Mehmed Sıddık ALADAĞ

Mehmed Sıddık ALADAĞ

DÜNYANIN YARATILIŞI VE SUYUN TİTREMESİNİN HİKMETİ.

Allah teala yer yüzünü ve gök yüzünü yaratmayı irade buyurduğu zaman bu ikisinden kat kat büyük yeşil bir cevher yarattı.sonra Allahu teala bu cevhere heybet nazarıyla bakınca suya dönüştü.

Ardından suya nazar etti su kaynamaya başladı.üstünde köpükler oluştu,dumanlar ve buharlar yükseldi.Su,Allah tealanın nazarıyla titremeye başladı.Bu sebeple su,kiyamete kadar böyle titreyecektir.

Allah teala çıkan bu dumandan gök yüzünü yarattı.suyun üzerindeki köpüklerden de yeryüzünü yarattı.Daha sonra Alla teala arşın altından bir meleğini yer yüzüne indirdi.Bu melek yedi kat yerin altına girerek onları adeta omzunun üzerine koymuş gibi taşımaya başladı.

Ellerinin (kanatlarının) birini doğuya,birinide batıya uzatarak yedi kat yeri ve göğü kolladı.Fakat meleğin ayaklarını basacağı bir yer olmadığı için Rabbül alemin fırdevs cennetinden,öküz süretinde bir mahluku indirdi.

Bunun yetmiş bin kanadı ile kırk bir ayağı bulunmaktaydı.Melek ayaklarını bu meleğin üzerine koymaktaydı.Ancak yıne onun ayakları karar kılmadı.Bunun üzerine Allah teala Cennetin en üst derecesinden Yakut kayası indirdi.

Bunun kalınlığı beşyüz senede katedilebilecek bir yol kadardı.Alla teala bunu,hayvanın sırtı ile kulaklarının arasına konulmasını emretti. Böylelikle meleğin ayakları bir yerde sebat bulmuş oldu.

Bu hayvanın boynuzları yeryüzünün değişik kıtalarından dışarıya çıkmıştır.Fakat kendisi denizin içindedir.Her gün sadece iki kez nefes alır.Nefes aldığı zaman denizler çekilir,bıraktığında da eski haline geri döner.(med-cezir)

Fakat bu hayvanın da ayaklarının sebat edeceği bir yer olmamıştı.Bu sebeple Allah teala yedi kat yer ve yedi kat gök büyğklüğünde bğyük bir kaya yarattı.Böylece öküz süretindeki mahluk da ayaklarını sabitlemiş oldu.

Kayanın da durması gereken bir yer gerekince Allah teala adına NUN denilen büyük mü büyük bir balık yarattı.Bunun künyesi YELHUT,Lakabı ise YEHMUT'tur.Bu kaya işte o balığın sırtına konuldu.Balık bir denizdedir.

Deniz ise bir rüzgarın dengesindedir.Rüzgar ise kutret ile durmaktadır.Neticede hepsi Yüce Mevlanın kutretine bağlıdır.Bu anlatılanlarıResulullahın (s.a.v.)Dünya öküz ve balığın üzerindedir.

Hadisiyle beraber açıklamak gerekir.Şöyleki: Bu mecazi bir sözdür.Fakat bazıları bunu gerçek manasıyla anlamıştır.Bilindiği gibi Bir söz üç manada kulanılır: HAKİKAT,MECAZ VE KİNANE.

Söz söylendiği manada kullanılırsa Hakikat olur.Söz kendin manasından başka bir mana için söylemişse ve kendi manasında kulanılmasına bir mani varsa Mecaz olur.Bir şey hakiki manasıyla değilde,bu hakiki manasının aksi ile ifade olunuyorsa o söze kinaye denir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.