Mustafa Cemal TOMAR

Mustafa Cemal TOMAR

GEZİDEN HATIRDA KALANLAR

GEZİDEN HATIRADA KALANLAR

22.07.2023 akşam saat 11.50'de Samsun'dan Gezi Life Turizm'in organize ettiği Günü Birlik Gürcistan-Batum turuna katıldım. Sabah 07.30'da Artvin Hopa'ya geldik. Deniz kıyısında bulunan bir restorantta 160 liraya açık büfe kahvaltı yaptık. Kahvaltı orta düzeyli bir kahvaltıydı. Saat 09.00 gibi Artvin Kemalpaşa Sarp Sınır Kapısında giriş işlemlerinin ardından Gürcistan topraklarına girdik. Ben ilk defa o topraklara basıyordum. Doğrusu heyecanım düşüktü. Biraz da gece yaptığımız yolculuktan ötürü oluşan yorgunluktan da kaynaklanabilir heyecansızlık. Öğleden sonra saat 3 gibi dönüş yaptık. Gezi esnasında çektiğim resimlerden kareler oldu. 'Satır unutmaz hatır unutur" dedik. Bu arada günlük tur üçreti 550 lira, gümrük kapısından Gürcistan'a girerken de 150 lira para ödedik. Yaklaşık gidiş-geliş 1100 kmm. Mesafeye bakarsanız ücret düşük sayılır.

235 liraya 20 lari aldım.Dönüşte 20 lariyi geri verdim 190 lira aldım. Alış- satış arasında fark çok görünüyor. Gümrük kapısı ve binası çok muhkem yapılmış, gümrükte hem Gürcü, hem de Türk polisleri vardır. Sıkı bir takip var olduğunu gördüm. Bu arada Gürcüler Türkiye'yi ucuz bulduklarından Kemalpaşa ilçesine günlük alışverişe geliyorlar.

Batum çok pahalı geldi bana. Küçük külah dondurma 70 lira, küçük şişe su 25 lira, simit 27 lira, suda pişmiş mısır 55 lira, şehir içi taksi dolmuş 20 lari yani 235 lira, orta düzeyli bir otel 800 lira, orta düzeyli bir yemek 300 lira gibi. Ben şahsen pahalı buldum. Şehirin yapımına çok önem verilmiş, sanat ve ustalık 10 numara. 50 katlı otellere rastladım. Turist çok. En fazla Türk turistler var. Diğer Türk cumhuriyetlerinden de turistler gördüm.

Müslüman ve Türkçe bilen gürcüler de var. Birisine camiiyi sordum. "Ben Acara Gürcülerinden ve müslüman" dedi. Beni camiye kadar götürdü. Öğle vaktinde imamla beraber namaz kıldık. Camiyi de turistler çok ziyaret ediyorlar. Pazar günü olduğundan Batum'un cadde ve sokakları çok sakindi. Sokaklar ve caddeler çok temizdi. Gürcülerin ilgi ve alakası güzeldi. Güvenle gezmek mümkündür.

Bu arada turdaki ilgi de güzeldi. Rehberin donanımı ve anlatımı güzeldi. Geziye katılan insanlar da iyi insanlardı. Bir çok kişiyle tanışma fırsatı buldum. Geziden memnun kaldım. Batum çok sıcaktı. Nem oranı yüzde 80 leri gösteriyordu. Bunaltıcı bir hava vardı. Onun dışında olumsuz bir durum yaşanmadı. Bir de şunu müşahede ettim. Gürcistan ile benzer kültürümüz var. Onları görünce bizden birileri gibi sanki. Fiziksel olarak Karadeniz insanına çok benziyorlar. Batum'u ve mimarisini görünce onlardan ebeyce geride olduğumuzu anladım. Batum'la bizim sahil il ve ilçelerimiz kıyaslandoğında bizim şehirlerimiz sönük olduğu aşikardır.. Benim düşüncem. İzlenimlerim böyle. Günü birlik Batum Turuna katılmanızı öneririm.Hayırlı günler dilerim.23.07.2023

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.