İbrahim Halil ER

İbrahim Halil ER

HZ. ÖMER'İN ASHABA TİCARETİ BIRAKTIKLARI İÇİN KIZMASI

Ömer b. Hattâb (ra) hali­feliği sırasında pazara gitti ve oradakilerin çoğunun Nebatîlerden olduğunu görünce üzüldü; halk (ashap) onun yanına toplanınca kendilerine bunu ha­ber vererek pazarı terketmelerinden dolayı onları kınadı.

Onlar da kendisi­ne şöyle dediler: Allah, bize nasip ettiği zaferle bizi pazarlardan müstağni (muhtaç olmayan) kılmıştır. Hz. Ömer (ra) ise şöyle dedi "Allah'a andolsun, eğer böyle yaparsanız, muhakkak ki erkekleriniz onların erkeklerine, ka­dınlarınız da kadınlarına muhtaç duruma düşecektir." Seleften biri, Nebatî­lerin ilimle uğraştığını görünce ağlardı. Bunun sebebi şudur ki ilim, ehli dı­şındakilerin eline düşünce ona senin göremeyeceğin zararlara sokar.[97] Nebatî kelimesi ile ilgili olarak el-Misbâh'ta şöyle denir: Nebatîler, Irak Sevâdı'na gelip yerleşen bir topluluk olup bu tabir daha sonraları halkın avamı ve ayak takımı için kullanılmıştır.

Derim: Hz. Ömer'in (ra) bu ümmet hakkındaki görüşü isabetli çıkmış­tır. Ümmet meşru ve rağbet gören yolları ve başarıya götüren usulleriyle ti­careti terkedince, başkaları onu kaptı ve ümmet başkalarına muhtaç duru­ma düştü; iğne ve iplikten en büyük ve değerli şeylere kadar her şeyde erkek­lerimiz onların erkeklerine, kadınlarımız da kadınlarına muhtaç oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.