretecek Amerika merkezli Sierra Nevada Corporation (SNC) şirketinin başkanı. Dünyaca ünlü Forbes dergisinin hazırladığı ‘Amerika’nın Servetini Oluşturan 50 Kadın’ listesinde ise 19’uncu sırada yer alıyor ve listeye giren tek Türk. Amerikan hükümetinden iş alan bir işkadınının sahip olduğu en büyük şirketin sahibi Özmen ve eşinin bu başarısı ise ne Türk kamuoyunda ne de ABD kamuoyunda fazla bilinmiyor.

Ayşegül İldeniz – Dünyada Türkiye’yi başarıyla temsil eden ve Türkiye’nin yetiştirdiği en başarılı kadın yöneticilerden biri olan Ayşegül İldeniz, teknoloji alanında kadın liderler denilince akla gelen ilk isim. ABD’nin en etkili 30 Türk kadın listesinde yer alıyor.

Seval Öz Özveren – Meşhur Kalp Cerrahı Uzmanı Dr. Mehmet Öz’ün kız kardeşi Seval Öz Özveren, Continental’in Silikon Vadisi’nde oluşturduğu Akıllı Taşımacılık Sistemi Merkezi’nin CEO’su olarak teknoloji ve otomotiv sektörünü buluşturuyor.

Aylin Uysal – Microsoft’un ardından dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketi olan Oracle’da Kıdemli Tasarım Direktörü olarak çalışan Aylin Uysal, Oracle’dan önce Silicon Graphics, Inc. ve SAP’da çalışarak kendini geliştirmiş.

Nurgül Yavuzer – Değeri kalmayan elektronik aletlerin dönüşümünü yeni bir iş dalı olarak başlatarak ABD’nin 30 Başarılı Türk kadını arasında yer aldı.

Tüm bilim kadını ve girişimci kadınlarımızı tebrik ediyor, başarılarının artarak devamını diliyoruz.

İlhami Pektaş.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.