Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

BAKARSAN BAĞ BAKMAZSAN DAĞ OLUR

BAKARSANBAĞBAKMAZSANDAĞOLUR

Rametlibüyükbabamtoprakdostuydu.Trabzon'unTonyaİlçes'ininTuralıveSayraçMahallesi'ndeyaklaşıkikiyüzdönümeyakınarazisivardı.Arazininbirkısmınıkendisisatınalmıştı.Oradaikiyüzdönümaraziyesahipolanbaşkabiraileyoktu.Toprakağası,toprakzenginiidi.Arazininbirkısmı,taşlı,bayır,engebelli,dikenliidi.Baştakendisiolmaküzereaileefratınıçalıştırarakaraziyiverimlihalegetirdi.Yıllarcabuçalışmaileömrügeçti."Dağ"misaliolanaraziyiçalışarak"bağa"dönüştürmesimibildi.Haliyleyerdedeğerlihalegeldi.Etraftaonuörnekalanlarvardı,buçalışkanlığıylaetrafaündalmıştı.

ÜnlüKırgızyazarıCengizAytmatov,ToprakAnaadlıromanında,derinyapıda;savaşmeydanındaeşiniveüççocuğunukaybedenkahramanbirananın,zorzamanlardadişitırnağıileişlediği,kanıveteriylesuladığıtopakladertleşmesiniveinsanıntopraklakurduğugizemliilişkiyiokurlarınaaktarmıştır.

Toprakanadiyetarihegeçenburomanamukabil,büyükbabamdaçoktan"toprakbaba"romanıhaketmiştir..Rahmetlibüyükbabamada"toprakbaba"desekyeridir.84yıllıkömrününenaz75yılınıtoprağıniçindegeçirmiştir.BuvesileileCenab-ıHakganiganirahmeteylesin.

GeçenlerdeYRPGenelBaşkanıDr.FatihERBAKAN'nıdinliyordum.Dünyadabuğdayidhaledenülkelerinsıralamasındaikinciymişiz.Birinciolanülke1,7milyarnüfusasahipolanÇinHaklCumhuruyetiimiş.

Birzamanlartarımdavehayvancılıktakendikendineyetenülkelerdenbirisiikenişlenenyanlıştarımpolitikalarıyüzündennedurumadüştüğümüzü.görüyormusunuz?Bağlarımızdağolmuş.

.Verimlitopraklarımızterkedilmiş,yadainşaatalanıolarakkullanılmış,KonyakadartoprağıolmayanHollanda'nın;MerkezİstatistikKurumuCBSveWageningenÜniversitesitarafındanyapılantarımihracatıaraştırmasınagöre,2020yılındaHollanda95,6milyarAvrodeğerindetarımihracatıgerçekleştirmiştir.

TürkiyeİhracatçılarMeclisi(TİM)verilerindenderlediğibilgileregöre,Türkiye'nintarımsektörü,16milyar627milyondolarlatümzamanlarınenyüksekilkyarıihracatınaimzaattı.Yılınilk6ayında2022'ninaynıdöneminegöreyüzde1,4artantarımihracatı,Türkiye'nintoplamdışsatımındanyüzde15,4payaldı.

İyibirtarımpolitikasıizlendiğiyakdirdeTürkiye'detarımürünleriihracatırahatlıkla15katartırılarak225milyardolarayükseltilrbilir.MaalesefHollandagibibirülkenin1/5'ikadartarımihracatınasahibiz.

Herşeyiçingeçerlibirdurumdur."Çalışandemirpastutmaz"demişatalarımız.Birvücutunsağlığıdüzeyineuygunçalışmaklaolur,beynimizinözelliğiiseçokfarklıdır.Herşeyçalışarakyorulurkenbeynimizçalıştıkçadinleniyor.BeyincerrahıuzamanıProf.Dr.İsmailHakkıAYDIN'nıntespitibu.

Alzheimerhastasıolmamanınyollarındanbirisibeyinjimnastiğidir."Satrançbeyninjimnastiksalonudur"sözünüunutmayalım.

.Toprağındostuolacaktoprakanalara-toprakbabalaraihtiyaçvardır.Kazmasıyla,küreğiyle,beliyle,eliyle,tırnağıyla,teriyle,emeğiyle,sevgisiyle,umuduyla,tevekkülüyletoprağıişleyecek,topraktanhalisaneürünlerçıkaracak,toprağıgaripliktenkurtaracakölüolmaktankurtarıpRabbimizinmucizesiyleihyaedecekkısacatorağıvedünyayıimaredecektoprakdostlarınaihtiyaçvardır.HemdeAllahTeâlâbizeyeryüzünüimaretmegörevivermemişmidir?HudSüresi'nde;

مَالَكُمْمِنْاِلٰهٍغَيْرُهُۜهُوَاَنْشَاَكُمْمِنَالْاَرْضِوَاسْتَعْمَرَكُمْف۪يهَافَاسْتَغْفِرُوهُثُمَّتُوبُٓوااِلَيْهِۜاِنَّرَبّ۪يقَر۪يبٌمُج۪يبٌ﴿٦١﴾

61:SemûdkavminedekardeşleriSâlih’ipeygambergönderdik.Onlaraşöylededi:“Eykavmim!Allah’akullukedin;siziniçinO’ndanbaşkahiçbirtanrıyoktur.O,sizitopraktanyarattıvesizinyeryüzündeömürsürüp,orayıîmâretmeniziistedi.OhaldeO’ndanbağışlanmadileyin;sonraO’natevbeedin.ÇünküRabbimkullarınaçokyakındır;onlarınistekvedualarınamuhakkakcevapverir.”Buyurmuştur.

Sonuçitibarıyladurmakyok,hemdünyamıziçinhemdeahiretimiziçindurmadançalışmalıyız,faydalıişleryapmalıyız.AllahTeâlâ'nınbizleresunduğuimkânlarıenakıllıveenverimlişekildekullanmanınyollarınıarayacağız.Enazındanbüyüklerimizdenbizekalantoprağıişlemeliyiz.Devletpolitikalarımızdahepüretkenliğeyönelikolmalıdır.SelamveDuaile...

13.12.2023

M.CemalTOMAR

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.