Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

CANLILAR ÂLEMİNİN ENTERESAN ÖZELLİKLERİ VE AKIL

CANLILAR ÂLEMİNİN ENTERESAN ÖZELLİKLERİ VE AKIL

Allah Teâlâ'nın kullarına verdiği en önemli ni'metlerinden birisi de akıldır. Milyonlarca canlı türünden birisi de insandır. İnsan aklı sayesinde diğer canlılardan üstün kılınmıştır. Fiziki büyüklük ve güç bakımından insandan çok daha güçlü canlılar vardır.

Fakat aklı sayesinde insanoğlu kainatın esrarengiz sırlarını keşfederek Dünya üzerinde en güçlü canlı haline gelmesi bir hakikattır.

Bazı hayvanların özelliklerine baktığımızda, kendimizle de kıyasladığımızda hayret verici bir durumla karşılaşıyoruz. Nasıl mı? derseniz örnekler verelim:

Dünya üzerinde yaşayan en büyük hayvan mavi balinadır (Balaenoptera musculus). Erkek mavi balinaların boyları 25 metre, dişilerinki ise 27 metre kadar olabiliyor. Böyle bir hayvanı bizim binslarımızda koyabileceğiniz, ya da karada taşıyabileceğimiz bir aracımız yoktur.

Mavi balina ya da gök balina (Balaenoptera musculus), en büyükleri 33 metreyi bulan boyu ve 150-180 tonu geçebilen ağırlığıyla, yaşayan en büyük hayvan olduğuna inanılan bir deniz memelisidir.Diğer taraftan;

Gökyüzünün tartışmasız en güçlüsü kartallardır. Çünkü kendi ağırlıklarının dört katı kadar bir ağırlığı kaldırıp havada taşıyabilen bir kuştan söz ediyoruz –bir geyik yavrusunu bile avlayıp götürebilen bir kuş bu! Yalnızca pençeleri değil, gagası ve kanatları da çok güçlüdür kartalın. Ve tabii gözleri de çok keskindir; avlarını çok uzaktan görebilirler. Peki, gene de en güçlü onlar sayılabilir mi? sorusu akla geliyor.

Bizler karada ağırlığınızı 4 katını taşıyabilir miyiz? Bırakın dört latımızı bir katımızı taşısak dünya rekorlar kitabına yazılır ismimiz.

Yük taşıma söz konusu olduğunda filler toplam ağırlıkta açık ara öndedir. Afrika fillerinin ağırlıkları 6 tona kadar çıkabilir –herhalde kimse altlarında kalıp ezilmek istemez! Ve sıkı durun, tam 9 ton yük taşıyabilirler. Yani, 100’den fazla insanı sırtlayabilirler! Siz bu kadar güçlü birini tanıyor musunuz?

Su Ayısı (TARDİGRAD)

Yalnızca yarım milimetre boyundaki bu mikroskobik hayvanlar, okyanus diplerinden yanardağlara, buzullardan radyasyonlu bölgelere kadar her yerde yaşayabilecek kadar dayanıklıdır. Dahası, aç ve susuz 30 yıl yaşayabilirler. Üstelik diğer birçok hayvandan çok daha önceden beri, tam 500 milyon yıldır dünyadalar. Bu durumda en güçlü onlar olabilir mi? Sorusu akla geliyor.

YILAN

Bir yerde karşımıza çıksa ödümüz kopar! Kopmakta da haklı; çünkü kimi yılan türleri –örneğin Güney Amerika’da yaşayan anakondalar– kendinden katbekat büyük ve ağır, kurbanlarına sarılıp onları sıkarak öldürebilir. Kimileri de –örneğin Avustralya’da yaşayan içbölge taypanları– bir damlası bile yüzlerce insanı öldürmeye yetecek bir zehir salgılar. Acaba en güçlü zehri olan en güçlüdür, diyebilir miyiz?

SİVRİSİNEK

Yeryüzünde en çok insan öldüren hayvan hangisidir diye sorsak, aklınıza ne gelir? Köpekbalığı ya da timsah mı, yoksa yılan mı? Ama cevap çok farklı; küçücük bir şey: sivrisinek! Gecelerimizi mahveden, kanımızı emen, bu sırada sıtma, zika gibi bulaşıcı hastalık virüsleri taşıyan sivrisinekler, yılda 725 bin insanın ölümüne neden oluyor. Yoksa en güçlü onlar mı?

GERGEDAN BÖCEĞİ

Madem ağırlık kaldırmaktan söz ettik, bir de böceklere bakalım. Çünkü boyları çok küçük olsa da kendi ağırlıklarının çok ama çok fazlasını kaldırabilirler. Örneğin karıncalar ağırlıklarının 50 katını taşıyabilir. Bir de gergedan böcekleri var ki asıl halterci onlar. Çünkü ağırlıklarının 850 katını kaldırabiliyorlar. Bir insan o kadar güçlü olsaydı, 65 tonluk bir ağırlığı kaldırabilirdi!

Evet, görüldüğü üzere Yüce Rabbimiz her canlıya farklı farklı özellikler vermiştir. insanoğlumdan çok daha büyük,daha güçlü hayvanlar âlemi vardır. Ancak akılları ve düşünce yapıları olmadığından sanat değerleri ortaya koyamıyorlar. Bilim ve teknolojiyi keşfedemiyorlar. İnsanoğlu aklı sayesinde değer kazanıyor, güç kazanıyor. Bilim ve teknolojiyi keşfederek gücüne güç katıyor. Yaratılan canlıların aklı sayesinde en üstünü oluyor. Aklını doğru kullanır Rabbini bulursa "elref-i mahlukat" mertebesine ulaşır, aksi durumda "esfele safilin" pozisyonuna düşer. Onun için "akıl" insana verilen en önemli ni'mettir. Aklı olmayanın dini de yoktur. Deliler dini vecibelerden sorumlu değildir. Akledelim ve hakikatı bulalım. Akledelim ve imanımızı artıralım. Akledelim ve gücümüzü artıralım. Akledelim ve özgürlüğümüze kavuşalım. Aklını kullananlar hem dünyada hem de ahirette zafere ulaşacaklardır. Selam ve Dua ile...

20.11.2023

M.Cemal TOMAR

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.