Mehmed Sıddık ALADAĞ

Mehmed Sıddık ALADAĞ

CUMA NAMAZI

Allah (c.c.) buyurdu ki: Ey iman edenler! cuma günü çağırıldığınız(ezan okunduğu) zaman,hemen Allah'ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın.Eğer bilmiş olsanız,elbete bu,sizin için daha hayırlıdır.(Cuma suresi ayet 9).

Ayeti kerime,cuma günü ezan okunduğu zaman,alış veriş gibi işlerin bırakılarak cuma namazına gidilmesini emretmektedir.

Allah teala yedi kat göklerin ve yerin yaratılmasını bu günde tamamlanmıştır.

Hz.Adem bu günde cennete konuldu,bu günde cennete çıkarılmıştır.kiyamet bu günde kopacaktır.Cuma gününde öyle bir saat vardır ki,mümin bir kul o saatte Allahtan bir hayır dilediği vakitte Allah o dilediğini ona mutlaka verir.

Cuma günü bizden önceki ümmetler içinde haftanın bayram günü tayin edilmiş fakat yahudiler onu terkederek cumartesi gününü tatil yapmışlar,hıristiyanlarda yıne o günü terk ederek pazar gününü tatil yapmışlardır.

1- Cuma günü müminlerindir.

2-Pazar günü hıristiyanlarındır.

3-Cumartesi yahudilerindir.

Ebu sait (r.a)dan Resulullah (s.a.v.)şöyle buyurduğunu işittim demiştir : Bir günde şu beş şeyi yapanı Allah teala onu cennetlerden yazar.

1-Hasta ziyaret eden.

2-Cenazaye gideni.

3-Bir gün oruc tutanı.

4-Cumaya gideni.

5-Köle azat edeni.

Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: kim cuma günü yıkanırsa günahları ve hataları silinir.Cumaya yürümeye başladığında her adımına yırmi sevap yazılır.Namazı bitirince ikiyüz senelik Ameli salih sevabı verilir.

yıne hadislerde biliniyor ki: Ne kadar sema,Ne kadar yer,Ne kadar rüzgar,Ne kadar dağ ve ne kadar deniz varsa hepsi mutlaka cuma gününden korkar ve ibadet ederler.

Ey aziz : Sahih hadislerde biliniyor ki, Kim peş peşe üç cumayı terkederse o islamı arkasına atmıştır.Resulullah bildiriyor ki: Vallahi cuma günü ezanı işitip namaza gelmeyenler ya bu işte vaz geçerler.ya Allah onların kalbini mühürler sonra gafillerden olurlar.

yıne sahih hadislerde deniliyor ki; kim üzürsüz cumayı terkederse Allah onun kalbini mühürler ve cehenneme atar.kim özürsüz üç cumayı terk ederse o munafıktır.cuma günü gecesiyle birlikte yirmi dört saattır.

bu saat içerisinde Allah 600 bin kişiyi cehennem ateşinden azat ettiği bir saat vardır.Kim cuma günü imam hutbe okurken konuşursa kitap taşıyan eşeğe benzer ve ona sus diyeninde cuması tam olmaz.

Allah işini rast getirir:

Bir gün bir adam.Eşeğinin üzerine buğday çuvalarını yükleyerek değirmene gütürdü.Çuvalları indirince,eşek kaçıp gidiyor.Bu adamın bir arazi komşusu varmış.Adam geldi ve şöyle dedi bu gün tarla sulaması sıra sende.

Toprağını sula yoksa sıranı kaybedeceksin dedi.Ama günlerde cuma günüydü.Adam kendi kendine şöyle dedi cuma namazı herşeyden daha önemlidir diye işi bırakıp cuma namazına gider.

Namazdan sonra direk evine döner birde ne gürür,çuvaldaki buğdaylar öğütlerek getirilmiş ve ekmekler pişirilmişti.Toprakları ise sulanmış kaçak eşekte geri dünmüştü.Adam hanımına bütün bunlar nasıl oldu dedi.

Hanımı şöyle cevap verdi.Bizim komşumuz yanlışlıkla buğdaylarımızı gütürüp öğütmüş getirmiş.Toprakların sulamasına gelince komşu toprağını sularken su fazla imiş bizim topraklara gelmiş.

bizim eşekte bir komşu yakalayıp getirmiş.Adam bunları doyunca şaşırmış daha fazla tövbe edip ahirete yünelmiş.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.