Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK

Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK

ESKİYE ÖZLEM: DOSTLARLA SOHBET

ESKİYE ÖZLEM: DOSTLARLA SOHBET

Orta yaşın üzerindeki insanlar (yaşlılar-ihtiyarlar) çoğunlukla geçmişe takılırlar ve her vesile ile 'eskiden daha iyiydi' derler. Geçtiğimiz günlerde, sosyal medyada, ‘sanal’ dünyadaki ‘gerçek’ dostlarıma bir soru yönelttim. Dedim ki: Acaba diyorum; eskiler mi iyiydi, eskiden mi daha iyiydi? Ne dersiniz?

Dostlar sağ olsunlar çok sayıda cevap gönderiler. Onlar içinde bir seçim yaptım ve aşağıda sizlerle paylaşıyorum:

Güzel olan ‘eski’ değil, gençlik, gençlik… Kısa ve net bir cevap: Eskiden daha iyiydi.

Hey gidi günler hey! Ne güzel günlerdi o günler… Eskici yeniyi almaz. Eskiciye ‘nebbaş’ malı lazım.

Eskiden iyiydi, niye? Çünkü eskiler ‘iyi’ oldukları için iyiydi! Geçmişi şöyle bir düşünüyorum da… Galiba eskiler daha iyiydi.

Eski zamanlarda daha iyiydi... İnsanlar kanaatkârdı ve güven vardı. Var ya, biz aslında eski günleri değil, o eski günlerin insanlarını özledik, vesselam.

Eskiden insanlar maddeten fakirdi ama gönülleri zengindi. Şimdi doyumsuzlar o zamanlar kanaatkârlık vardı

Bir kısım insanlar hep, "eskiye rağbet olsa bitpazarına nur yağardı" derler… Yeni yetmeler de "o sizin kuruntunuz" diyorlar.

Eskiden daha iyi olan şeyler vardı, yenilerde de daha iyi olan şeyler var. Dolayısıyla her şey vaktinde yaşandığı gibi güzel…

Aslında eskiden iyi değildi ama eskiler iyiydi. 5 yumurtaya 5 tane cıncıklı, ortası delik şeker aldığımızda dünyanın en mutlu insanıydık.

İnsanoğlu bu… Eskinin kötü tarafını hatırlamak istemedikleri için hafızalarından siliyorlar da o yüzden eskiden ‘daha iyiydi’ diyorlar.

Eskiden daha iyiydi efendim… İnsan yaşlandıkça, her şey kötü oluyor, çaptan düşüyor. Tabii ki eskiden daha iyiydik. Bu hüküm her insanın bakış açısına göre değişse de…

İnsanın fıtratı ‘geçmişe özlem’ üzerinedir. O yüzden yaşanmışlıkların kötü taraflar siliniyor hafızalardan… Bakın ahlâk bozuldu geçmişe göre… Kötü ama geçmişte de çok kötü şeyler oluyordu.

Geçmişe şöyle bir bakalım: eskiden bugüne göre ‘iyi olmayan’ çok şey vardı. Eskiye körü körüne bağlanmak ve özenmek yerine bugünden yarını tasarlamak lazım… Eskiye takılanları sevmiyorum.

Gençler ümitlerle beslenir... İhtiyarlar biriktirdikleri anılarla avunur. Geçmişin özlenecek hiçbir yanı yok... Konforlu yaşam... Teknoloji... Eğitim... Beslenme… Barınma... Ve daha niceleri… Sosyal hayat şimdi daha güzel...

Eskiden insanlarda vefa, merhamet, saygı, sevgi ve hürmet vardı. Küçük küçüklüğünü, büyük büyüklüğünü bilir, toplum içinde insanlar birbirine, özellikle büyüklerine saygıda kusur etmezler, ev içinde ‘büyük sözü’ dinlenirdi. Ya şimdi?

İnsanız neticede… Eski’yi de özlüyoruz (teknoloji yok, hayatın tadı var.) Eskileri de özlüyoruz. Aslında eski insanları özlüyoruz. Şairin dediği gibi, gülümseyen bir yüzümüz, kimseye göstermekten utanmayacağımız bir içimiz vardı. Vesselam…

Yetmişi devirmek üzere olurken 60 yıldan fazlasını yaşayıp görenlerden olduğumuzdan sebep tecrübe şudur: eskiler, “babalarımız ve dedelerimiz iyiydiler” demek yetmez… Aranıp bulunmaz olanlardı ve nihayet öyle de oldu… Arayalım bulma ümidimiz varsa…

Düşünüyorum da, galiba eskiler, yani eski insanlar daha iyiydi. Eksik noksan bu zamandan daha çoktu. Fakat insanların iyiliği, güzelliği onları örtüyordu, acıları ve yoklukları kamufle ediyordu. İnsanlar çok zaman kötülükleri hissettirmezdi. Şimdi var iken şükürsüz bir açlık ve isyanlar var.

Bir avuç dinsiz-donsuz kesimine daha çok odaklandığımız için güzellikleri pek göremiyoruz diye düşünüyorum... İki arada, bir derede dönüp dolaşan % 40'lık bir kesim vardı, bu gün bu oran epey bi düştü... Geçmişimiz hiç iyi değildi, geçmişimizdekiler iyiydi... Rabb’im bereketlendiriyor inşallah...

Eskilerde ahlâk, samimiyet, komşuluk, hatır, dostluk vardı, millette iman vardı, şimdiye bakarak daha az bilseler de teknik (detay) olarak! Şimdi bunların hiç biri yok, tam tersine ahlaksızlık var, inançsızlık var, Maddi hırs var! Bunlardan dolayı ‘eski iyiydi’ denebilir... Yoksa yokluk, darlık, işsizlik, fakirlik vardı. Kuru fasulye pilav, bulgur pilavı turp, yanında acı soğan vardı, ayran vardı... Araç yoktu, hatta nakit para bile herkeste yoktu, Bu açıdan eski günlere ‘iyi değildi’ denebilir

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.