Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

ZAMLARIN VE VERGİLERİN ANLAMI

ZAMLARIN VE VERGİLERİN ANLAMI

Geçenlerde pazar yerinden geçerken bir pazarcı şöyle bir ifade kullandı: "Bir memlekette zam ve yeni vergiler konuyorsa bunun adı " halk fakirleşiyor birileri zenginleşiyordemektir" dedi. Bu vatandaş iktisat okumamış, manavcı, sebze-meyve satarak geçimmeye çalışıyor. Muhtemelen yüksek tahsil yapmamış, iktisat da okumamıştır. Ancak; yaşayarak ve tecrübe edinerek tam ekonominin ortasından konuşmuş. Her gün ürünlere yeni zamlar, yeni vergi çeşitleri ve vergi oranlarında artışlarla uyanıyoruz.

Dün emekli öğretmen Bayram AYVAZ Hocamla oturuyorduk. Tapusu üzerinde bulunan 2+1 evin tapusunu ailesinden birisine vermek istemiş, tapu masrafı olarak 80.000 lira istemişler.

Gerçi bizim Türk Milleti duygusaldır, liderine bağlıdır, çile ve ızdırap çekse de, sofrasındaki üç ekmekten ikisini çekip alsan da, liderlerinin hamasetlerine kapılarak ödün vermemektedir.

Bu ara anne baba ziyaretinde bulundum. Kıymetli babam; "geçen sene bu zamanda, bir sene veresiye ile üç tane inek sattım. Parayı alınca paranın değeri "bir inek parasına düştü" dedi.

- Nedenini söyleyeyim mi? dedim. Söyle deyince;

- Bu hükümetimizin izlemiş olduğu yanlış politikaların sonucunda oluşan "yüksek enflasyondan" kaynaklanıyor dedim. "Adeta iki inek parası cebinen çalındı" dedim.

"Erkek adam sözünden dönmez, seçim olsa oyum aynı yere" dedi. O zaman şikayetçi olmana gerek yok dedim.

Burada daha önce konu ile alakalı yumurta üzerinden halkımızın anlayabileceği bir örnek vermiştim. Biz burada kıymetli milletimizin tercümanı olmaya çalışıyoruz aslında. Ve fakat çok medyatik biri olmadığımızdan çok az kişi bizi takip ediyor. Söylenen söze değil, sözü söyleyene bakılır. Halbuki önemli olan sözdür, sözün muhtevasıdır. Ben burada kısaca o örneği tekrar ekmek üzerinden hatırlatmak isterim.

Bilindiği gibi emeklilerimizin yarıdan fazlası 7.500 lira emekli maaşı alıyorlar. Bir ay önce 200 gr'lık ekmek 5 lira idi. 7500 lira ile 1500 ekmek alınıyordu. Ekmeğe % 50 zam alınca 7500 lira ile şimdi 1.000 ekmek alınabiliyor. 500 ekmek nereye gitti derseniz 500 ekmeğin yerine para basılarak elde edilen para borç faizine gidiyor, rantçılara gidiyor. Bunun anlamı şudur: Fakirden alıp zengine vermektir.

Ekonomi üzerine sürekli alicengiz oyunları oynanıyor; borsa, döviz, faiz.... Bunlar yükselse de, düşse de bu ülkede zenginler para kazanmaya devam ediyor. Kapitalist düzen böyle kurulmuş. Araştırmacı, yazar, başöğretmen Selim EROĞLU Hocamın bir ifadesi var. "Zenginin fıkrası daima komiktir" diye. Tam da böyle; zengin daima haklı ve her halükarda kârlı çıkıyor.

Bu arada milli gelirden alınan pay yüzde beşlik azınlık için söylüyorum. Son 20 yılda % 36' dan % 64'e çıkmış. Böylece milletimizin ekserisi fakirleşmeye ve modern köleciliğe doğru gidiyor. Dünyadaki müslüman ülkelerin çoğu benzer durumdadır. Müslüman ülkelerin zengin takımın arkasında mutlaka siyonist kuruluşlar vardır. Dünyadaki bütün sermayeyi siyonist kuruluşlar idare etmektedir. Ülkemizdeki bütün muhalefet partileri "beşli çeteden" bahsediyorlar. Lakin bu zengin iş adamlarının perde arkasında kimler olduğu hususunda bir kelime dahi edemiyorlar. Neden acaba? diye düşünüyorum. Yoksa bunlar da mı aynı tavanın balıklarıdır.

Burada bir hususu daha belirtip yazımı sonlandırmak istiyorum. Fiilen ısrarla ve her daim yanlış bir davranış sergileyip " Ya Rabbi! Bizlere hayırlısını ver" diyemeyiz. Tarlaya buğday ekip, pirinç biçmeyi beklermek abdallıktır. Allah Teâlâ hayrı isteyene hayrı verir, şerri isteğene şerri verir. "VE LEN TECİDE Lİ SÜNNETİLLÂHİ TEBDİİLÂ" Allah'ın sünneti geçmişte de böyle idi, gelecekte de böyle olacaktır. O''nun sünnetinde asla bir değişiklik olmayacaktır. Sözlü duadan evvela fiili dua yapacağız. Fiili dua ile sözlü dua uyumu olacak, samimi olacağız, Fiili dua herro, kavli dua metro olursa böyle dua asla kabul edilmez. Ekonomi düzelsin diye, şeyhlerimiz, tarikat önderlerimiz, imamlarının beş vakit dua ediyorlar, lâkin ekonomi daha kötüye gidiyor, sebebi; fiili ve kavli duaların uyuşmamasıdır. Birbirimizi kandırmayalım. Rabbimizin ilkeleri istikametinde olursak mutlaka galip geleceğiz.Yol budur, gerisi berhevadır.Selam ve Dua ile...

23.08.2023

M. Cemal Tomar

Başöğretmen

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.