Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

BANA SENİN ADAMLIĞIN LAZIM

BANA SENİN ADAMLIĞIN LAZIM

Bizde biyolojik hastalıklar olduğu gibi, ruhsal hastalıklar da vardır. Biyolojik hastalıkların tedavisi kısa yada orta sürede tedavi edilebilirken ruhsal hastalıkların tedavisi uzun sürer. Bazı ruhsal hastalıkların ömrü ise hayat boyu devam eder, hatta tedavisi olmayan hastalıklar da vardır. Kibir meselâ tedavisi zordur, ya da imkânsızdır. Adamı 40 seneden beri tanıyorum, o zaman da kibirliydi, şimdi de aynı. Oysa "kibir" bir hastalıktır. Çoğu da farkında değildir. Şeytan kibirlendiğinden kaybedenlerden oldu. Rabbimiz Bakara Suresi 34. Ayet-i kerimede: - "Ve o zaman meleklere: "Âdem'e secde edin!" dedik, hemen secde ettiler. Yalnız İblis dayattı, kibrine yediremedi, inkârcılardan oldu". buyurmaktadır.

Kibir, insanı inkâra sürükleyecek kadar tehlikeli bir hastalıktır. İnsanları hor görme, makamından güç alarak memurlarına tepeden bakarak talimatlar yağdırmak, servetini toplum üzerinde baskı unsuru olarak kullanmak, fakir insanları aşağılamak hor görmek, fakirin sofrasında oturmamak ya da fakiri sofraya davet ermemek, tekebbürle yürümek, kendilerini her daim fasülye gibi niğmetten sayma.. .vs

özellikler taşır kibirli insanlar.

İsrâ Sûresi 37: "Yeryüzünde kibir ve azametle yürüme! Çünkü sen asla yeri yaramazsın ve boyca da dağlara erişemezsin". buyuruyor Rabbimiz.

Senin zenginliğin seni bağlar, senin son model araban, villaların, arsaların, dairelerin, fabrikan, ticaretin, makamın, şöhretin, yetkin, servetin seni ve mirasçılarını bağlar. Onlara dünyada geçici olarak emanetçi olmakla bana üstünlük taslayamazsın. Bana doğrusu servetin-şöhretin lazım değil, bana adamlığın lazım; güler yüzün, tebessümün, sohbetin, ilgin, alçak gönüllü duruşun, sevgin, saygın, içtenlikle ikram edeceğin bir bardak şayın, bana değer verdiğinin işaretleri lazım.

O zaman benden de sevgi ve saygı bekle, insanlık bekle.

Kibirlenme, Allah Teâlâ kullarına "biz" diye hitap ediyor, çalım satarak yürüme, yeri yaramazsın, buyum da dağlara erişemez buyuruyor. Malın esas sahibi Allah Teâlâ'dır unutma. Sen sadece bir emanetçisin. "Allah Teâlâ tekebbür (kibirli) insanları sevmez". Biz kullar da kibirli insanları sevemeyiz, seversek yanlış yaparız. Hucurat Suresinde"sizin en keremliniz, Allah'tan hakkıyla sakınanlarınızdır" buyurulmaktadır. Rehberimiz Kur'andır.

Rehberimiz Kur'an önderimiz Allah Teâlâ'nın resulu olursa bütün ruhsal ve manevi hastalıklardan kurtarırız. Bu emvai çeşit hastalıkların reçetesi Kur'an uygulayıcısı Rasulullah'tır. Veda hutbesinde belirtildiği üzere "kitap ve sünnete" göre yaşalıldığı müddetçe her iki dünyada da saadet olacaktır. Aksi takdirde sonuç hüsran olur.

İslâm terbiyesi alan insanlara baktığınızda dünyalık varlıklarını asla diğer insanlar üzerinde bir üstünlük vasfı olarak kullanmazlar. " Emanetçiyiz, sorumluluğumuz fazladır" derler. İslâm terbiyesini içselleştirmeyenler ise varlıklarıyla, oğullarıyla, makamlarıyla durmadan övğnürler, üstünlüğü zenginlikte makamda ve kibirde ararlar.

İnsanlık der ki; "Ey gafiller, sizin servetiniz, şehvetiniz, şöhretinizden bana ne? Senin egon, kibrin, enaniyetin bana lazım değil, senin "insanlığın" önemlidir". Umarım mesaj ilgili yerlere ulaşır. Selâm ve Dua ile...

08.19.2023

M. Cemal TOMAR

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.