İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

Babamla ilgili dolaşan bazı uydurma rivayetlere cevap

SORU: Hocam merhum babanız seyda hz nin menzil ile alakalı şöyle bir hatırası varmı ?
SEYDÂ MOLLA MUHAMMED EMİN'IN MENZİL-İ ŞERİFİ ZİYARETİ ve GAVSIMIZ HAKKINDAKİ BEYANLARI...
Birgün Merhum Seyda Molla Muhammed şöyle anlatmıştı:
"Sultan Seyyid Muhammed Raşid hazretleri k.s.a hazretleri zamanında Menzil'e taziyeye gitmiştim.
Orada yaşedığım acib bir hâtırayı size arzedeyim. Menzil e sofiler gelmişti. Arabaları bozulmuştu. Çalıştırmaya
çalışıyorlardı. Bizde uzaktan alimlerle izliyorduk...

Derken Gavs ı Azam Şeyh Seyyid Abdulhakim hazretlerinin evladı Sultan Seyyid Muhammed Raşid hazretlerinin kardeşi Şeyh Seyyid Abdulbaki hazretleri geldi. Bize selam verdikten sonra hemen arabayla uğraşan sofilerin yanına gitti. Dertleri dinledi. Belki bir saatten fazla onlarla ilgilendi. En sonunda araba çalıştığında sofilerle beraber arabayı itmek için arkaya geçti. Onlarla beraber ta ki araba gidene kadar arabayı itti.

Biz bütün Seyda'lar utanarak birbirimize baktık. Ellahu Ekber dedim kendi kendime. Bu nasıl bir zât...
Evlad-ı Resûl, Gavsın evladı, Seyda'nın kardeşi ve halifesidir.. Subhanallah dedim.. Sofilerle araba itiyor, çalışıyor, dertlerini dinliyor.

Ben onun yaptıklarını asla yapamazdım.
O Adeta bir melekti...
Evet benim gözümde o melektir. Fakirane benim o zaman gördüğüm Şeyh Seyyid Abdulbaki hazretleri bütün dünyevi yâni ârizi vasıflardan teberri etmiş bir melekti
CEVAP
YALAN, İFTİRA ve ÇARPITMA OLAYIN GERÇEK HİKAYESİ ŞUDUR.
Olay tam tersi oldu. 
Babam ve bazı talebeleri menzile gitmişlerdi. Şeyh Raşid'in yanına. Bu sırada bir münübüsün şarampole yuvarlandığı haberi geldi. Şeyh, babam ve sofiler yardım için oraya gittiler. Bir halat atıp arabayı çektiler.
Bu sırada babamla şeyh peşpeşe çekiyorlardı. Hatta babam gülerek anlatırdı. Bazen araba ağırlaşır ben şeyhin üzerine düşerdim. Bazen de şeyh bizim üzerimize düşerdi. Düşe kalka arabayı çektik.
Daha sonra biz Antebe döndüğümüzde duydumki müridleri olayı şöyle anlatıyor. "Bir araba şarampole yuvarlanıyor, şeyh gelip serçe parmağıyla bunu kaldırıp çıkarıyor." babam bunu müridlerin yalanlarına örnek olarak hep anlatırdı.
Bu olayin icinde olan, yani babamla birlikte olan eniştem de olayla ilgili su anektodu anlatti: Şeyh, babam ve talebeleri arabayı çıkarmaya çalışıyorlar. Güçleri yetmiyor. Bunun üzerine şeyh Raşit kürtçe olarak "hele gaziya sofiya kın" yani sofileri çağırın diyor. Gelen sofilerin yardımıyla araba çıkartılıyor.
NOT: 
Bu uydurmaları kim yayınlıyorsa lütfen kaldırsın. Uydurma rivayetlerle kimsenin derecesi yükselmez. Derceyi yükselten amellerdir.
DİPNOT
Rivayetler ravilere dayanmalıdır. Kim rivayet ediyor? Sika mı?
Kur'an bir fasık size haber getirdiğinde araştırın diyor. Yani her haberi hemen kabul etmeyip araştırmamız gerekiyor.
AÇIKLAMA
Menzil şeyhleri değerli insanlardır. Babam onları sever, onlar babamı severler. Son menzil ziyaretimizde bizi hemen huzurlarına kabul etmeleri de bunu gösterir. 
O, insanların büyüklüğü için bu tür uydurma kerametlere ihtiyaç yoktur. 
Onların irşat ettikleri insanlar bunun en büyük kanıtıdır. 
En büyük keramet budur.
Keramet istiyorsanız, o kapıya koşan milyonlara bakın. Bu kadar insana himmet etmek en büyük keramet. uydurma rivayetlere onların ihtiyacı yok...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
1 Yorum