ANAMUR'DA HACI ALİ BEY KONAĞI

ANAMUR'DA HACI ALİ BEY KONAĞI

18.yy'da yapıldığı bilinen konak Anamur Evleri arasındaki en görkemli konaktır.

Konak hakkında en eski bilgi notlarına İngiliz Kraliyet Donanması'na ait kaptanı olduğu Frederikssteen adlı gemiyle 1811 – 1812 yıllarında Küçük Asya'nın Güney kıyılarının haritasını çizmek, portulanlarını yapmak, seyir ve hidrografik yapısını belirlemek, deniz kaynaklarını saptamak gibi, Donanma Lordlar Kurulu tarafından kendisine verilen asal görevlerini yerine getirmek, bir yandan da antikiteye olan ilgisi ve geniş bilgi birikiminin de yönlendirmesiyle, bu kıyılarda sıralanan ören yerlerini incelemiş, ölçümlemiş, planlarını ve resimlerini çizmiş, yazıtlarını kopyalamış; antik kentler ile akarsu, koy ve körfezlerin eski adlarını isabetle belirleyip, haritalarına yerleştirmiş olan Amiral Sir Francis Beaufort'tur.

İzmir Limanı'ndan başlayıp, üzücü bir olay sonucu Ayas'da bitirmek zorunda kaldığı araştırmalarının ardından Londra'ya dönen Beaufort, incelemelerine ait rapor ve haritalarla birlikte, kitabını da hazırlamıştır. 'Karamania' adını verdiği eserinin ilk baskısı 1817'de, bir yıl sonra da, bazı ilavelerle ikinci baskısı yapılmıştır.

haci-ali-bey-konagi.jpg

18.yy'da yapıldığı bilinen konak Anamur Evleri arasındaki en görkemli konaktır.

Anamur ilçe merkezine 6 km. uzaklıktaki Ortaköy'de yer almaktadır.

Köşk bölümü tamamıyla ahşaptan yapılmıştır.

Çeşme ve havuzun yer aldığı geniş bir avlu alanı ile çevrilidir.

Zamanın ve doğanın insafına bırakılan konak, Mayıs 2006 ayında köşk bölümünün tavanının çökmesi sonucunda bir harabeye dönüşmüştür.

Hacı Ali Bey Konağı kaderine terk edildiği için yıkılmıştı ama tarihi miraslarımızdan olan bu evin yıkılışı (ortadan kaldırılışı) anlaşılamamıştır.

Bu konak; yapıldığı 1700'lü yıllardan, Anamur'a Kaymakam atandığı 1850'lilere kadar çok şeye tanıklık etmiştir.

Osmanlı yeni bir yapılanmaya giderek, derebeylerinden yetkiyi alıp Anamur'a kaymakam atayınca, kaza merkezi Nasreddin olmuş, ilk kaymakam Nasreddin'e gelmiştir. Zamanın ağaları ilçe merkezini bugünkü yerine, Çorak köyüne taşıtmışlardır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.