Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

2023 HACC KURA ÇEKİM SONUÇLARI BELLİ OLDU

2023 HACC KURA ÇEKİM SONUÇLARI BELLİ OLDU

Bu ara hac kuraları çekildi. Yuvarlak olarak bir rakam telaffuz edersek hacca 89.000 kişiye kura çıktı. Hacca baş vuranın sayısı 2 milyon 400 bin civarıdır. Baş vuru sayısını kurada çıkan rakama bölersek yaklaşık olarak 27 sayısı çıkıyor. Başvuru sırasına göre hacı adayları hacca gitmeleri sağlansa, bu yıl başvuru yapan birisine 27 yıl sonra hac çıkar. Kura çekildiği için başvuru yapan birisine ömür boyıu kendisine hac çıkmayabilir. Bir yıl sonra da çıkabilir. Kura çekilmesi ne derece islâmidir tartışılır. Yaşa göre ya da başvuru tarihine göre insanlar çağrılsa islâma daha uygun olur kanaatindeyim. Kura sadece milleti umutlandırmaktır, Kişi ne zaman hacca gideceğini bilememektedir. DİB'nın bu uygulaması yanlıştır. çok sakıncaları vardır. Bu uygulamadan vazgeçilmelidir. Burada bu konuyu tartışmak istemiyorum.

Hac farizasının maliyeti konusu da tartışılır konular arasına girmiştir. Özel masraflar hariç, 4 kişilik odayı seçenler için maliyet 190.000 lira civarında, 2 kişilik odaları seçenler için ise maliyet 225.000 lirayı buluyor. Bu rakamlar diyanetin normal telaffuz ettiği ve bu yıl için geçerli olan rakamlardır. Özel olarak hacca gitmeye kalkıldığında 300-400 bin liraları buluyor.

Hac hiç şüphesiz gücü yetenler için farz olan mali bir ibadettir. Ali İmran suresi'nde Cenab-ı Hak: 97﴿ Orada apaçık deliller, İbrâhim’in makamı vardır. Oraya giren emniyette olur. Gitmeye gücü yetenin o evi ziyaret etmesi, Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkâr ederse bilmelidir ki, Allah hiçbir şeye muhtaç değildir. Buyurmaktadır. Açıkça bu ve benzeri ayetlerde "yol bulanlar" haç farizalarını yerine getirmekle mükelleftirler. Haccın farziyetine inanmayanlar kâfir olurlar. Rabbimiz küfüre ve şirke düşmekten cümlemizi muhafaza eylesin.

Günümüzde hacca gitme (yol bulma) noktasında kolaylıklar olması gerekirken malesef zorluklar meydana getirilmektedir. Hacca yazılıyorsun genç yaşta, ihtiyarlıyorsun halâ sıra gelmiyor. Yukarda rakamlarla ifade ettim.

İkinci bir durum öyle müslümanlar var ki yol buldukça gidiyor hacca, diğer müslüman kardeşlerinin gitmesine mani oluyor. Öyle müftü ve imamlar biliyorum ki 20 kere, 30 kere hacca gittiler. Bu müslümana reva mı?

Yukarda değinmiştim haccın maliyet, konusunu biraz açmak isterim. Umre ile ilgili değil de özellikle hac konusunda büyük rantlar dönüyor kanaatindeyim. 23 günlük bir umrenin maliyeti 50 bin lira civarında iken haccın maliyeti neden 4 kat ve üzeri oluyor. Bunun nedeni araştırılıp kamuoyu bilgilendirilmelidir.

Her müslümanın bu konuda kafasına takılan surular vardır. İlk akla gelenler;

Beytullah'ın yönetimi gerçek maanada Suudi Arabistan'ın yönetiminde midir? yoksa ekmeğimize suyumuza kadar içimize sokulan Yahudilerin elinde midir?

Korkarım bizden haksız yere alınan bu hac paralarının bir kısmı dünya siyonlarının ve Yahudilerin eline geçiyordur. Onların eline geçen bu paralar daha sonra Müslüman kardeşlerimizin başına bomba olarak yağmaktadır. Bu konuda yanılırsam mutluluk duyarım.

Bu arada bazı Müslüman kardeşlerimiz acaba hacca gitmesek mi diye haklı olarak ilgililere soru sormaktadır. Bu kadar pahalı hac mı olur? Hac parasının kârı kime gidiyor? Eğer hacctan elde edilen kârlar Yahudilerin eline geçerse bu duruma dur demek gerekmez mi?...vs.

Suudi yönetimine güven kalmadı.

Burada Suudi Arabistan'ın önceki uygulamaları ve İsrail'in Gazze'ye saldırmasından sonra "hava savunma alanlarını" Amerika'ya açması, İsrail'in vahşetine çanak tutması nedeniyle akla bir çok soru gelmektedir. Ayrıca:

Riyadh Season 2023 dünyaca ünlü müzik dı. Gazze İsrail'in işgali ve saldırısı altındayken bu festivalin düzenleniyor olması dünya müslümanlarına bir şey hatırlatmıyor mu?

Bu Suudi yöneticilerde hiç mi vijdan yok. Hani mü'minler kardeşti. Bir taraftan Filistinli müslüman kardeşlerimiz bir bir şehid edilirken festival yaparak eğlenmek kafirane bir gösterge değil midir?

Ayrıca Kabe'nin etrafında çok katlı otellerin yapılıp "Beytullah"' ı küçük gibi gösterilmesine izin verilmesi kabul edilir bir şey değildir.

Bu gidişatla hacca gitmek zor, bari umreye gidelim demekten başka çare yoktur. Dünyanın gidişatı hayra alamet değildir. Kıyamete yakın bir zamanda yaşıyoruz. Kıyametin alametleri bir bir tecelli ediyor. Rabbim sonumuzu hayırlı eylesin, kâfirler küruhuna karçı bizlere yardım eylesin inşallah.

07.11.2023

M.C.Tomar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.