Mehmed Sıddık ALADAĞ

Mehmed Sıddık ALADAĞ

BEŞİKTE KONUŞANLAR

BEŞİKTE KONUŞANLAR
Ebu Hureyre radıyallahu anh'dan rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur : Beşikteyken sadece üç kişi konuştu.

Bunlardan biri Meryem'in oğlu İsâ aleyhisselam, diğeri Cureyc ile macerası olan çocuktur.
Cureyc ibadete düşkün bir kişiydi.Bir mâbede yerleşip orada ibadet etmeye başladı . Bir gün annesi geldi :Cureyc ! diye seslendi .

Cureyc kendi kendine, Yâ Rabbi anneme ce vap mi versem, yoksa namazıma devam mı etsem ? diye söy lendi. Sonra namazına devam etti. Annesi de dönüp gitti.
Ertesi gün annesi, yine Cureyc namaz kılarken geldi ve 'Cureyc ! diye seslendi .

Cureyc yine kendi kendine , Rabbim ! Anneme mi cevap vermeliyim, yoksa namazıma mı devam etmeliyim ? diye düşündü. Sonra namazına devam etti. Bir gün sonra annesi yine Cureyc namaz kılarken geldi ve yine Cureyc ! diye seslendi.Cureyc içinden Rabbim ! Anneme cevap mi versem, yoksa namazıma mı devam etsem ? diye tereddüd etti. Sonra da namazına devam etti .

Bunun üzerine annesi, Allah'ım! Fâhişelerin yüzüne bak madan onun canını alma! diye beddua etti.Bir gün İsrailoğulları, Cureyc ve ibadete düşkünlüğü hak kında konuşuyorlardı. Güzelliğiyle meşhur bir fahişe de ora
daydı .

Eğer isterseniz ben onu baştan çıkarabilirim.dedi. Vakit kaybetmeden Cureyc'in yanına gitti.Fakat Cureyc onun yüzüne bile bakmadı. Cureyc'in ibâdethanesinde yatıp kalkan bir çoban vardı .

Kadın onunla ilişki kurarak çobandan hamile kaldı.Çocuğu nu dünyaya getirince, onun Cureyc'den olduğunu ileri sürdü.Bunu duyan halk, Cureyc'in yanına gelerek onu alaşağı ettiler ve ibadethanesini yıkarak kendisini dövmeye başladılar.

Cu reyc, Niye böyle davranıyorsunuz ? diye sorunca, Sen bu fâhişe ile zina etmişsin, o da senin çocuğunu doğurmuş. de diler. Cureyc, Çocuk nerede?diye sorunca, çocuğu alıp ona getirdiler.Cureyc' Yakamı bırakın da namaz kılayım.'dedi.

Namazını kılıp çocuğun yanına geldi ve karnına dokundu. Söyle çocuk ! Baban kim ? diye sordu.Çocuk,Babam falan çobandır. diye cevap verdi.
Bunu gören halk,Cureyc'in ellerine kapanarak öpmeye ve ellerini onun vücuduna sürerek af dilemeye başladılar :

Sana altın bir mâbed yapacağız. dediler.Cureyc,Hayır,eskiden olduğu gibi yine kerpiçten yapın.dedi.Ona kerpiç ten bir mâbed yaptılar.

( Beşikte konuşan üçüncü şahsın macerası şöyledir :)Çocuğun biri annesini emerken cins bir ata binmiş ve iyi giyinmiş yakışıklı bir adam oradan geçti.Onu gören anne, Allah'ım! Benim oğlumu da böyle yap!diye dua etti. Emme yi bırakan çocuk,o adama bakarak Allah'ım, beni onun gibi yapma!dedi ve yine emmeye koyuldu .

( Ebu Hureyre der ki :Çocuğun emmesini anlatırken, Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şehadet parmağını ağzına alıp emişi hâlâ gözümün önündedir. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem sözüne şöyle devam etti :)

Cariye'nin birini, Zina ettin, hırsızlık yaptın. diye döve rek oradan geçirdiler . Câriye ise Bana Allah'ım yeter ; O ne güzel vekildir / Hasbiyallâhu ve ni'mel vekil.diyordu .
Bunu gören anne,Allah'ım,çocuğumu onun gibi yap ma!'diye dua etti.Memeyi bırakan çocuk câriyeye baktı ve Allah'ım! Beni onun gibi yap!dedi.

Bunun üzerine anne ile çocuğu konuşmaya başladılar : Yakışıklı bir adam geçti. Ben de' Allah'ım! Benim oğ lumu da böyle yap!'diye dua ettim. Sen ise' Allah'ım! Beni onun gibi yapma!' dedin.O câriyeyi zina ettiği,hırsızlık yap tığı için döverek götürdüler.

Ben'Allah'ım! Çocuğumu onun gibi yapma!' diye dua ettim.Sen ise' Allah'ım! Beni onun gibi yap!' dedin. Niçin ? O adam zalimin tekiydi . Onun için ben' Allah'ım! Beni onun gibi zorba yapma!'diye dua ettim.

O câriyeyi zina et mediği hâlde' zina etti' diye dövüyorlardı. Hırsızlık yapmadığı hâlde hırsızlık yaptı' diyorlardı. Bu yüzden de' Allah'ım! Beni onun gibi yap!'diye dua ettim. ( ( Buhari , Muslim )
Hadis -i Şerif'ten alınması gerekenler : 1. Eğer kılınan namaz farzların dışında kılınan bir namaz sa anne baba çağırdığı zaman icabet edilmelidir .

2.Anne -baba,çocuklarına beddua değil dua etmelidir.Beddua etmek zorunda kaldığında Cureyc'in annesi gibi öl çülü davranmalıdır .

3. Allah'ın iyi kullanı ister erkek ister kadın olsun keramet sahibidirler.
4.Iman eden kimse sınava tâbi tutulduğu zaman sabır ve sebat etmeli, hak ve hakikatten ayrılmamalıdır .
5. Günahkâr kimselere değil, günahlardan sakınmaya ça hşan kimselerden olmalıdır..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.