İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

HZ. ADEM VE HAVVA ÖNCELERİ CİNSİYETSİZ MİYDİ?

“Onlar o ağacın meyvesini tadar tatmaz, edep yerlerinin açık olduğunu fark ettiler. Derhal buldukları cennet yapraklarıyla edep yerlerini örtmeye başladılar.”(Araf, 7/22).


Ayetine baktığımız zaman sanki Adem ile Havva arasında cinsiyete dayanan ilk yakınlaşmanın/farkındalığın yasak meyvede sonra ortaya çıktığını düşünürüz. 


O zamana kadar iki ergen olmayan kız ve erkek oğlanın oyun oynaması gibi cennette hoş vakit geçirmekteydiler. Yani ikisi bu dönemde karı - koca (zevce) değil, birer arkadaştırlar.


Yasak meyva ile bilgilendiler. (İmamı maturudi buradaki meyvanın bilgi olduğunu söyler) Birbirlerinin farkına vardılar. 
Belki de cinsel organları ortaya çıktı ifadesi, cinsellikleri, hatta dünya hayatı için lazım olan organları ilk kez teşekkül etti/oluştu anlamına bile gelir. Yani cennet ehli gibi bir vücuda ve yapıya sahipken bu olayla dünya hayatını idame edecek organlar bile oluşmuş olabilir.


Bu meyve ağacı bildiğimiz bir meybve ağacı olmayıp, onların anatomik yapısını dünyaya uyumlu hale getirecek bir özelliğe sahiptir. 


O zamana kadar acıkma, tuvalet ihtiyacı da olmadığından cinsel organları manevi anlamda setr edilmiş oluyordu. Bu aynı zamanda cinselliğin teşekkül etmediği anlamına da geliyordu. 


Bu bakış açısı bir çok açıdan doğru olabilir. Çünkü onlar cennette yaşıyorlardı ve cennetin asıl sakinleri olan meleklerde cinsiyetsizdi. 


Bu aynı aynı zamanda hz. havva'nın ilk yaratışında hz. Adem'e karı/eş olma amacından ziyade (ileriki amaç hariç) bir arkadaş, yoldaş ve yalnızlığını paylaşan birisi olma amacıyla yaratıldığını da göstermektedir. 


A'raf suresi 189. Ayette: "Sizi bir tek candan (Âdem'den) yaratan, ondan da yanında huzur bulsun diye eşini (Havva'yı) yaratan O'dur..." 


ayetinin başında (cennet hayatının tasviri) aslında huzur ve arkadaşlığı vurgularken, "O, eşini kucaklayıp sarılınca (ona yaklaşınca), eşi hafif bir yük yüklendi (hâmile kaldı). Bir müddet böyle geçti, derken yükü ağırlaştı. O vakit ikisi birden Rableri olan Allah'a şöyle dua ettiler: "Eğer bize salih bir evlat verirsen, biz muhakkak şükredenlerden olacağız." (A’raf, 7/189)


ikinci aşamasında cinselliği vurgular ki bu durum artık cennet hayatıyla ilgili olmayıp dünya hayatına yönelik bir tasviri içerir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.