Çay sezonu kapıya dayandı, belirsizlik sürüyor

Yaş çay sezonu kapıya dayandı hala sahipleri şehir dışında olan çaylıkların hasadının kim veya kimler tarafından toplanacağı somut olarak açıklanmış değil.

Somut açıklamadan kastım; hangi ilçede/belde de, hangi köy/mahallede sahipleri dışarıda olan çaylık alanlardaki çayların kim veya kimler tarafından toplanacak olacağının bilinmemesi. İl dışında olan ve memleketlerine gelmelerine izin verilmeyen bazı üreticiler, çaylıklarının sınırlarını bilmeyenlere bu sınırları göstermeden, bu çayları kimlerin toplayacağı bilinmeden sorunun nasıl giderilebileceğini soruyorlar.

Dışarıdaki üreticilerin memleketlerine gelmelerine koronavirüs taşıyıcısı olma ihtimali nedeniyle yasak getirilmesi anlaşılır bir şey olsa da sorunun çözümü için alternatifler üretilmemesi şaşırtıcı!

İşin bir başka şaşırtıcı yanı ise komşu şehirlerde bulunan yarıcılara çay topladıkları yerlere gelmelerine izin verilmesi. Daha da ilginç olanı ise başka şehirlerde olan fabrika işçilerinin durumu. Çaykur şu ana kadar bu konuda bir açıklama yapmadığına göre tüm işçiler işbaşı yapacaklardır demektir. Eğer böyle olacaksa, anlaşılan bu işçilerin başka şehirlerden çalışacakları bölgeye gelmelerine izin verilecek.

Rize, umreden dönenleri, başka ülkeden gelenleri nasıl sağlık denetimi altına almışsa, aynı yolları neden dışarıdaki üreticiler konusunda düşünmüyor anlamak zor.

Koronavirüsün etkilerinin ülke genelinde inişe geçtiği, Rize’de ise görülmez hale geldiği düşünülürse bir an evvel dışarıdaki üreticilerin memleketlerine gelmelerine kontrollü olarak izin verilmeli.

Bunun için öncelikle yapılacak şey acil olarak dışarıdaki ailelerden birer, ikişer kişilere gerekli sağlık uygulamaları yapılarak izin verilmesidir.

Çay hasatı, çay işçiliği, çay fabrika işletmeciliği bölgede oldukça çeşitlilik arzeden karmaşık bir konu olduğu için üreticilerin bu aşamalarda bizatihi kontrolüne ihtiyaç vardır.

Umarım yetkililerce gerekli adımlar atılır ve sorunsuz bir kampanya dönemi yaşanır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.