Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

YENİ MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI

YENİ MEMUR ve EMEKLİ ZAMLARI

Ülkemizde her altı ayda bir memur ve emekli maaşlarına güncelleme yapılıyor. Zam diyemiyorum. Zamdan maksat alım gücünün reel olarak artmasıdır. Her altı ayda bir yapılan maaş güncellemeleri enflasyondan dolayı maaşlarda meydana gelen reel gerilemelerin bir nebze telafisidir. Enflasyonu sıfıra yakın olan ülkelerde böyle düzenleme yapılmaz. Sadece ülkenin kazançları dan vatandaşa refah payı dağıtılır. Maaşlarımız dövize endeklense bu sorun ortadan kalkar. Ekonomisi iyi yönetilemeyen ülkelerde dövize ya da altına maaşlar endekslenemez. Ekonomik şartlar hiç bir şekilde geçit vermez.

Temmuz ayı itibarıyla memur ve emekliye yapılan güncelleme hükümetimizin yetkilileri tarafından açıklandı. Bir kaç yıllık memurlara seyyanen verilen farkla beraber maaşları rakamsal olarak % 80, yüksek dereceli memurların maaşları ise % 60 gibi bir artış sağlanmıştır. Emeklilerimize yapılan maaş artış oranı ise % 25 seviyesindedir.

Ben bir çalışan olarak doğrusu çalışana bu kadar fark verileceğini hiç beklemiyordum. Bana ne kadar artış yapılır sorusu yöneltildiğinde TÜİK 'in açıklayacağı enflasyon oranının biraz üzeri olur diyordum. Doğrusu sürpriz oldu.

Belki de ilk defa bu maaş düzenlemeleri yapılırken çalışanla emekli arasında bu denli ayırım yapılmıştır. Makas iyice açılmıştır. Emekli olmayı planlayanlarfandım, şimdilik vazgeçmek ekonomik açıdan daha doğru bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum.

Bu arada hükümet emeklilere yeni bir düzenleme yapacağını düşünüyorum. Çünkü kamuoyunda bayağı bir baskı var, mağduriyet var, isyan var. Hükümetimizin yetkilileri bunu dikkate alacağını düşünüyorum.

Benim anlayamadığım bir husus var. 28 Haziran'da sandık başına gidip "Cumhur İttifakı'na" oy verip de şimdi yapılanı kabullenmeyip adeta isyan etmek neyin nesi acaba? Sırf çalışana fazla niye verildi de bize niye verilmedi mi diye? Olacakları önceden belliydi. Sonra TÜİK'in rakamlarına tamamıyla inandınız, verdiğiniz oylarla da onayladınız. Bence sizin konuşmanızı asla doğru bulmuyorum.

Cumhur İttifak'ına oy vermeyenlere sözüm yok. Onlar zaten hükümetin icraatlarına karşıydılar, şimdi de eleştiri haklarını kullanıyorlar. Saygı duyuyorum.

Bir emekli öğretmenimiz emekliye yapılan zammı sosyal medyada şu cümlelerle paylaşıyor:

"Eskiye rağbet olsaydı bit pazarına nur yağardı. Kendimi kullanılmış peçete gibi hissediyorum . Çalışana yüzde 86 benim emeklim sana yüzde 25. Haydi kolay gelsin" ..

Evet maalesef durum böyledir. Onun için demişler "Devletin dini adalettir, güvendir" diye. Ben bu arada bütün yanlışları devleti yönetenlerde bulmuyorum. Bizde "Bana dokunmayan yılan bin yaşasın" anlayışı vardır. Halbuki kardeşime dokunan bir haksızlığı en hafif tabirle yürdüğümde hissetmeliyim, dilimle söylemeliyim, yazıya dökmeliyim, haksızlığa uğrayanın yanında yer almalıyım. Bu manada,, çalışan memurlarımız ve onların temsilcileri emeklilerimize destek vermelidir. Zira bizler de yarın emekliler safına katılacağız.

Bu haksız uygulama sonucunda emekliliği düşünenler vazgeçmek durumunda kalıyor. Makas çok açılmış durumda. Bu arada emekli ikramiyeleri eriyor. Gençler iş bulamıyor. Çalışan kesim yaşlanıyor, haliyle heyecan azalıyor, verim düşüyor. Zincirleme kaza misali bir taşı doğru yerine koymazsanız diğer taşlar da yerine oturmuyor. Milletimizin sıkıntıları büyümüş oluyor.

Adaletin gereği olarak, herkese hak edilen ücret mutlaka verilmelidir. Emeklilerimizin emekleri sayesinde bu günlere geldik. Onlara rahat yaşayabilecekleri imkanlar sağlanmalıdır. Kısa zaman içerisinde seyyanen onlara da maaş artışı yapılmalıdır.

Bütün emekli ağabeylerimiz bu beklenti içerisindedir. Umarım yöneticilerimiz emeklilerimizin bu isteklerine duyarsız kalmazlar. Selam ve Dua ile...

10.07.2021

Başöğretmen

M.Cemal TOMAR.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.