Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

ENFAL SURESİ'NDEN MESAJLAR

ENFAL SURESİ'NDEN MESAJLAR

Sabahleyin Enfal Suresi'nin Facebookta canlı yayın yaparak ilk 19 ayet-i kerimelerini okuyarak ayetlerin manasını verdim. Cenab-ı Hak bizlere bu ayet-i kerimelerden, bizlere verdiği mesajlardan pasajlar sunmaya çalışacağım. Burada tefsir yapacak değilim. Sadece anladıklarımı aktarmaya çalışacağım.

Verilen mesajlar bütün insanlığadır. Enfal Suresi Bedir Savaşı'nın hemen ardından inmesi sanki o dönemi kapsıyor, savaşın bir değerlendirmesi gibi düşünenler vardır. Cenab-ı Hak Kur'an'ı Kerim 'de özel olarak verdiği mesajlar bütün insanlığı kapsar. Kur'an'daki kıssalar bizlere ders vermek içindir. Örnek üzerinden misaller verildiğinde beyin o konuyu daha iyi kavrar. Kur'an'ı Kerim'in anlatma yöntemleri vardır. Bilimsel kitapların kullandıkları yöntemlerin kaynağı şüphesiz Kur'an'ı Kerim'dir.

. Enfal" ganimetler demektir. Savaş sonrası elde edilen ganimetlerin paylaşımı tamamiyle Allah Teâlâ ve Rasulu'nun tasarrufunda olduğunu anlatır. Allah Teâlâ ve Rasulünün hükümlerine uyulmasını emir buyurur Enfal Suresi'nin 1. Ayet-i kerimesi.

2. Ayet-i Kerimesi'nde hakiki bir mü'min özelliklerini anlatır. Şu hususlara dikkat çeker.

A) Şüphesiz ki mü'minler Allah Teâlâ'nın ismi zikretildiğinde " vecilet kulubuhum" kalpleri titrer.

B) Allah Teâlâ 'nın ayetleri kendilerine okunduğu zaman "zadethu imanihim" imanları ziyadeleşir.

C) O mü'minler ki; sadece Rablerine tevekkül ederler. Buyurulmaktadır.

Bu özellikleri taşıyanlara büyük bir bağışlanma ve nihayersiz ecirle müjde verilmektedir

Yüce Rabbimizin yazılı ayetleri şüphesiz Kur'an'ı Kerim'in içindeki ayetlerdir. Ayrıca kevni ayetleri saymakla bitiremeyiz. Eserden müessirine varmak için tefekkürde bulunmak, imanımızı ziyedeleştiren bir durumdur. Kevni ayetleri okuyanlar da yazılı ayetleri okuyanlar da aynı kategori içinde değerlendirilebilir. Önemli olan imanın ziyadeleşmesidir.

. 3. Ayet-i kerimede de mü'minlerin özelliklerini saymaya devam ediyor. Mü' minlerin namaz kıldıklarını Allah Teâlâ'nın kendilerine vermiş olduğu rızıklardan infak ettiklerini bizlere beyan ediyor. Kur'an'ı Kerim'in diğer bir çok ayeti kerimelerinde de namazın ve infakın öneminden bahseder. Yapılan ibadetler ve infaklar Allah Teâlâ'nın rızasını kazanmaya matuf olmalıdır. Gayri niyetler için yapılan ibadetlerin" indillahta' hiç bir geçerliliği yoktur.

Devam eden ayetlerde ise akılda kalanlar ise, müminleri Allah Rsulü harbe davet ediyor. Lakin evdeki rahatlığı bırakıp canını tehlikeye atmak bazı mü'minlere zor geldiğinden türlü bahanelerle davete icabet etmediklerini belirtiyor. Öyle ya! Cenneti satın almak kolay değildir. Cenneti satın almak için ön şart hakiki imandır. İnanç olmadan cennete müşteri dahi olamayız. Günümüzü de aynı şekilde anlatıyor bu ayet-i kerime. Lâf üretmek kolay. Gazze'ye gidip savaşmak çok zordur. Biz türlü bahanelerle günü geçiştiriyoruz, bununla beraber cennete de ilk girenlerden olmak isteriz.

Enfal Suresi'nin 9. Ayeti Kerimesi'nde Cenab-ı Hak:

- "O vakit siz Rabbinizden yardım diliyordunuz. O da: "Ben işte ardarda bin melekle size yardım ediyorum" diye duanızı kabul buyurmuştu." Buyurmaktadır.

Burada Bedir Savaşı'nda sahabi efendilerimiz mallarıylâ, canlarıylâ düşmanlarla savaşırken Yüce Allah'a dua ederek yardımını dilemişlerdir. Fiili dua olan savaşa bizzat iştirak ettikten sonra Allah Teâlâ'nın nusreti hemen yetişir. 1000 melekten bahsediyor burada. Bir meleğin gücü kudreti ne kadar, kaç askere bedeldir kim bilir? Şurası bir gerçek ki malla ve can ile savaş meydanında cihat edenlerin sözlü duaları mutlaka karşılık bulur. Konforlu kürsülerden dua ederek, lüks camilerdeki cemaatin amin nidalarıyla, mitinglerde düşmanı kınayarak ve lânetliyetek savaş kazanılmaz. Böyle dualar da kabul olmaz. Öyle olsaydı bu işler, silâh sektörüne gerek kalmadan müslümanlar zaferden zafere koşmalılardı. Sloganı andıran, kafiyeli ve süslü sözlerden oluşan dualarımız vardır. Şiirimsi seslerle o duaları seslendiren akademik dereceleri de zirve yapmış hocalarımız vardır. Milyonun üzerinde de AMİİN diyen cemaatimiz vardır. Çoktan dünya üzerindeki müslümanlara yapılan zulümler durmalıydı. Maalesef sözlü dualarla netice alınmıyor. Demek ki bir yerde noksanlık vardır. O noksanlığı önce tespit etmek, daha sonra da telafi edilirse Allah Teâlâ 'nın izniyle zafere ulaşılır.

Enfal Suresi'nin 15. Ayeti Kerimesi'nde Cenab-ı Hak;

- Ey iman edenler! Toplu olarak kâfirlerle karşılaştığınız zaman, onlara arkalarınızı dönmeyin (kaçmayın).Buyurmaktadır. Allah Teâlâ'nın dinini yüceltmek için dine zarar veren ve müslümanlara zarar verenlerle arkamızı dönüp kaçmamamız, ayrıca topluca savaşmak gerektiğini bize emir buyuruyor. Vatan ve din savunmasında yaş da belirtilmiyor.Sahabilerden Ebu Eyyûb el-Ensarî bize kâmil bir örnektir. Allah yolunda cihad etmenin yaşı yoktur diyebiliriz.

" Esselamu âlâ menittebeil Hüda" Selâm hidayet yolunda olanlara olsun.

12.11.2023

M. Cemal TOMAR

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.