Mehmed Sıddık ALADAĞ

Mehmed Sıddık ALADAĞ

HIRSIZA FAHİŞEYE VE ZENGİNE SADAKA VERENİN DURUMU VE ÇOCUĞU KAPAN KURT.

HIRSIZA,FAHİŞEYE VE ZENGİNE SADAKA VERENİN DURUMU
Ebu Hureyre radıyallahu anh'dan rivayet edildiğine göre,Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur :

"Vaktiyle bir adam,'Ben mutlaka bir sadaka vereceğim.'dedi.Geceleyin evinden sadakasını alıp çıktı ve onu bilmeden bir hırsızın eline tutuşturdu.

Ertesi gün halk,'Hayret!Bu gece bir hırsıza sadaka verilmiş!'diye konuşmaya başladı.Adam,Allah'ım! Sana hamdolsun.Ben mutlaka bir sadaka vereceğim.'dedi.Sadakasını alarak evinden çıktı ve onu bir fâhişenin eline tutuşturdu.

Ertesi gün halk,'Olur şey değil ! Bu gece bir fâhişeye sadaka verilmiş!'diye dedikoduya başladı.
Adam,'Allah'im,bir fâhişeye sadaka verdiğim için Sana hamdolsun. Ben mutlaka bir sadaka vereceğim.'dedi.

Sada kasını alıp evinden çıktı ve onu bir zenginin eline koydu .
Ertesi gün halk , ' Bu ne iştir ! Bu gece bir zengine sadaka verilmiş ! ' diye söylenmeye başladı . Adam , ‘ Allah'ım ! Hırsıza , fâhişeye ve zengine sadaka verdiğim için Sana hamdolsun . ' dedi .
Rüyasında o adama şöyle denildi : Hırsıza verdiğin sa daka , belki onu yaptığı hırsızlıktan utandırıp vazgeçirecektir . Fâhişe , belki yaptığından vazgeçip iffetli bir kadın olacaktır .

Zengin de belki ibret alıp Allah'ın kendisine verdiği maldan muhtaçlara dağıtacaktır . " " ( Buhari , Müslim , Nesai )

Hadis - i Şerif'ten alınması gerekenler : 1. Sadaka verilmemesi gereken birine bilmeyerek bir kim se sadaka verirse , iyi niyetinden dolayı o kimse verdiği sada kanın ecrini alacaktır .
2. Yapılacak olan yardımların , verilecek olan sadakaların muhtaç olup da iyi olan kimselere verilmesi , başkalarına ve rilmesinden daha efdaldir .

ÇOCUĞU KAPAN KURT

Ebu Hureyre radiyallahu anh , " Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i şöyle buyururken dinledim . " demiştir :

" Vaktiyle iki ka dın , yanlarında çocuklaryla giderken bir kurt gelip onlardan birinin çocuğunu kaparak götürdü . Kadınlardan biri , diğeri ne, Kurt senin çocuğunu götürdü . ' dedi.O da ' Hayır senin çocuğunu götürdü . " dedi .

Kadınlar davalarını halletmek üzere Davud aleyhisselam'a başvurdular . O da yaşlı kadını haklı görerek çocuğu ona verdi . Kadınlar , oradan ayrıldıktan sonra Davud aleyhisselam'ın oğlu Süleyman aleyhisselam'a giderek , meseleyi ona da anlattılar .

Süleyman aleyhisselam , ' Bana biçağı getirin de çocuğu ikiye bölerek aralarında paylaştırayım . ' dedi . O zaman genç kadın , Allah sana rahmet etsin , öyle yapma , çocuk onundur . ' dedi . Süleyman aleyhisselam da çocuğun genç kadına ait olduğunu belirtti . " ( Buhari , Müslim )

Hadis - i şerif'ten alınması gerekenler : 1. İnce anlayış ve gerçeği seziş kabiliyeti Allah'ın bir lut fudur . Bunun büyüklük - küçüklük veya yaşlılık - gençlik ile bir alakası yoktur .
2. Peygamberler Allah'tan vahiy alan kimseler olsalar bile , yeri gelince kendi ictihadlarına göre hüküm verebilirler .
3. Doğruyu bulmak için , gerektiğinde değişik çarelere başvurulabilir .

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.