YERLİ ve MİLLİ ŞAHİ209 ELEKTROMANYETİK TOP SİSTEMİ

YERLİ ve MİLLİ ŞAHİ209 ELEKTROMANYETİK TOP SİSTEMİ

"Rail Gun (Raylı Silah)", Savunma sanayiinde söz sahibi ülkelerin son dönemde üzerinde çalıştıkları öncelikli teknolojiler arasında yer alan bir sistemdir.

Dr.İlhami PEKTAŞ

"Rail Gun (Raylı Silah)", Savunma sanayiinde söz sahibi ülkelerin son dönemde üzerinde çalıştıkları öncelikli teknolojiler arasında yer alan bir sistemdir.

Türk sanayisine önemli katkılar sağlayan, birçok büyük projeye yerli ve milli çözümler sunan OSTİM’den bir firmamız daha geliştirdiği ŞAHİ209 Elektromanyetik Fırlatma Sistemini SSM ile sözleşme yaparak sahada test atışlarına başladı.

Günümüzde kullanılan klasik konvansiyonel silah ve savunma sistemlerinden kimyasal enerjiyle sevk edilen mermi, harp başlığı, roket, füze gibi araçlar, hedef ya da düşman üstünde yanıcı, patlayıcı, tahrip edici etkiler yaratıyor.

Elektromanyetik top sisteminde ise hipersonik hızlarda merminin fırlatılması için barut veya kimyasal yerine elektrik enerjisiyle üretilen elektromanyetik itki kullanılarak hedef imha ediliyor.
Savunma sanayiinde söz sahibi ABD, İngiltere, Çin, Almanya, Fransa, Rusya'nın geçtiğimiz 20 yılda elektromanyetik top sistemi üzerinde büyük çalışmalar yapıyor.

Türkiye'de ilk defa 2013 yılında yerli imkanlarla özel sektör tarafından prototip üretildi. Prototip, zaman içinde geliştirilerek binden fazla başarılı test atışı yapıldı. Tamamen yerli ve milli olarak geliştirilen elektromanyetik top sistemiyle 1 megajul kapasiteye ulaşıldı.

Sistemin geliştirildikçe uzun menzilli balistik mühimmatları, hatta mikro-mini uydu fırlatma potansiyeli bulunuyor.

Yerli ve milli olması, uygun maliyetleri nedeniyle elektromanyetik top sisteminden istenen sayıda üretilebilecek ve sistem savunma sanayiinin gelişimi açısından çarpan etkisi oluşturacak.

“Bu projenin ülkemize, vatanımıza, milletimize, istiklal ve istikbal için hepimize hayırlı olmasını diliyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.